9 x wat we nooit meer vergeten van Lowlands 2017

Lowlands 2017
Foto: Kamiel Scholten/Festileaks

Hoera! Lowlands werd in 2017 vijfentwintig jaar. Een feestelijke editie met een actuele en relevante programmering, maar ook een editie met blik op de toekomst. Het vernieuwde terrein, de goede sfeer en de fantastische optredens droegen allemaal bij aan een onvergetelijk festival.

1. De feestelijke line-up


Afgelopen zomer was het feest, want Lowlands mocht vijfentwintig kaarsjes uitblazen. De jubileumeditie ging niet onopgemerkt voorbij, want oud gedienden zoals Iggy Pop en Cypress Hill vierden deze verjaardag met ons mee. Van ervaren artiesten tot nieuw talent, de line-up van Lowlands was weer feestelijk gevarieerd.

2. De nieuwe look


De line-up was niet het enige waarin we vernieuwing zagen, want het terrein mocht er na 25 jaar ook weer aan geloven. Het kreeg een heuse metamorfose met als kers op de verjaardagstaart twee nieuwe tenten. Zowel de Alpha als de Bravo kregen een heel nieuw uiterlijk. De Bravo werd in een groen jasje gehesen, kreeg nieuwe kijkhoeken en veel meer lichtinstallaties. De Alpha werd oranje en was niet meer te herkennen. In plaats van een traditionele tent, werd het een hoge overkapping, waardoor je vanaf de Alpha-heuvel nog op het podium kon kijken. Chapeau! Ook de scheiding tussen het terrein en de camping werden kleiner. Bovendien werd de looproute rondom LowLake veranderd, waardoor we nog sneller van podium naar podium konden. We like!

3. De pre-parties op donderdag

https://www.instagram.com/p/BX6JDImBpgg/
Het feest kon niet op in 2017, want voor het eerst in de geschiedenis ging het terrein al op donderdagochtend open. Dat betekent eerder de camping op, minder in de rij staan en meer feesten. Zet die trend maar door, Lowlands! Op donderdag kon je op het festivalterrein al terecht voor de pre-parties in de X-Ray en Armadillo. De silent disco in de Bravo was echter het grootste succes. Al vroeg op de avond stond er een enorme rij die alleen maar groter leek te worden. Iedereen wilde hier bij zijn!

4. Het voorlopig afscheid van Moderat

Moderat stond acht jaar eerder al op Lowlands en heeft zijn naam sindsdien uitgebouwd tot geweldige live act. De elektronische act uit Berlijn mocht daarom ook afgelopen jaar zijn terugkeer maken in de Alpha. Helaas was dit voorlopig de laatste keer; de formatie neemt voorlopig een pauze. Dubbel zoveel reden om extra hard te genieten van dat optreden. En dat hebben we dan ook gedaan. Man, wat een show.

5. Het prijswinnende eten


Tijdens zo’n festivalweekend wordt je hongerig, maar dat was op Lowlands helemaal niet erg. Er was zoveel lekker eten, dat je een vreugdedansje deed wanneer je maag weer knorde. Hotmamahot, bourgondische bitterballen, pannenkoeken of de kaasfondue; hier was het allemaal lekker. Een terechte winnaar van de Festileaks Festival Award voor beste eten en drinken.

6. Armadillow
Armadillow Lowlands
Beeld: Debbie Spaan/Festileaks

Het was pas het eerste jaar voor de Armadillow, maar hij werd meteen benoemd tot een van de beste feestplekken van het terrein. Het maakte niet uit hoe diep in de nacht het was, hier ging iedereen los. Vooral het nummer ‘I Feel Love’ van Donna Summer deed het deze zomer erg goed.

7. The Green Happiness


Over eten gesproken, de dames van The Green Happiness wisten dit jaar heel goed te vertellen wat je het beste wel en niet kon eten tijdens Lowlands. In plaats van biertjes, adviseren ze een tas fruit mee te nemen. In plaats van nachten doorhalen, kunnen we volgens de dames beter een goede kop thee gaan drinken. Ook dadelrepen en veel water wordt geadviseerd. Uiteraard was het internet het hier niet mee eens, en dat heeft The Green Happiness geweten. Wij schreven jullie ons eigen advies voor: ‘Hoe overleef ik Lowlands zo ongezond en kut mogelijk!

8. Het verjaardagsfeestje in de Alpha


Niks borrelnootjes en kaasplankjes, het verjaardagsfeest van Lowlands werd in de Alpha gevierd. Tijdens de ’25 jaar Lowlands Greatest Hits Sing-along’ op de zaterdagmiddag kwamen alle bijzondere momenten van de afgelopen kwart eeuw langs. Waar doe je dan research? Juist, bij Festileaks. Dolf Jansen deed de presentatie en praatte een uur lang alle optredens aan elkaar. Zo kwamen covers van Foo Fighters, Armand, Justice en Tame Impala voorbij. Er was één act die zijn eigen nummer deed. De Jeugd van Tegenwoordig deed zelf ‘Watskeburt’ en het publiek sprong ouderwets goed mee.

9. Het niet-zo-grote-verrassingsoptreden van Triggerfinger

https://www.instagram.com/p/BYAvzV_lm4K/?taken-by=triggerfingerofficial
#W?TF?!, het was de meest mysterieuze naam in het blokkenschema van Lowlands. Toch hadden we al redelijk snel het vermoeden dat de Belgische rockers van Triggerfinger er iets mee te maken zouden kunnen hebben. Op de bewuste dag was de verrassing niet zo groot meer, want door de Instagram-post op hun eigen pagina (inclusief Walibi-achtbanen) wist iedereen het zeker: Triggerfinger staat in de Bravo. Voor de vierde keer stonden ze inderdaad op het festival in Biddinghuizen. Ditmaal om het nieuwe album Colossus te presenteren. Strak in pak uiteraard.

Lowlands 2018

Komend jaar vindt Lowlands plaats van 17 t/m 19 augustus. Er zijn nog geen namen bekend voor de 26e editie van het festival. Afgelopen jaar waren Mumford & Sons, Editors en The xx de headliners, maar er was natuurlijk meer te beleven. Van theater tot ballet en het maken van je eigen sokpop, op Lowlands kan en mag alles. Ben je benieuwd wie je komend jaar kan zien in de Free State of LLow? Wij houden je natuurlijk op de hoogte! Ook kun je mee denken over de line-up van 2018 op ons forum.

Lowlands Logo

Lowlands 2023

Locatie
Nederland
Biddinghuizen, Nederland
Datum 18-20 augustus 2023
Tickets Helemaal hartstikke uitverkocht.