Deze zomer geeft Festileaks festivalgangers de kans om vragen te stellen aan festivalorganisaties. De tweede in de reeks is Down The Rabbit Hole, waarbij festivaldirecteur Ide Koffeman ingestuurde vragen beantwoordde. Hij vertelt onder andere over de acts die het festival misliep, de droomheadliner van DTRH en dat de Hotot-tent dit jaar vervangen wordt door een open air mainstage.

Jelle stelde een vraag via de mail. Hoe ben je festivaldirecteur geworden?

“Ik ben begonnen als programmeur van een poppodium in Amersfoort (De Kelder, red.). Daarvoor was ik bezig in de stad om jongere artiesten en organisatoren samen te brengen. Eigenlijk zoals het organiseren van een festival. Dat deed ik eerst lokaal en uiteindelijk viel ik een keer op. Toen Lowlands besloot een klein broertje te organiseren, werd ik betrokken in het team. Daar heeft Eric van Eerdenburg (directeur Lowlands, red.) mij aan de hand genomen en sinds vorig jaar ben ik directeur.”

Micha stelde een vraag via de Festileaks App. Waar is de naam van het festival vandaan gekomen?

“Down The Rabbit Hole is het eerste hoofdstuk van Alice In Wonderland. Wat we zo leuk vinden is dat het met popcultuur te maken heeft. Het is realistisch maar ook absurdistisch, zelfs een beetje venijnig. Alice In Wonderland is een bijzonder boek. Dat vinden wij goed passen bij het psychedelische van de popcultuur sinds de jaren ’60. We proberen wel weg te blijven van het sprookjesachtige van het verhaal.”

Het is dus vooral de sfeer van het boek dat jullie aanspreekt en niet de daadwerkelijke elementen. 

“Ja, je zal niet snel theepotten van vijf meter hoog op het festivalterrein zien. Het gaat om de belevingswereld in een abstracte vorm.”

Dirk stelde een vraag via het Festileaks forum. Hoe zou jij het karakter van het festival omschrijven?

“Down The Rabbit Hole is een muziekminnend en liefdevol festival. We hebben op drie plekken muziekprogrammering, met daaromheen een heleboel kunst en aankleding. Het is bijzonder hoe het publiek met elkaar omgaat. Niemand hoeft zich alleen te voelen, als je alleen rondloopt ontmoet je veel nieuwe mensen. Dat vind ik een sterke karaktereigenschap van het festival.”

Is dat ook niet een kwestie van een beetje geluk hebben met het juiste publiek? 

“We hebben vanaf het begin in de programmering specifieke keuzes gemaakt over wat we wel en wat we niet doen.”

Wat doe je dan niet?

“We boeken geen keiharde techno. We hebben een goede dansnacht en een goed nachtprogramma. Alleen willen we ons bewust niet als dancefestival profileren. In het eerste jaar hadden we The Black Keys en Damon Albarn, dat is de kern waarmee we zijn gaan bouwen. Het moet samenhangend en inhoudelijk spannend zijn.”

Monique stelde een vraag via de mail. Wat is jouw favoriete herinnering aan Down The Rabbit Hole?

“Dat zijn er natuurlijk een heleboel. Bijvoorbeeld de artiesten die hier optraden tijdens Brexit, zoals PJ Harvey. Ze las toen dat fantastische gedicht voor. Dat zijn momenten die je bijblijven. Ook de Nederlandse acts hebben vaak een bijzonder aandeel. De fanfare van De Staat en My Baby die vorig jaar de camping crashte.”

Dat zijn allemaal muzikale herinneringen. 

“Ik denk ook aan sfeerbepalende momenten. Toen The War On Drugs hun fijne, prettige muziek stonden te spelen op zondagavond. De lucht was helemaal rood, dat was prachtig, ook boven onze ingang. Het was de setting van een schilderij.” 

Wessel stelde een vraag via de Festileaks App en sprak een video in. Wat zijn volgens jou de verschillen tussen Lowlands en Down The Rabbit Hole?

“Het belangrijkste verschil is de locatie. Biddinghuizen is een dorp in Flevoland (de locatie van Lowlands, red.) en Down The Rabbit Hole ligt in Beuningen, nabij Nijmegen. Dat zien we echt terug in het festival. Er komen veel mensen vanuit Nijmegen die jaar in jaar uit komen. Het festival is ook echt een beetje van hun. Daarnaast hebben we niet gekozen voor acht of negen podia, maar voor een paar, met een fijne programmering. Lowlands kan meer shows doen in diverse genres, zowel aan de top van het affiche als in de breedte.”

Jullie headliners Queens Of The Stone Age en Nick Cave hadden ook niet misstaan op Lowlands.

“Nee, zeker niet.”

In die zin groei je naar Lowlands toe.

“Dat is wel voor het eerst. Er zijn artiesten waar we allemaal een warm hart voor hebben, daar is Nick Cave absoluut een van. Hij gaat al lang mee en heeft zich meer dan bewezen. Hij spreekt een oudere en jongere doelgroep aan. Hij overstijgt op een bepaalde manier de headliners die we eerder hadden, en tegelijkertijd past hij goed in ons profiel. Daar kijken wij primair naar. Het is absoluut een stapje in de richting van Lowlands, dat zie je ook terug in de kaartverkoop.”

Dirk stelde een vraag via het Festileaks forum. Hoe voorkom je dat het festival te veel op Lowlands gaat lijken? 

“Eric en ik werken nauw samen. Dat geldt voor ons hele team, we zijn feitelijk een team dat twee festivals ontwikkelt. Voor ons is Lowlands the big city, er komen veel meer mensen en het heeft meer historie.”

Als we hat concreet maken, wat zou echt op Lowlands kunnen en niet op Down The Rabbit Hole?

“Een tent zoals de Haciënda bijvoorbeeld. Dat zouden we op Down The Rabbit Hole niet zo snel doen. Dat is ook afhankelijk van hoe muziek zich ontwikkelt. We hebben in het begin ook bewust niet veel hiphop geboekt. Naarmate het een breder publiek aanspreekt is het logischer om ook daarnaar te kijken. We kijken vooral naar ons publiek, en pinnen ons niet te veel vast op wat wel of niet.”

Debbie stelde een vraag via de Festileaks App. Ben je dit jaar op Best Kept Secret geweest?

“Jazeker! Op vrijdag en kort op zaterdag. Het was leuk en het is een hartstikke goed festival. Ze hadden dit jaar een fijne groep mensen bij elkaar. Het was all good met een mooi programma. Er zijn dingen die wij ook hadden willen doen en dingen waarvan we blij zijn dat ze uiteindelijk niet bij ons horen.”

Wat had je wel graag willen doen? 

“Nou, Vince Staples. Dat was een act waar we serieus naar keken.”

Alleen heeft Best Kept Secret meer geboden?

“Dat weet je niet precies. We praten onderling niet over boekingen. Het kán ermee te maken hebben. Het kan ook zijn dat de artiest gewoon de ene week wel kan en de andere niet.”

Doe je daar inspiratie op voor Down The Rabbit Hole?

“Veel dingen die zij doen, doen wij ook. Goed eten, een mooi programma met leuke mensen. Daar ligt voor mij de basis van een festival. Inspiratie dus niet, Best Kept Secret vind ik gewoon een goed festival.”

Tom stelde een vraag via de mail. Roosmarijn Reijmer zei in haar interview (over Best Kept Secret, red.): ‘Wij zijn nooit van de randzaken geweest.’ Hoe zit dat voor Down The Rabbit Hole?

“Wij zijn overtuigd dat een setting bijdraagt aan hoe je een optreden beleeft. Je bent 72, of zelfs 90 uur, bij ons. Veel van die mensen komen op donderdagavond, we organiseren dan een barbecue waar iedereen naar het WK voetbal kan kijken. We hebben geen vergunning om dan al dance te programmeren, dit is een prima invulling.”

Jullie vinden randzaken dus wel belangrijk?

“Je bent er 90 uur. Dan zie je veel muziek, maar je wilt ook lekker dansen, eten met vrienden en een ander sfeertje pakken. Het is leuk om kunst te zien, of een mooie theatervoorstelling. Ik vind het belangrijk, als het publiek dat ook vindt.”

Moeten de randzaken en programmering voor jullie in balans zijn?

“We richten het terrein in zodat het overal klopt. Als we ergens een bepaalde sfeer willen neerzetten en dat veel aandacht nodig heeft, dan zetten we daar vol op in. Dat doen we dit jaar ook met ons nieuwe veld Avant Garden. Dat is helemaal nieuw, en dat vinden we leuk. Daardoor blijft het fris en spannend om naartoe te gaan.”

Youri stelde een vraag via de mail. Hoe zorg je als festival dat elke editie de sfeer ongeveer hetzelfde blijft, zeker nu het aantal bezoekers weer is gegroeid?

“Los van de groei van de bezoekers is er een vaste groep bezoekers ontstaan. Het is opvallend hoe zij dat sfeergevoel uitdragen. Dat zag je afgelopen jaren. Veel positieve interactie, mensen die samen genieten van shows. Niemand voelt zich alleen. Zij zijn de bewakers van onze sfeer. Wij moeten zorgen dat er een ontzettend goed programma staat en dat alle puntjes en hoekjes kloppen. Dat is een kwestie van hard je best doen.”

Raskolnikov stelde een vraag via het Festileaks forum. Het wordt steeds drukker. Vorig jaar was het in de tenten te druk. Wordt daar rekening mee gehouden?

“Ja, daar is dit jaar rekening mee gehouden. De Teddy Widder tent wordt dit jaar groter. Onze programmeurs en producenten kiezen samen een podium voor de artiest. Ze bekijken hoeveel mensen erin passen en denken dat er komen. Je kan het nooit precies goed doen. Over het hele weekend staan er diverse artiesten met allemaal een eigen aantrekkingskracht.  Bij die ene band is het springen geblazen, dan heb je meer ruimte nodig. De andere band is juist ingetogen. Dat scheelt enorm. We moeten daarin een middenweg kiezen. Ik vind een goedgevulde tent leuker.”

De Jeugd van Tegenwoordig Formule
De Jeugd van Tegenwoordig, @Kamiel Scholten Photography

Guus stelde een vraag via de mail en sprak een video in. My Baby nam ons vorig jaar vanaf de camping mee naar het festivalterrein. Staat ons dit jaar weer een verrassing te wachten? 

“Ja, dat was leuk. Dat zijn dingen waar ik blij van word. Het is voor de band een eer maar ook een uitdaging om het festival zo af te trappen. Dat is moeilijk, ze deden dat op een manier waardoor iedereen erbij was en er een groot feest ontstond.” 

Dit jaar gaat De Jeugd Van Tegenwoordig dat doen? 

“Ik weet niet of ze over de camping gaan. Dat is een verrassing. Ze zijn er wel het hele weekend bij. Een kenmerk van een verrassing is dat je het niet weet. Ik snap de vraag, en we zouden Down The Rabbit Hole niet zijn als we niet her en der uitpakken. Dat kan je zeker verwachten.”

Uitpakken zoals De Staat en My Baby dat deden?

“De Jeugd Van Tegenwoordig is onze special guest. Zoals Blaudzun, De Staat en My Baby. Ze gaan ook onafhankelijk wat doen. Er komt een talkshow, een podcast, een kunstwerk. Er gaan toffe dingen gebeuren. Het echte venijn zit hem in de staart.” 

Tino stelde een vraag via Facebook. Is er dit jaar opnieuw een bosrave? 

“Een hele goede vraag. We hebben een nieuw podium in het bos dit jaar, Bossa Nova. In de ochtend is daar goede, hoogwaardige klassieke muziek. Overdag is het een intiem podium, waar een paar honderd mensen dicht op de artiest zitten. Dan spelen acts als Wwwater en Luwten. In de avond is het een grote performance art weirdness, met mensen van onder andere Broadcast Away Teevee.”

Staat alles rondom de Bossa Nova al in het blokkenschema?

“Met name het avondprogramma is doorlopend. Er komt dan echt van alles langs, dat is niet te voorspellen. Het is een plek waar ik trots op ben. Jonge makers uit allerlei hoeken en gasten komen daar en maken een soort aaneen lopende live televisieshow. Daar ben je als publiek gewoon bij.”

Suzanne stelde een vraag via de Festileaks App. Wat is volgens jou dé te ontdekken naam deze editie?

 “Ik ben ongelofelijk blij dat we een act als Jorja Smith hebben. Ze is ontzettend jong en werkt al met Drake en Kendrick Lamar. Een fantastische artiest van hoog niveau. Zij speelt in de Teddy Widder. Ik denk eerlijk gezegd dat je aan alles voelt dat ze volgend jaar tien keer verder kan zijn.”

Wessel stelde een vraag via het Festileaks forum. Wat zijn jouw favoriete boekingen van deze editie?

“Nick Cave is hoe dan ook een koning. Ik heb de show op Primavera gezien en dat was ongelofelijk goed. Als je het hebt over trots zijn op werk je met zijn allen, dan zijn we met Nick Cave super blij. Maar ook Fever Ray, die hoog op ons affiche staat. Daar kijk ik ontzettend naar uit, ze heeft een energieke maar vooral spannende show met veel betekenis.” 

Welke act had de meeste voeten in de aarde om rond te krijgen dit jaar?

“Het is altijd een struggle. We hopen altijd dat het allemaal weer op zijn pootjes komt. Soms líjkt iets heel dichtbij. Anderson .Paak is uiteindelijk later bevestigd dan we wilden nadat ‘ie vorig jaar moest afzeggen.”

Hij maakt dan een filmpje waarin hij zegt volgend jaar terug te komen. Dan denk ik: dat zeiden de Foo Fighters ook tegen het Pinkpop-publiek.

“Het is niet makkelijk om die belofte waar te maken. Het zijn uitspraken waarvoor je ook een bepaalde rekenschap moet afleggen. Wij waren blij dat hij het zei. Uiteindelijk is het een intentieverklaring en dat is waar het begint.”

Jasper stelde een vraag via de mail. Is het voor- of nadeel om dezelfde headliners te hebben als Rock Werchter?

“Rock Werchter is een sterk festival in Europa. Nick Cave en Queens Of The Stone Age staan daar niet per se bovenaan. Zij doen er een schepje bovenop. In die zin hebben we weinig last van elkaar. In die periode is ook Roskilde en normaal Glastonbury, daardoor is er een boel actie in Europa. Daar kunnen wij als medium sized festival voordeel van hebben. Het is voor band dan interessant om te komen.”

Robin stelde een vraag via de mail en sprak een video in. Welke acts hebben jullie geprobeerd te boeken?

“Dat zijn er een stuk of 50. Een van die acts was Lorde, haar hadden we graag gehad. We vinden haar te gek. Het is geen loterij maar er komt een hoop bij kijken bij het boeken van een act. Je hebt het niet altijd in de hand.”

Ze staat vooralsnog niet in Nederland.

“Ze staat in de zomer niet in Nederland.”

Ze staat dus niet op Lowlands?

“Volgens mij is ze nog niet aangekondigd. Dat betekent niet dat ze per se dit jaar niet komt. Maar in ieder geval niet in de periode van Down The Rabbit Hole.”

Welke acts hebben jullie nog meer geprobeerd te boeken?

“Royal Blood hadden we hartstikke leuk gevonden. Ze konden uiteindelijk dit jaar niet komen. Het is echt een komen en gaan van acts die goed bij ons passen en waar we mee in gesprek zijn.”

Arcade Fire stond in Ahoy.

“We vonden het too much om ook Arcade Fire op ons programma te zetten. Het is een waanzinnige band, alleen zijn ze ook veel te zien geweest in Nederland. Dan kijken we wat voor de band slim is om te doen en wat voor het festival. Dat zijn de afwegingen en dan kom je ergens op uit.”

Tame Impala
Foto: Kamiel Scholten/Festileaks

Youri stelde een vraag per mail. Welke act staat op jullie verlanglijstje voor de komende jaren?

“Dat is een enorme lijst. Wat wij ervaren als de ultieme act voor ons festival is Tame Impala. Dat is een band waar alles bij elkaar komt. Dat is de gedroomde act voor ons.” 

Hebben jullie al met ze gesproken?

“Voor volgend jaar nog niet hoor.”

En dit jaar? 

“Nee, ook niet. Tame Impala doet niet heel veel dit jaar. Het is een gedroomde artiest en ze zijn altijd welkom.

Onibaba stelde een vraag via het Festileaks forum. Hij heeft het gevoel dat er niet echt heavy gitaarwerk wordt geprogrammeerd. Is dat een bewuste keuze?

“Het is natuurlijk een breed interpretabel begrip. We hebben bandjes die de pan uit rocken. Wellicht wel meer aan de stoner of garage kant dan metal. Een band als System of a Down bijvoorbeeld staat ook eerder op Pinkpop. Daar staat van oudsher ook stevige rock, zoals Metallica. Dat soort bands gaan in onze periode eerder naar Pinkpop of Fortarock.” 

Die namen zijn misschien ook wel te groot voor Down The Rabbit Hole.

“Dat zou een argument kunnen zijn. We doen het niet bewust. We zeggen wel dat het enigszins moet passen. Een band als Enter Shikari een paar jaar geleden paste misschien beter op Lowlands of Pinkpop dan bij ons.”

Monique stelde een vraag via de Festileaks app en sprak een video in. Welke vrouwelijke headliners wil jij nog op Down The Rabbit Hole?

“Christine And The Queens en Queens Of The Stone Age stonde lange tijd samen op het programma op één avond. Dat kwam toevallig zo uit, maar vonden we natuurlijk grappig. Zij is bijvoorbeeld een echt goede artiest. Uiteindelijk komt ze toch niet dit jaar.”

Judith stelde een vraag via de Festileaks app. Hoeveel bezoekers verwachten jullie dit jaar?

“Er komen 35.000 mensen.”

Dat wat Eric van Eerdenburg als streven uitsprak in 2014.

“Bij de eerste editie inderdaad. Dat klopt en dat is altijd het doel geweest. Bij dit programma past het ook. We hebben het terrein zo ingericht dat het gevoel overeind kan blijven.”

Hoe is het terrein dan anders ingericht?

“Op het grote veld maken we dit jaar een open air podium. De Hotot wordt dus open air. We hebben lang gezocht naar een mooi, passend podium. Het past productioneel gezien bij de spullen die bands tegenwoordig allemaal meenemen, tegelijkertijd heeft het een eigen smoel. Dat hebben we nu.”

Daar kan straks 35.000 man tegelijkertijd naar Queens Of The Stone Age kijken?

“Ja, daar kan je met zijn allen zijn. Tijdens de headliners is er meer te doen, maar het past wel. Het past er makkelijk op.”

Het is een opvallende keuze. Nu citeer ik Eric van Eerdenburg want hij is juist voorstander van tenten, want dat is beter voor de sfeer en doet veel producties meer recht door het beperkte (dag)licht.

“Dat heeft ook met de setting te maken. We hebben een heuvel die wat omhoogloopt. Er zijn geen grotere tenten die wel passen. Het is ook een keuze. Wij wilden altijd een open air, want de setting aan het meer leent zich daar goed voor.”

De plattegrond van Down The Rabbit Hole 2018, met daarop de nieuwe open air mainstage

Hadden de producties van Queens Of The Stone Age of Nick Cave in de oude Hotot tent gepast?

“Het zou kunnen dat er bepaalde dingen anders hadden gemoeten in de tent. We zijn nu in de fase dat we met de act bekijken wat zij voor ogen hebben en wat we wel en niet gaan doen. En vooral wat we wel doen, want het past nu allemaal. Ik vind het belangrijk dat je bij zulke acts alles en iedereen bij elkaar kan neerzetten. Daar kijk ik naar uit.”

Jullie hebben in het verleden gezegd dat 35.000 bezoekers het maximum is. Is dat nog steeds zo?

“We zijn niet van plan om richting Pinkpop of Lowlands te groeien. Daar zijn we het festival niet naar.”

Jullie zeiden het toen stellig: 35.000. Is dat ook nu een volmondige ja?

“We moeten na dit jaar kijken hoe we ervoor staan: is dit voor iedereen wat het moet zijn? Het heeft ook te maken met welke acts je kan krijgen. Dit aantal is altijd het streven geweest, daar zijn we nu.”

Jij bent dus minder stellig.

“Ik ben daar niet per se heel stellig in.”

De groei naar 40.000 zou dus zomaar kunnen binnen enkele jaren?

“Dat hangt ervan af welk programma we kunnen krijgen. Dit gesprek kunnen we beter na het festival voeren. We moeten het ook niet framen als negatief. Drukte is een perceptie, je merkt het niet wanneer er 31.000 of 37.000 mensen zijn. Tenzij er te weinig douches zijn, dan voelt het druk vanwege de rij.”

Down The Rabbit Hole 2020, 40.000 bezoekers, extra veel douches.

“We moeten zorgen dat de ervaring voor iedereen blijft zoals die was. De ruimte, het meer en de camping. Het is compact opgezet met korte aanvoerwegen. De camping ligt direct aan het terrein. In die zin is het compact. Op ons terrein kunnen we ook 80.000 mensen uitnodigen als we willen. We’ll see about that.”

Judith stelde een vraag via de Festileaks app en sprak een video in. Welke veranderingen kunnen we verwachten, zoals processierups, aan het terrein? 

“We zijn al volop bezig met de processierupsen en teken. Er zijn mensen die het nest voor nest weghalen. Daar hebben we goed naar gekeken.”

Verder komt er een open air podium en een nieuwe ingang. Zijn er meer veranderingen?

“We hebben ook de nieuwe plek in het bos. Her en der zijn er ook wat dingetjes te ontdekken die net even anders zijn dan je ze eerder misschien gezien hebt. We moeten ook niet alles in een keer veranderen. En die poort, wat jullie gezien hebben is het kale fundament. Daar gaan we van alles mee doen.”

Leuk! Een nieuwe ingang die wordt geopend door De Jeugd Van Tegenwoordig.

“Ja, dat is een mooi combi.”

Onibaba stelde een vraag via het forum. Zijn er toekomstplannen wat betreft de nachtprogrammering? 

“Het terrein gaat dit jaar om vijf uur dicht. Dat was vorig jaar een uurtje eerder. Het concept van ‘de nacht van de rabbit’, onze interne werktitel, is dat er veel verschillende plekken zijn in een redelijk korte route. Je kan op verschillende feestjes terechtkomen, zoals de disco bij Avant Garden of de set van The Black Madonna. In de Teddy Widder is het grote feest waar iedereen samenkomt. Dat is ook de lijn waarin we verder willen.” 

Op het forum had Onibaba het bijvoorbeeld over een tegenhanger van de Bravo. Is dat iets waar jullie over nadenken?

“Op dit moment niet. Ik zie er ook nog geen aanleiding voor. Zoals de nachten nu gaan zit er veel leven in. Er zal absoluut af en toe hard feestje zijn, met bijvoorbeeld breakcore. We schuwen het niet, het zal alleen geen hoofdlijn worden in de programmering.”

Tot slot stelde Marije per mail een vraag. Wanneer is Down The Rabbit Hole 2019?

“Dat gaan we binnenkort bekendmaken. Als je van ongeveer dezelfde periode uitgaat, zit je goed. Intern zijn we er over uit, het hangt alleen samen met meerdere factoren.”

Is het nog niet in beton gegoten wanneer Down The Rabbit Hole in 2019 is?

“Ja, voor onszelf wel. Het kan zijn dat een act zich aanbiedt of dat er iets gebeurt waardoor je besluit het anders aan te pakken. Niks is zo veranderlijk als het festivalwezen.”