Vjeze Fur van De Jeugd Van Tegenwoordig: “Dit jaar brengen we extra geiligheid”

De Jeugd van Tegenwoordig Formule
De Jeugd van Tegenwoordig, @Kamiel Scholten Fotography

De Jeugd van Tegenwoordig heeft inmiddels ieder festival waar de Nederlandse taal wordt gesproken, mogen afstrepen van hun bucketlist. Dit jaar komen ze terug voor een nieuwe ronde festivalweides. Wat wij daarvan vinden? Nou, gewoon LUEK. Net als het nieuwe studioalbum van de rapformatie. We praten met Vjeze Fur van De Jeugd van Tegenwoordig over de aankomende festivaltour, een gejatte golfkar op Lowlands en de spa in de buurt van Down The Rabbit Hole.

Down The Rabbit Hole 2018 = de De Jeugd van Tegenwoordig show

De Jeugd van Tegenwoordig heeft weer een drukke zomer voor de boeg. “Maar ik kijk het meest uit naar Lowlands en Down The Rabbit Hole. Als ik moest kiezen zelfs die laatste”, vertelt Vjeze Fur. De Nederlandse rapformatie mag het festival openen in de Hotot en gaat dat in stijl doen. “We presenteren daar wel toffe dingen. Er komst een kunstinstallatie van mij te staan, Faberyayo zorgt voor een seksueel relevant feestje en Willie Wartaal gaat een podcast opnemen. Down The Rabbit Hole 2018 wordt dus wel een serieus Jeugd van Tegenwoordig-ding.”

De Jeugd van Tegenwoordig
Foto: Don Crusio/Festileaks

Meer geiligheid

Dat de mannen op hun nieuwe album Luek over volwassen thema’s rappen, betekent niet dat de shows ook volwassener worden. “Nee, we brengen juist extra geiligheid deze festivaltour.” Wat we verder mogen verwachten van De Jeugd van Tegenwoordig deze zomer? “Willie brengt een kale plek op z’n hoofd en Bas Bron brengt z’n bril”, licht Fjeze Fur toe. “Verder gaan we veel nieuwe nummers doen en onze gekke lichtshow zal ongetwijfeld ook weer iets veranderd zijn.”

Vjeze Fur’s Gouden Festivaltip

Als het Jeugd van Tegenwoordig-lid één festival mag aanraden, dan is het wel Down The Rabbit Hole. “Dat is veel kleiner dan al die megafestivals, de line-up is goed en de Jeugd van Tegenwoordig presenteert dingen.” Volgens Vjeze Fure dus genoeg redens om deze zomer af te reizen naar de Groene Heuvels in Beuningen, maar er is meer. “Het festival ligt aan een meer. Dat is wel tof. En het is ook vlakbij een heel relaxed spa-cenctrum. Daar ga ik wel even een halve dag vertoeven samen met mijn goede vriendin Faberyayo.” De rapper heeft nog een laatste boodschap voor ons. “Probeer gewoon eens iets anders.”

Foto: Kamiel Scholten/Festileaks

XTC en Underworld

Vjeze Fur gaat graag naar festivals en zag dus ook genoeg festivalacts. Zijn absolute hoogtepunt had hij weliswaar niet van te voren gepland. “Ik wilde toen ik 17 was heel graag naar Underworld. Een tijdje voor hun optreden slikte ik XTC, maar daar had ik iets te veel van genomen.” Iets waar de rapper absoluut geen spijt van zou krijgen. “Ik zat er zo lekker in. Toen die was ingekickt liep ik langs een tent waar Speedy J speelde en daar ben ik gewoon twee uur gaan knallen. Ik heb heel dat Underworld gemist, maar Speedy J was echt heel tof. Dat is wel een van mijn hoogtepunten.”

Een trotse moeder

Vjeze Fur’s absolute festivalhoogtepunt vond plaats op Eurosonic/Noorderslag 2011. “We wonnen toen de popprijs, waardoor ik een cheque kreeg overhandigd van tienduizend euro met mijn naam erop.” Dat hij geld won, vond hij absoluut niet het belangrijkste. “Het feit dat mijn moeder haar zoon op televisie zag, met een gigantische cheque die is opgedragen door mensen. Dat idee vind ik heel tof.”

Het gejatte golfkarretje op Lowlands 2008

Dat de Jeugd van Tegenwoordig veel gekkigheid uithaalt, weten ze ook bij Lowlands al lange tijd. “We stonden in 2008 op Lowlands. Toen hebben Willie Wartaal en ik voor ons optreden een golfkarretje gekaapt. Daar zijn we een uur lang mee gaan rijden over het festival. Op een gegeven moment kwamen we bij een palingrokerij. We hebben een halve kilo paling meegenomen naar het podium.” Een onaangename verrassing voor de mensen op de eerste rij. “Ja, dat stonk natuurlijk heel erg. Je rook het overal.”

Verbrande nek of een bezweette buiknavel?

Om de boel af te sluiten, kreeg Vjeze Fur nog een dilemma op z’n bord: optreden in de volle zon of in een bloedhete tent? “Het maakt me allebei eigenlijk niet uit. Ik vind beide wel geil. Lekker zweten man.” Maar zo werken dilemma’s natuurlijk niet, dus: “Het liefst dan nog in de volle zon. Dan heb je nog een lekker briesje toch.”

Foto: Thijs Jacobs / Festileaks

De Jeugd van Tegenwoordig

Wie kent ze inmiddels niet? Faberyayo, Willie Wartaal, Vjeze Fur en Bas Bron vormen samen de grootste hitjesfabriek van ons land. De Jeugd van Tegenwoordig veroverde zo’n  twaalf jaar geleden Nederland en België met hun bizarre teksten, elektronische beats en excentrieke stijl. Ze scoorden in een korte tijd de ene na de andere hit. Onder andere ‘Watskeburt?!’, ‘Sterrenstof’, ‘Hollereer’ en ‘Shenkie’ vlammen nog wekelijks door de speakers in menig discotheek. En guess what?! De magie is nog lang niet uitgewerkt, want dit jaar bracht de rapformatie opnieuw een album uit genaamd LUEK. Genieten van die nieuwe tracks? Dat kan op onder meer Down the Rabbit Hole, Lowlands, Parkpop en We Are Electric.

Down The Rabbit Hole Logo

Down The Rabbit Hole 2018

Locatie
Nederland
Beuningen, Nederland
Datum 29 juni - 1 juli 2018
Tickets Niet meer beschikbaar.