Wauw, wat een goed nieuws kregen we een tijdje terug. Ben Howard komt op 1 juni 2018 met een nieuwe solo-plaat en daar zaten we op te wachten! Nog een kleine maand tot hij bij ons op de deurmat zal verschijnen. Kunnen we met Noonday Dream weer een dagdromertje verwachten van de singer-songwriter?

Het ontstaan van Noonday Dream

Op 1 juni staat de releasedatum van Noonday Dream gepland. Door een foutje van het Franse platenlabel Tôt Ou Tard – waar Howard bij is aangesloten – stond het complete album voor een paar uur openbaar op SoundCloud en hebben een aantal fans het weten te beluisteren. Vorig jaar was Ben Howard nog vooral bezig met zijn band A Blaze Of Feather, waarmee hij o.a. ook op Lowlands stond. De plaat is opgenomen in verschillende studio’s, tussen Zuidwest Frankrijk en Zuidwest Engeland. Ook de legendarische Sawmills Studios in Cornwall werd aangedaan, waar ook artiesten als Oasis en Muse hebben gewerkt.

Albumcover en tracklist

Gelukkig weten we al het een en ander van het komende album. Ben Howard heeft namelijk de hulp ingeschakeld van goede vriend Mickey Smith bij het produceren van zijn nieuwe plaat. Samen met Smith heeft hij afgelopen jaar nog opgetreden als A Blaze Of Feather en de fijne samenwerking duurt dus voort. Ook is de tracklist van het album al te vinden. De opvolger van I Forget Where We Were telt tien tracks:

1. ‘Nica Libres At Dusk’
2. ‘Towing The Line’
3. ‘A Boat To An Island On The Wall’
4. ‘What The Moon Does’
5. ‘Someone In The Doorway’
6. ‘All Down The Mines’ (interlude)
7. ‘The Defeat’
8. ‘A Boat To An Island, Part II / Agatha’s Song’
9. ‘There’s Your Man’
10. ‘Murmurations’

Howard trakteert de vinylliefhebbers op nog eens twéé bonussingles, ‘Bird On A Wing’ en ‘Interlude’. Je kunt Noonday Dream al op meerdere verkooppunten al pre-orderen, zodat je zeker weet dat je op 1 juni lekker van zijn album kunt genieten.

1. ‘Nica Libres At Dust’

Om de honger voorlopig te stillen, speelde Howard afgelopen week de derde single ‘Nica Libres At Dust’ bij radiovrienden van BBC. De openingstrack van het album is zoals je kan verwachten van Ben Howard: het ingetogen getokkel van de gitaarvirtuoos ontpopt zich tot een opmerkelijk toegankelijke wegdroom-song van maar liefst zes-en-een-half minuut.

2. ‘Towing The Line’

Ruim twee weken geleden diende de tweede single zich alweer aan. ‘Towing The Line’ is een dromerig nummer met duidelijke folkinvloeden en een lekker dramatsche pianoriedel.

3. ‘A Boat To an Island On The Wall’

‘A Boat To An Island On The Wall’ kwam op 4 april uit als eerste single. Hij bracht het nummer live ten gehore bij Annie Mac op de BBC Radio. Het nummer is een perfecte weergave van de titel van het album: alsof je rustig naar een pittoresk eiland dobbert. Luister hier naar de eerste single van het nieuwe album en het bijbehorend interview op de de Britse radio.

Met het nieuwe album gaat ook een nieuwe tour gepaard. De Brit staat onder andere op het Spaanse Mad Cool Festival en het Vlaamse Rock Werchter. Daarnaast zien we hem nog in concertmodus in de AFAS Live. Geluk voor de fans zonder kaartjes: ze zijn tot op heden nog beschikbaar, maar wees er snel bij.

Ben Howard

Ben Howard
Ben Howard, @Kamiel Scholten Fotografie

Eigenlijk heeft Ben Howard geen introductie meer nodig. Na zijn debuutalbum Every Kingdom is hij niet meer weg te denken uit de huidige singer-songwriter scene. Dat was mede te danken aan het succes van nummers als ‘Keep Your Head Up’ en ‘The Fear’. In het najaar van 2014 verscheen zijn tweede album, I Forget Where We Were. Met dat album stond hij in 2015 op onder andere Lowlands en Glastonbury. Na die tour ging de Brit zich richten op het project A Blaze of Feather, maar nu keert hij onder eigen naam terug op het hoogste podium. Met het nieuwe album Noonday Dream zal hij in 2018 naast zijn zaaltour ook op de festivals Rock Werchter en Mad Cool Festival verschijnen.

Win 2 tickets voor Pohoda Festival!

Deze hele week maak je bij Festleaks kans op 2 weekendtickets inclusief camping voor Pohoda Festival in Slowakije. Samen met een vriend of vriendin genieten van onder andere Liam Gallagher, Lykke Li, The 1975 en Mura Masa onder een stralende zomerzon: kekke deal toch?