Festivalrapport: Line-up sterkhouder voor Lollapalooza Berlin 2017

festivalrapport lollapalooza berlin 2017 header

Begin september nog buiten de grootste muzikale acts aanschouwen? Dan ben op je Lollapalooza Berlin op de juiste plek. Verwacht geen toeters en bellen, maar wel optimaal genieten van de tofste bands. Hier sluit je het festivalseizoen in stijl af.

Op Lollapalooza Berlin vroegen we meer dan 100 festivalgangers naar hun mening. De gemiddelde cijfers presenteren we in het Festivalrapport, dat we de hele zomer opstelden voor tientallen festivals door heel Europa. Later deze maand maken we de balans op tijdens de Festileaks Festival Awards. Welk festival scoorde op welk vlak het beste?

Dit was Lollapalooza Berlin 2017 volgens de bezoekers.

Programma 7,7

Foto: Niek Bosma – Festileaks

Met het Lolla-concept dat wereldwijd op maar liefst zes festivals wordt toegepast was een strakke line-up eigenlijk wel een zekerheidje. Met headliners Mumford & Sons, Foo Fighters en The xx gooide Lollapalooza Berlin direct hoge ogen. Voeg daar nog acts als London Grammar, Two Door Cinema Club, Rudimental en George Ezra aan toe, en je hebt een prima festivalfundering. Verder konden ook de dance-liefhebbers hun hart ophalen met onder meer Hardwell, Oliver Heldens en Yellow Claw. De talloze Duitstalige artiesten konden eveneens rekenen op een enthousiast publiek. Acts als Beatsteaks, Marteria, AnnenMayKantereit en Cro speelden overduidelijk een thuiswedstrijd en zorgden voor een kolkende festivalmenigte.

Sfeer 7,3

Foto: Johannes Riggelson/Lollapalooza Berlin 2016

Waar het de eerste dag – mede door de regen – even duurde voordat het festival echt op gang kwam, puilde Lollapalooza de tweede dag over van enthousiaste festivalgangers. Als een uitgelaten bijenkolonie zwermden de tienduizenden bezoekers van het ene podium naar het andere. Angels werden gelukkig niet gebruikt, integendeel: de sfeer was uiterst gemoedelijk. Bezoekers schikte zich in de rol die van hen werd gevraagd. Zo kon je bij London Grammar een speld horen vallen, terwijl er bij Foo Fighters volop werd er meegezongen en -gesprongen. Vrijheid en blijheid vierde hoogtij tijdens de eerste herfstdagen van het jaar.

Locatie 6,5
Foto: Niek Bosma – Festileaks

Drie jaar Lollapalooza Berlin, drie verschillende locaties. Na het verlaten vliegveld Tempelhof en Treptower Park fungeerde dit jaar Rennbahn Hoppegarten als locatie voor het Duitse festival. Is drie keer scheepsrecht? Niet helemaal. Een festivalbezoeker karakteriseerde de locatie als een voorbeeld van “Duitse degelijkheid“: de taart is er, maar de kers ontbreekt. Waar het festival voor de aankleding de vorige jaren nog deels kon teren op haar excentrieke locaties, heeft de paardenrenbaan geen vorm van originaliteit. De aankleding van het festivalterrein komt zeker overdag flets over. Toch vind je met knusse zitjes van steigerhout, limonade in potjes en een vintage kledingmarkt hier en daar toch iets terug van de hippe sfeer waar Berlijn bekend om staat.  De Kidzapalooza – het walhalla voor het jongste kroost – is bovendien wél een sfeervolle locatie. Nu de rest nog.

Inmiddels heeft de organisatie laten weten dat het festival volgend jaar opnieuw een andere locatie krijgt. In 2018 vormt het Olympiapark het decor voor Lollapalooza Berlin.

Eten & Drinken 7,1

Foto: Niek Bosma – Festileaks

Allemachtig, wat een keuze! Rennbahn Hoppegarten puilde uit van de vele foodtrucks en andere eet- en drinkgelegenheden. De smaakpapillen gingen lekker op onder meer het Braziliaanse en Uruguayaanse streetfood, de gevulde wafels en pretzels én zelfs een heuse raclette. Maar ook de iets conservatievere eters kwamen aan hun trekken. Denk pizza, pasta, friet en kebab. Naast de kwantiteit scoorde ook de kwaliteit van het eten en drinken een ruime voldoende. De hoge prijzen gooide roet in het eten voor een cum laude-waardig rapportcijfer. Voor een klein frietje legde je al snel € 4,- neer, terwijl ook met name de frisdrankprijzen € 3,5 aan de hoge kant waren. Gelukkig waren de 0,4 liters (Warsteiner) bier voor € 3,5 daarentegen gunstig geprijsd.

Naast de relatief hoge prijzen, waren ook de lange wachtrijen een smetje op het rapport. De organisatie had met het cashless betaalsysteem juist ingezet op een goede doorloop. Dit bleek in de praktijk niet helemaal zo te werken. Vooral tijdens de spitsuren liepen de wachttijden bij de populaire tenten flink op: voor een burrito of een broodje pulled pork stond je gerust een dik half uur in de rij. “Gelukkig heb je een ijsje binnen twee minuten in je hand”, vertelde een bezoeker lachend in de regen. Ook lekker.

Bereikbaarheid 4,8


Hoewel het stadsfestival in de buitenwijken van Berlijn in theorie goed te bereiken moest zijn, bleek de praktijk toch anders. Waar de heenweg voor de vroege vogels nog rustig verliep, hadden de middag-recreanten al te maken met stampvolle bussen en treinen. En dit was enkel nog de heenreis.. Toen het programma op de zaterdagavond tegen het einde liep stroomden de tienduizenden bezoekers met zijn allen tegelijk richting de uitgang. Resultaat: een grote chaos. De rijen voor de S-bahn waren enorm, maar bij de gratis shuttlebussen naar nabijgelegen stations was het niet veel beter. De situatie werd door veel festivalbezoekers met het sardientjes in een blik-scenario vergeleken. Een logistiek plan leek te ontbreken, waardoor het een duwen en trekken werd voor een snelle rit richting stad. Voor een ritje richting centrum dat normaal gesproken drie kwartier duurt, moesten veel festivalgangers de eerste avond twee tot vier uur uittrekken.

De organisatie besefte dat de logistiek tekort schoot, verontschuldigde zich veelvuldig en beloofde beterschap voor de tweede festivaldag. En het moet gezegd: dat ging stukken beter! De wachtrijen waren aanzienlijk korter en de situatie verliep een stuk meer geordend dan de dag ervoor. In overleg met de S-bahn-beheerder reden de treinen zelfs langer door om alle festivalbezoekers naar het centrum te vervoeren. Chapeau voor de come-back!

Overnachten 7,4

Foto: Niek Bosma – Festileaks

Lollapalooza Berlin is een echt stadsfestival en ruimte voor festivalcamping ontbrak dan ook. Gelukkig biedt de stad genoeg mogelijkheden voor een lekker dutje. Festivalgangers sliepen in hostels, hotels, Airbnb’s of gooiden hun luchtbedje op de vloer bij vrienden. Geen gedoe met natte tenten, maar een mooi dak boven het hoofd dus. Een bijkomend voordeel van een festival in een wereldstad is de perfecte mogelijkheid tot sightseeying. Veel bezoekers verlengden hun verblijf dan ook voor een paar dagen om de stad verder te verkennen. Zo sla je mooi twee vliegen in een klap.

Lollapalooza Berlin Logo

Lollapalooza Berlin 2023

Locatie
Duitsland
Berlijn, Duitsland
Datum 9-10 september 2023
Line-up
Imagine Dragons
David Guetta
Tickets Kopen