Festivalrapport: Zoete zomerdagen op Suikerrock 2017

suikerrock
Foto: Tiense Suiker

Het festivalseizoen raast voorbij als een sneltrein, dus het kan soms geen kwaad om eens rustig aan te doen. Op Suikerrock bijvoorbeeld, het driedaags festival in de binnenstad van het Belgische Tienen. Het festival ontpopte zich tot een gezellig spektakel voor jong en oud.

Festileaks was erbij en vroeg ruim 100 festivalgangers naar hun mening. De gemiddelde cijfers presenteren we in het Festivalrapport, dat we de hele zomer opstellen voor tientallen festivals door heel Europa. Wil jij op de hoogte blijven? Volg Festileaks dan op Facebook.

Dit was Suikerrock 2017 volgens de festivalbezoekers.

Programma: 7,5

Suikerrock
Suikerrock werkt met een concept van 3 dagen: een Rock-dag, een Pop-dag, en een familiedag. Dit jaar was dat niet anders, en zo kregen de bezoekers op vrijdag Iggy Pop en Black Box Revelation, op de zaterdag Bazart en Lost Frequencies, en op de zondag Soulsister, Status Quo en Zucchero voorgeschoteld. Allemaal fijne namen, maar ook geen wauw-effect. Maar ze kregen de markt gevuld, dus niemand klaagde.

Sfeer: 7,4


Suikerrock is een stadsfestival en een familiefestival, en dat merk je ook. Een nietsvermoedende voorbijganger zou kunnen denken dat hij op de lokale zomerbraderie terechtgekomen is, door alle gezinnen die met buggy’s door de straten wandelen. Een echt wild feest moet je dus niet verwachten, maar door het fijne zomerweer is het er best gezellig vertoeven. Op zondag palmden een hele bende trouwe Status Quo-fans de Grote Markt in, om zo hun helden van dichtbij te kunnen bewonderen. Wat ze daar precies gedaan hebben, zie je in bovenstaand video-verslag!

Locatie: 7,5


Het festival vindt plaats op de Grote Markt van Tienen, wat best een leuk en pittoresk decor is. Het podium en de bars zijn mooi ingekleed alsof het grote snoepjes zijn, waardoor je de “Sweetness” echt wel proeft. Ook de omliggende straten zijn gezellig versierd, met zelfs een ware Disney-street voor de kinderen. Ook de lokale horeca deelde mee in het feest. Zo kon je dus gewoon naar een café gaan op het festival zelf.

Eten en Drinken: 7,2


Suikerrock maakte vooraf bekend dat er een heuse foodtruck-straat zou komen, maar die viel een beetje tegen. Er waren allerlei specialiteiten te vinden, dat wél, maar een bezoeker wees ons erop dat er niet eens de mogelijkheid was om een normale hamburger of hotdog te kopen aan een van de kraampjes. Ook kon je het eten wel met bonnen betalen, maar mocht je er niet eens het terrein mee op, wat best bizar is. Ten slotte waren de prijzen er verschrikkelijk hoog, met zo’n 3 euro voor een pint en 6 euro voor een bakje friet. Gelukkig waren de omliggende pita-zaken en frituren ook open.

Bereikbaarheid: 7,6

Tienen ligt vlakbij de snelweg tussen Brussel en Luik en toch is het niet zo’n grote stad. Je kan er bovendien je auto makkelijk kwijt op één van de vele gratis parkeerplaatsen en het festival ligt op wandelafstand van het station. Helaas geraak je misschien niet meer terug met de trein als je tot het einde van de festivaldag blijft.

Meer dan driekwart van de bezoekers gaf aan Suikerrock volgend jaar weer in overweging te nemen bij het plannen van hun festivalzomer! De categorie ‘Overnachten’ is niet meegenomen in dit verslag omdat Suikerrock niet over een eigen camping beschikt.

Festivalrapporten

Deze zomer doet Festileaks weer verslag van de grootste festivals van Europa. Dat doen we in de vorm van Festivalrapporten. We ondervragen op ieder festival minimaal 100 bezoekers om een cijfer te geven aan zes vaste categorieën. Op die manier kunnen we aan het eind van het jaar tijdens de Festileaks Festival Awards concluderen: welk festival is op welk vlak het beste? Alle Festivalrapporten zijn hier terug te lezen.