Daar zijn ze weer! Foo Fighers gaf op zondag 29 april een zinderende show weg op het festival Welcome To Rockville in Jacksonville in Florida. Wij zijn benieuwd wat we van de setlist en de gekke praktijken van Dave Grohl kunnen verwachten in 2018. Later dit jaar zien we ze nog op onder andere Pinkpop en Rock Am Ring. We namen hun eerste festivalshow onder de loep en trokken alvast 6 conclusies. 

1. Ze spelen een setlist vol luchtgitaarmomentjes

Foo Fighters Setlist Welcome to Rockville 2018 2018, Concrete and Gold

In september 2017 bracht de rockband alweer zijn negende(!) studioalbum uit: Concrete and Gold. Acht maanden later is daar het startschot voor een zinderende festivaltour, waarbij de nummers ‘Run’, ‘Sunday Rain’ en ‘The Sky Is the Neighbourhood’ het tot op de setlist halen. Het is eigenlijk wel vreemd dat ze maar drie nummers van hun nieuwe album spelen, maar Foo Fighters zou Foo Fighters niet zijn zonder al die golden oldies als ‘Best Of You’ en ‘The Pretender’. Op het Amerikaanse festival was de setlist een fijne mix van de negen studioalbums en een handje vol covers.

2. De ‘nieuwe’ tracks vallen in de smaak

De heren lieten in deze eerste festivalshow maar drie nieuwe tracks van Concrete and Gold horen. ‘Sunday Rain’ is er daar één van. Hoewel deze single misschien niet zo hard is als ‘Monkey Wrench’, is het zeker een nummer waar de fans blij van worden.

3. Foo Fighters blijven ook in 2018 échte rockidolen


Diezelfde fans van het eerste uur waren maar wát tevreden met het concert van hun idolen. Dit meisje kan nog steeds niet geloven dat ze zo dicht bij Dave Grohl kon komen. Haar jaar kan in ieder geval niet meer stuk. In de meeste video’s hoor je de fans ook keihard meezingen met hun favoriete band. Aan Grohl’s stem te horen, is het wel tijd voor een strepsil ;).

4. De frontman heeft praatjes


Dave Grohl staat erom bekend dat hij alles uit de kast haalt en veel te zeggen heeft tijdens een show. Het ene moment vliegt hij over het podium met zijn iconische blauwe gitaar, het andere moment neemt hij uitgebreid de tijd om even een praatje te maken met de aanwezigen.

5. De heren zijn niet vies van verrassende gastoptredens en covers


Foo Fighters staat erom bekend wel eens een nummertje met andere artiesten op te nemen. Het nieuwe nummer ‘La Dee Da’ is opgenomen met extra vocals van Alison Mosshart van The Kills. In deze eerste festivalshow van 2018 stond niemand minder dan Grease-legende John Travolta ineens op het podium, omdat hij toevallig in de stad was voor een filmopname. Ook Billy Idol kwam langs om samen met de band het nummer ‘Gimme Some Truth’ te performen.

6. ‘Everlong’ is de ideale afsluiter

Everlong #FooFighters

Een bericht gedeeld door Tom Dang (@dangittom) op


Een show van Foo Fighters is niet compleet zonder het populaire nummer ‘Everlong’. De track staat al jaren op de setlist van de Amerikanen en is jullie nummer twee bij de Festileaks best tracks. Deze track zal dus niet snel van de setlist verdwijnen. Wanneer ga jij Foo Fighters zien in 2018?

Foo Fighters

Foo Fighters is een Amerikaanse rockband die bestaat uit zes leden. Frontman Dave Grohl richtte de band in 1994 op naar aanleiding van het uiteen vallen van Nirvana na de dood van Kurt Cobain. Hun nieuwe album Concrete and Gold kwam afgelopen september uit, en met dit album werd het startschot voor de tour gelost. Ook in 2018 is de band weer op festivals te vinden. Eerder werden in Europa onder meer Rock am Ring, Firenze Rocks, Download Paris en Pinkpop aangekondigd!