Pinkpop nog steeds in onzekerheid over garantiefonds

Foto: Luca Bopp / Festileaks

Festivalorganisatoren wachten nog steeds op duidelijkheid over het garantiefonds. Zolang die duidelijkheid er niet is houdt de onzekerheid aan.

Eerder dit jaar maakte de overheid bekend minimaal 300 miljoen euro uit te trekken voor een garantiefonds voor evenementen. Hierdoor hebben evenementen die na 1 juli plaatsvinden een vangnet, mocht de festivalzomer ook dit jaar in het water vallen. Echter valt Pinkpop, dat van 18 t/m 20 juni plaatsvindt, net buiten de boot. Het Limburgse festival is gaan lobbyen in Den Haag om hier toch recht op te kunnen hebben. Maar vooralsnog is er geen duidelijkheid vanuit de politiek. Met als gevolg dat Pinkpop nog geen knopen kan doorhakken voor de komende editie. Festivaldirecteur Niek Murray geeft aan niet eindeloos te willen wachten.

“We willen vooralsnog niet opgeven, maar langer dan eind maart kunnen we niet wachten. We willen onze bezoekers zo snel mogelijk laten weten waar ze aan toe zijn.” laat Murray weten aan de Limburgse krant 1Limburg.

Geen duidelijkheid

Niet alleen Pinkpop leeft in onzekerheid. Ook festivals die wél onder het garantiefonds vallen hebben behoefte aan een duidelijk plan vanuit de overheid. De details van het garantiefonds, die enkele weken geleden al af moesten zijn, worden naar alle waarschijnlijkheid volgende week gepresenteerd. Wanneer dat is gebeurd weten festivals beter waar ze aan toe zijn en kunnen er bijvoorbeeld vergunningen worden aangevraagd.

Bospop

Peter Verkennis, festivaldirecteur van Bospop, hoopt ook dat de overheid niet te lang op zich laat wachten. “Bospop staat van 9 tot en met 11 juli gepland. Dus we moeten weten waar we aan toe zijn. Eind maart verwachten we alles op een rijtje te hebben”

Heel optimistisch is Verkennis niet. De organisatie van Bospop is van te veel zaken afhankelijk. De levering van de vaccins, of internationale artiesten wel kunnen komen en of grote evenementen überhaupt rond die tijd kunnen plaatsvinden. Een schrale troost is dat als Bospop niet door kan gaan, de organisatie niet bij de pakken neer hoeft te zitten. De kans dat het extra festival, dat in oktober wordt georganiseerd, doorgang vindt is namelijk een stuk groter.

Solar Weekend

De organisatie van Solar ziet het iets zonniger in. ”We hebben er wel vertrouwen in en hebben ook regelmatig contact met de gemeente, ook over de vergunningstermijn. Die is nu opgeschoven naar mei” laat festivaldirecteur Danielle Smeets weten. Solar vindt redelijk richting het eind van augustus plaats en heeft daardoor iets meer tijd. Toch hoopt ook Smeets dat er snel duidelijkheid vanuit Den Haag komt.

Vaccinaties

Wanneer de vaccinaties volgens plan verlopen zal in juli een groot deel van de bevolking gevaccineerd zijn. Toch blijft dit een lastig punt voor festivals. Laat je enkel bezoekers toe die gevaccineerd zijn? Peter Verkennis geeft aan dat ze het al druk genoeg hebben bij de ingang. “Moeten we dan mensen om bewijzen gaan vragen? Bij de entree moeten we al veel doen: kaartjes controleren, bandjes uitdelen en fouilleren. Als we daar ook nog een sneltest bij moeten uitvoeren, is het onbegonnen werk.”

Ook bij Solar willen ze geen ongevaccineerde bezoekers weigeren. “We hebben meer vertrouwen in de app, waarbij je kunt zien of ingeënt bent of dat je een negatieve test hebt gehad. Zo is het ook gedaan bij de evenementen van Fieldlab.”

Festivaldirecteur Eric van Eerdenburg geeft aan de keuze bij de overheid te leggen. “Wanneer zij zeggen dat dat moet, dan doen we dat natuurlijk. Dan wordt dat namelijk onderdeel van de vergunningseis. Maar als het niet nodig is, dan zullen we het niet doen.”


Pinkpop 2021

Major Lazer - Pinkpop 2019
Photo: Festileaks / Thijs Jacobs

Pinkpop is het oudste jaarlijks terugkerende festival ter wereld. Het festival kent een vaste formule: drie dagen lang, drie van de allergrootste acts van deze planeet, aangevuld met een divers dagprogramma. En veel meer dan dat moet het ook niet zijn. Verwacht geen gigantische randprogrammering of sprookjesachtige locaties. Het draait om de muziek op Pinkpop: kwalitatief goede, bewezen muziek. Vorige zomer zouden onder andere Red Hot Chili PeppersPost Malone en Guns N’ Roses op de planken van het Limburgse festival staan. Red Hot Chili Peppers en Twenty One Pilots zouden terugkeren voor de editie in 2021, maar helaas ging ook deze editie niet door vanwege het coronavirus. Pearl Jam is bevestigd als eerste act van 2022.

  • Locatie: Landgraaf, Nederland
  • Datum: AFGELAST
  • Tickets: kaarten van 2020 en 2021 blijven geldig voor 2022
  • Meer informatie vind je terug op de officiële website.
Bospop Logo

Bospop 2023

Locatie
Nederland
Weert, Nederland
Datum 7-9 juli 2023
Line-up
Nog niet bekend.
Tickets Kopen