Advertisement

Festivalrapport: Pukkelpop 2017 streelt het oog en het oor

festivalrapport pukkelpop

Pukkelpop is al jaren de Belgisch tegenhanger van Lowlands en ook dit jaar hebben beide festivals een rits dezelfde namen op de affiche. Met headliners Mumford & Sons, Bastille en The xx koos het festival bewust voor een jonger publiek, maar ook veteranen bleven niet op hun honger zitten. Pukkelpop trotseerde het trieste weer met een zeer gevarieerd arsenaal vol gevestigde waarden en aanstormende talenten.

Festileaks was er dit jaar bij en vroeg ruim 100 festivalgangers naar hun mening. De gemiddelde cijfers presenteren we in het Festivalrapport, dat we de hele zomer opstellen voor tientallen festivals door heel Europa. Wil jij op de hoogte blijven? Volg Festileaks dan op Facebook.

Dit was Pukkelpop 2017 volgens de festivalbezoekers.

Programma: 8,2

Organisator Chokri Mahassine mag trots zijn op het programma dat hij samenstelde. Zeker de donderdag oogst lof, met headlinerduo Editors en The xx en een bijzonder sterke en gevarieerd randprogramma. Vince Staples en Stormzy laten de Dance Hall ontploffen, Moderat geeft een van hun laatste shows en ook karakterkoppen Solange, Ryan Adams, PJ Harvey en Omar Souleyman zijn aanwezig. Voor wie twijfelt: dit alles staat op slechts één dag. De rest van het weekend kunnen festivalgangers shaken bij Parov Stelar en Flume, zich hees gillen bij Bastille en Mumford & Sons en genieten van London Grammar, Elbow en Sampha. De verdwenen Shelter en bijhorende bands worden wel gemist. Voor heel wat festivalgangers mag de stevigere rock zeker weer een eigen plek krijgen op Pukkelpop 2018.

Sfeer: 7,5

Met het nieuwe programma slaat het van oorsprong alternatieve Pukkelpop duidelijk een nieuwe weg in. Een weg die vooral in de smaak valt bij jonge festivalgangers. “Ik voel me af en toe een vader van 20.000 kinderen”, vertelt een trouwe 28-jarige bezoeker ons. Ach die tieners weten wel wat feesten is! Zeker in de Boiler Room is er altijd ambiance. Voor de main stage loopt de jeugd over van enthousiasme als ze voor de eerste keer hun favoriete bands aan het werk zien. De tientallen Gsm’s die bij elk speciaal moment de lucht ingaan, moet je er bij nemen. Uiteindelijk storen we ons veel minder aan de instagrammende tieners rond ons, dan aan de verschillende dronkaards die de sfeer in de voorste rijen komen vergallen.

Locatie: 8,7

De Pukkelpopweide heeft zichzelf opnieuw overtroffen. De tenten staan er goed op, in het bijzonder de spectaculaire Boiler Room. En dat niet alleen. Ook de randprogrammering was ‘on point’. De Petit Bazar staat dit jaar in het teken van de Noorderburen (lees: wij dus, de Hollanders) met onder meer een Mora Snackmuur en De Wallen. Met Cora van Mora heeft het festival ook een opvallende gast geboekt. Daarnaast heeft Pukkelpop weer een aantal geheimpjes in petto en kan je vanaf een grote uitkijktoren een prachtig beeld krijgen van het hele terrein!

Eten en drinken: 6,0

Genoeg keuze op de weide van Pukkelpop. Zoals we dat van een topfestival tegenwoordig verwachten, is er een eetkraam voor elke uithoek van de wereld. Verder eten de festivalgangers vooral geërgerd hun versnapering op. Vooral op de eerste dag van het festival puilt het uit van de rijen. De prijzen zijn al heel de zomer een constant, en dat is in Kiewit niet anders. Amper één jaar na de prijsstijging van de bonnen, zijn de porties van veel gerechten verkleind. Vooral de frietporties moeten het ontgelden. “Voor zes euro heb je tegenwoordig niet meer gegeten.” Een trieste evolutie voor een festival dat zoveel jongeren aantrekt.

Bereikbaarheid: 7,5

Ook bij de ingang stonden opnieuw lange rijen aan het begin van het festival. Het helse werk om je bandje te bemachtigen is er helaas nog steeds niet makkelijker op geworden. Met een treinstation om de hoek is Pukkelpop enorm gemakkelijk te bereiken met het openbaar vervoer. Als dat openbaar vervoer het natuurlijk niet laat afweten, iets dat in België niet altijd vanzelfsprekend is. De parkings lagen verspreid tussen de kleine weggetjes van Kiewit, maar waren dankzij de aanwijzingen van de organisatie uiteindelijk vlot te vinden. De parkeergids op de website was een noodzakelijk maar eenvoudig hulpmiddel.

Overnachten: 7,5


Het was weer prima vertoeven op de campings van Pukkelpop. Camping Chill (voormalig A) heeft nog steeds een perfecte ligging en vanuit Camping Relax (voormalig B) was het festivalterrein door middel van pendelbussen prima te bereiken. Sommige bezoekers vinden het wel langzaam tijd worden voor meer en betere wc’s op de campings. “Nu moet ik iedere keer wachten met schijt lozen tot het terrein open is!”

Festivalrapporten

Deze zomer doet Festileaks weer verslag van de grootste festivals van Europa. Dat doen we in de vorm van Festivalrapporten. We ondervragen op ieder festival minimaal 100 bezoekers om een cijfer te geven aan zes vaste categorieën. Op die manier kunnen we aan het eind van het jaar tijdens de Festileaks Festival Awards concluderen: welk festival is op welk vlak het beste? Alle Festivalrapporten zijn hier terug te lezen.

Pukkelpop Logo

Pukkelpop 2024

Locatie
België
Hasselt, België
Datum 15-18 augustus 2024
Tickets Kopen