Tsjechië en Slowakije focuslanden van Eurosonic Noorderslag 2019

Eurosonic Noorderslag live

Eurosonic Noorderslag focust zich voor de 33e editie niet op één, maar twee landen. De muziekscene van Tsjechië en Slowakije wordt in 2019 onder de loep genomen.

Dit maakt de organisatie van Eurosonic Noorderslag bekend. Elk jaar kiest het Groningse showcase festival een focusland, om zo de muziekscene van dit land eens flink in het zonnetje te zetten. Zo was dat dit jaar nog Denemarken, en vorig jaar Portugal. Er wordt dan extra veel talent uit deze landen op het programma geboekt.

Toch is het niet de eerste keer dat Tsjechië en Slowakije de ‘focus’ krijgen. In 2016 was Centraal-Europa nog het focusgebied van ESNS, waaronder ook Tsjechië en Slowakije vielen. Festivalcoördinator Ruud Berends roemt beide landen om de “diverse en groeiende muziekscenes”, met daarnaast een grote geschiedenis en veel geweldige muziek om te ontdekken. Dat de twee jonge Europese landen hard groeien op het gebied van muziek is niet te betwijfelen: zo worden in Tsjechië tegenwoordig al meer dan vijfhonderd zomerfestivals georganiseerd.

Welke talenten uit Tsjechië en Slowakije we precies mogen bewonderen in januari 2019, is nog niet bekend. Naar verwachting worden de namen later dit jaar pas bekendgemaakt.

Eurosonic Noorderslag

Eurosonic Noorderslag live

Eurosonic Noorderslag 2019 vindt plaats van 16 tot en met 19 januari in Groningen. Het festival is een broedplaats voor nationaal en internationaal talent. Zo hebben Dua Lipa, Hozier, Roosevelt en Royal Blood hier hun eerste stappen gezet. Op de editie van 2018 waren onder andere AfterparteesMy BabyYUNGBLUD en Haevn te zien. Check voor meer informatie over dit festival de website.

Ook wordt op het festival ieder jaar de Popprijs en de European Festival Awards uitgereikt. De Popprijs voor de artiest die in het afgelopen jaar de belangrijkste bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse popmuziek. Dit jaar heeft Kensington de prestigieuze prijs gepakt. Bij de European Festival Awards worden de beste festivals van Europa beloond. Afgelopen editie gingen onder meer Sziget en Down The Rabbit Hole er met de prijzen vandoor.