Festivalrapport: Solar 2017 blinkt uit in creativiteit

Afgelopen weekend vond de dertiende editie van Solar plaats. Het was er niet zomaar een, op het nagenoeg uitverkochte festivalterrein liepen namelijk een recordaantal creatieve deelnemers. Ondanks de spetters genoten de bijna dertigduizend bezoekers van een memorabel weekend met veel goede optredens en activeiten.

Festileaks was aanwezig en vroeg ruim 100 festivalgangers naar hun mening. De gemiddelde cijfers presenteren we in het Festivalrapport, dat we de hele zomer opstellen op tientallen festivals door heel Europa. Wil jij op de hoogte blijven? Volg Festileaks dan op Facebook.

Dit was Solar 2017 volgens festivalbezoekers.

Programma: 6,6

© Thomas Heijligers – Festileaks

Toegegeven: de affiche van Solar heeft er wel eens indrukwekkender uitgezien. Als zelfs grote namen zoals Netsky, Goose en Chef’Special niet veel mensen naar de Mainstage trekken is er nog ruimte voor verbetering. In de breedte was er wel weer genoeg te ontdekken op de diverse line-up. Zowel nieuwe als oude hiphop- en elektronische acts waren weer in overvloed afgelopen weekend. Met optredens van Boef, Sunnery James & Ryan Marciano, Youngr en de godfathers van de Nederhop Rico & Sticks toonde het festival de veelzijdigheid maar weer eens aan.

Sfeer: 8,4

© Thomas Heijligers – Festileaks

Het hippe Limburgse festival trekt veel trendy bezoekers. Dat in combinatie met het zonnige weer op de laatste festivaldag was een prachtig plaatje. Bezoekers blijken vooral jaarlijks terug te gaan met vrienden, of om bekenden te zien. Zij vinden de sfeer dan ook erg goed zoals een bezoeker ons wist te melden: ‘Het voelt elk jaar als thuiskomen aan. De mensen zijn erg aardig op het festival, overal is een feestje bezig en iedereen is in voor een praatje.’

Locatie: 8,6

© Thomas Heijligers – Festileaks

Het festivalterrein van Solar ligt aan de Maasplassen in Roermond, een prachtige natuurlijke aankleding. Met het thema ‘Game On’ daagde Solar Weekend afgelopen editie de creatieven en bezoekers uit. Het resulteerde in een ouderwets speels terrein, vol maffe spellen, bouwwerken en verrassingen. Het Middendorp gold als epicentrum van creativiteit, vol geheime kamers en stages met daaromheen area’s van muziek-collectieven, kunst en spellen. Menig creative director kan hier nog een puntje aan zuigen, bezoekers hoefden zich namelijk geen seconde te vervelen.

Eten & drinken: 7,5

© Thomas Heijligers – Festileaks

Het eten en drinken op het Limburgse festival was in orde. Niet meer en niet minder. Het standaard aanbod van friet en pizza’s is uiteraard aanwezig, maar ook kunnen er speciale cocktails worden gedronken en kunnen veganisten hier ook hun buik vullen. Verder is de rij voor de eet- en drinkkraampjes niet lang, binnen no-time haal je een maaltijd op. Dansminuten worden hier nauwelijks verspild. Bij het bestellen werden we wel nog geattendeerd op een minpuntje. ‘De prijzen van drinken en eten hebben hun maximum wel bereikt, €2,85 per consumptie is te gek voor woorden’, aldus een bezoeker die de discussie over de prijzen van consumptiebonnen nog maar eens ophaalt.

Bereikbaarheid: 6,7

© Thomas Heijligers – Festileaks

Uw festivalreporter had het afgelopen weekend gemakkelijk, per fiets was het festival namelijk perfect bereikbaar. Bezoekers die met het openbaar vervoer of met de auto moesten komen hadden het minder fijn. Dat het openbaar vervoer in het Zuiden van het land gebrekkiger is, is algemeen bekend. Maar als je na die ellendige treinreis ook nog ruim 3,5 kilometer moet lopen sta je als festival al met 1-0 achter.

Overnachten: 7,0

© Thomas Heijligers – Festileaks

Zoals eerder al vermeld bevindt het terrein van Solar zich bij de Maasplassen in Roermond. Een prachtige locatie om tot in de late uurtjes te dansen. Dit is op Solar helaas niet het geval, door klagende omwonenden heeft het festival maatregelen moeten treffen. De afterparty’s op de camping zouden tot 01:30 doorgaan, in praktijk werd de stekker er geruime tijd van te voren al uitgetrokken. Maar ach, met zonsopkomst wakker worden bij dat prachtige water is ook geen ramp. De organisatie had de faciliteiten op de camping, net als op het terrein, goed voor elkaar. De volgende stap is het vervangen van die Dixi’s.