Lowlands 2017 had met The xx, Editors en Mumford and Sons een drietal droomheadliners in de Alpha staan. Maar ook buiten de Alpha en de Bravo, in de kleinere tenten, ging het helemaal los. Bijvoorbeeld bij Vince Staples, de rapper uit California bewees in de India misschien wel dé festivalact van 2017 te zijn. Dit zijn 5 redenen waarom Vince Staples die titel meer dan verdient.

1.  Hij eist alle aandacht op


Sommige artiesten trekken alles uit de kast om hun publiek  los te laten gaan. Vlammenwerpers, danseressen, lasershows, vuurwerk, niks is te gek in het wereldje van de festivalacts. Vince Staples geeft dat alles een dikke middelvinger. Hij laat zien maar één visual effect nodig te hebben: Een groot oranje ledscherm. Zonder allerlei afleiding op het podium vestigt Staples alle aandacht op hemzelf. Één ding is zeker, het publiek gaat er niet minder door los.

2. Alleen maar crowdsurfers en moshpits

Sander Hoogendoorn zei het al toen hij ons vertelde wat je niet mocht missen op Lowlands 2017, hiphopconcerten zijn de nieuwe punkconcerten. Dat blijkt maar weer tijdens de shows van Vince Staples. Van begin tot eind wordt de tent volledig op z’n kop gezet. Bij bijna elk nummer wordt er wel een moshpit gevormd of komen er weer een paar crowdsurfers boven het publiek uit.

3. Hij trekt een waanzinnig publiek aan
@Ruben – Festileaks

Op Lowlands kwam het bij het laatste nummer zelfs zover dat iemand in een rolstoel door zijn vrienden omhooggetild wordt. Als een ware held crowdsurft de jongen richting het podium van de India. Zelfs als Vince Staples al van het podium verdwenen is blijft het publiek nog minuten lang door klappen voor de jongen die waarschijnlijk het concert van zijn leven heeft meegemaakt. Vince Staples hoeft het dus niet alleen te doen. Het publiek maakt er zelf ook gewoon een feestje van.

4. Het is zo’n bescheiden jongen
@Ruben – Festileaks

Van de meeste rappers zijn we gewend dat ze als een wervelwind over het podium heen vliegen, een hoop schreeuwen en continu het publiek ophitsen. Ook hier laat Vince Staples weer zien anders dan de rest te zijn. Als een verlegen en bescheiden jongen hangt hij op z’n microfoonstandaard en het enige wat hij van het publiek vraagt is om af en toe te klappen. Staples laat zien dat hij geen spektakel nodig heeft om onze aandacht en respect te krijgen.

5. Zijn grootse setlist

Met zijn nieuwste album Big Fish Theorie heeft Vince Staples weer een hoop materiaal om te spitten. Hits als ‘745’, ‘Bagbak’, ‘Big Fish’ en ‘Party People’ zorgen er voor dat de handen vanaf de eerste beat al de lucht in gaan. Ook het nummer dat Staples maakte samen met Gorillaz, ‘Ascension’, knalt door de speakers. En laten we eerlijk zijn, met zo’n killer setlist is het ook niet zo gek dat Vince Staples het beste feestje van het jaar weet te bouwen.

Heeft hij met z’n feestjes jouw stem voor beste festivalact van 2017 gewonnen?

Festivalacts Top 100

De komende weken blikken we terug op de geweldige tijd die we afgelopen zomer hebben gehad en laten we enkele prominente spelers aan het woord om hun favoriete act van 2017 te pushen. Maar uiteindelijk bepaal jij wie de opvolger wordt van Arcade Fire (2014), Muse (2015) en De Staat (2016). Dus: stemmen maar!

Naar de stempagina

Lowlands 2018

Komend jaar vindt Lowlands plaats van 17 t/m 19 augustus. Er zijn nog geen namen bekend voor de 26e editie van het festival. Afgelopen jaar waren Mumford & Sons, Editors en The xx de headliners, maar er was natuurlijk meer te beleven. Van theater tot ballet en het maken van je eigen sokpop, op Lowlands kan en mag alles. Ben je benieuwd wie je komend jaar kan zien in de Free State of LLow? Wij houden je natuurlijk op de hoogte! Ook kun je mee denken over de line-up van 2018 op ons forum.