Het grote festivalinterview met Dool (Ryanne van Dorst)

Dool
Photo: Nona Limmen

Het gaat goed met de nieuwe band van Ryanne van Dorst (a.k.a. Elle Bandita). Het eerste album is ongeveer een jaar uit en Dool staat al op het affiche van FortaRock en Graspop. Festileaks sprak Ryanne over onder andere festivals, modderbroeken en pannenkoeken met stroop.

Festivalzomer

“Ik ga naar alle festivals waar we spelen. Dan heb ik mijn festival-fix wel weer gehad, ja hoor.” Dool speelt komende zomer door heel Europa. Oostenrijk, Duitsland, Spanje, Hongarije of Italië, in elk land is de band te vinden. “Er zitten een paar hele toffe festivals bij zoals Graspop, Wacken en Rock Hard. Dat zijn dan wel de grote dingen, maar er zijn ook een hoop kleine festivals waar we spelen. Daar heb ik ook zin in, het wordt een hartstikke tof festivalseizoen voor ons.”

Hoe de shows eruit gaan zien weet Ryanne nog niet. “Hoe de setlist eruit gaat zien weet ik nog niet. Het ligt er echt aan waar we staan en waar we zin in hebben. Meestal gaan we in de week van tevoren kijken wat we gaan doen. We nemen geen vuurwerk ofzo mee.”

Vetste optreden ooit

“Vorig jaar op Roadburn festival in Tilburg heb ik Oranssi Pazuzu gezien, in de grote zaal van 013. Daar kreeg ik enorm kippenvel van. Het was echt een bizar goede show, heel intens. Dit kwam denk ik door het extreem goede geluid en de interessante, donkere nummers die zij speelden. Daarnaast was het licht tof! Het was de eerste keer dat ik ze zag en ze knalden me meteen helemaal omver live. Alles klopte. Dat is een van de shows van de afgelopen jaren die het meest is blijven hangen.”

Death Alley

“Death Alley heeft natuurlijk net een plaat uit. Naar dat optreden komende zomer ben ik ontzettend benieuwd. Ze hebben natuurlijk ook een nieuwe bassist en die heb ik nog niet zien spelen. Het zijn allemaal hele goede muzikanten en ook leuke gasten. Zij staan ook op Fortarock, dus ik heb zin om ze daar te gaan bekijken. Het is altijd een feestje om naar hen te kijken!”

Favoriete festivalherrinering

“Mijn allereerste keer Lowlands. Dat was wel bijzonder. Een hoop vrienden van mij waren al een aantal keer naar festivals geweest, dus ik had wel al verhalen gehoord. Toen was ik een jaar of veertien en toen mocht ik ook voor het eerst. Volgens mij speelde Silverchair toen, daar was ik fan van. En At The Drive-In, dat was te gek! Dat blijft je de rest van je leven bij, zo op de camping met al je maten.”

Over de huidige Lowlands-bezoekers heeft de frontvrouw ook nog iets te zeggen. “Als je kijkt naar al die festivallui die nu op Lowlands rondlopen. Ze zien er allemaal uit alsof ze van thuis komen! Ik was er vorig jaar nog en ik dacht echt ‘jezus, wat zien jullie er allemaal strak uit’. Ze hadden allemaal schone kleren en waren zo hip. Toen ik voor het eerst ging liep iedereen in zijn modderbroeken. Dat is wel erg veranderd.”

Gouden festivaltip

“Exit festival. Daar ben ik een keertje geweest. De locatie is zo vet. Die hebben ook van alles wat, van obscure dancemuziek in rare bunkers tot Guns n’ Roses die daar een reünie-ding aan het doen waren.”

Culinair orgasme

“Ja weet je, ik haal altijd gewoon een pannenkoek met stroop of een broodje vegaburger ofzo. Je moet niet te veel willen op festivals. Soms moet je je erbij neerleggen dat er gewoon kutvreten is en dat hoort er gewoon bij. Verwende mensen allemaal! De kindertjes in Afrika hebben ook geen festivals.”

Dool

Dool is gevormd uit de restanten van onder andere The Devils Blood. Naast muzikant is frontvrouw Ryanna van Dorst ook programmamaker van onder andere ‘Geslacht!’ en ‘Holland!’. Met het debuutalbum Here Now, There Then trok Dool op pad. Een heavy geluid karakteriseert de Rotterdamse band. Wil jij deze rockers checken? Dat kan onder andere op FortaRock en Graspop.