Festivalrapport: Iedereen kan zichzelf zijn op duurzaam en geëngageerd Sziget 2018

Photo: Rockstar Photographers

Afgelopen week stond het Óbuda-eiland in Budapest weer in het teken van Sziget. Het vijfde grootste festival van de wereld ontving 565.000 bezoekers op The Island Of Freedom. Bij elkaar werden er meer dan duizend shows op zestig podia bekeken, waarbij o.a. Kendrick Lamar, Gorillaz, Mumford & Sons, Dua Lipa, Kygo en Arctic Monkeys op het hoofdpodium stonden. Dit was de 26e editie van Sziget Festival.

Festileaks was erbij en vroeg ruim 100 festivalgangers naar hun mening over zes onderdelen van de festivalbeleving. De gemiddelde cijfers presenteren we in het Festivalrapport, dat we de hele zomer opstellen op tientallen festivals door heel Europa. Op de hoogte blijven? Volg Festileaks dan op Facebook en Instagram.

Dit was Sziget 2018 volgens de bezoekers:

Programma: 8,1

Sziget 2018
Credits: Rockstar Photographers

Zeven dagen festival programmeren valt niet mee. Dat zagen we ook vorig jaar, toen we graag meer grote en exclusieve acts hadden gezien. Maar dit jaar waren de gebeden gehoord, want de organisatie zette een giga line-up neer. Onder andere Lana Del Rey, Mumford & Sons (die op Sziget de enige Europese show van 2018 speelde), GorillazKendrick Lamar en Arctic Monkeys trokken een vol veld. Maar met Liam Gallagher, Bonobo, The War on Drugs, Parov Stellar en The Kooks was ook de tweede lijn van het programma uitstekend. Een Nederlandse bezoekster vertelt echter: “Wij zijn eigenlijk nauwelijks bij de grote podia, die kleine zijn veel leuker. De Europe Stage en Music Box zijn onze favoriet. Daar zie je iedere keer iets anders en het is altijd leuk.” Buiten dat is er ook nog een House Of Hungarian Music, Magic Mirror en Reggaestage. Het was dus een goed gevulde muzikale line-up waar we veel mensen op hebben zien dansen.

Randprogramma: 8,2

Sziget 2018
Credits: Rockstar Photographers

Tussen alle muzikale prikkels door wat afwisseling? Check! Het randprogramma was ook dit jaar weer enorm. Een kleine greep: je kunt naar de bioscoop, spelletjes spelen bij de Travelling Funfair, een dans- of operavoorstelling kijken, een circusact aanschouwen en workshops volgen. In het randprogramma is ook te merken dat Sziget een sterk geëngageerd festival is. Onder de noemer ‘Love Revolution’ snijdt het festival veelvuldig onderwerpen als feminisme en klimaatveranderingen aan. “Ze hebben hier echt alles, het is bizar. Vanmorgen heb ik nog een drukke, maar leuke yogaworkshop gevolgd op het strand,” zegt de Franse Chloé. Op Sziget hoef je je duidelijk niet te vervelen.

Sfeer: 8,5

Sziget 2018
Credits: Rockstar Photographers

Sziget staat bekend om de liefdevolle sfeer en dit jaar was geen uitzondering. Veel bezoekers die hier voor de eerste keer komen valt het al snel op. “Het is heel relaxed. Je maakt heel makkelijk een praatje met andere bezoekers. Het geeft ook een bepaalde goede sfeer dat het zo’n internationaal publiek is. Ik heb ook eigenlijk helemaal geen ruzies gezien,” valt iemand op. “Ik ben hier alleen naartoe gekomen, maar dat is helemaal niet erg. Je maakt super snel contact met anderen,” zegt de Nederlandse Karlijn (19).

Op dit festival is het bijna normaal geworden dat je met minstens tien nieuwe vrienden van over de hele wereld rijker naar huis gaat. Ook de organisatie vindt het belangrijk dat de sfeer zo blijft. Met de Special Party’s bij de Main Stage moest iedereen elkaar bijvoorbeeld knuffelen en verder hangen er teksten als ‘Take care of yourself and your mates’. Marlieke en Catrina valt het ook op: “Het is mooi dat iedereen hier echt zichzelf kan zijn en niemand je raar aankijkt.” En dat klopt. Glittermeisjes en onesies lopen door elkaar heen en niemand vindt het vreemd. Heerlijk!

Locatie: 7,8

Locatie
Credits: Rockstar Photographers

Sziget is over het hele Óbuda-eiland en heeft daarom flink wat oppervlakte aan te kleden. Bezoekers zijn erg positief over hoe dat is uitgepakt. Zonder lang na te denken worden er meteen een paar tienen gegeven. “Het is prachtig, overal is het aangekleed. In de avond geven er weer nieuwe delen van het terrein licht. Er zijn veel mooie paden en hoekjes op dit terrein,” zegt Olivia (28) uit Nieuw-Zeeland. Haar vriendin uit Oostenrijk zegt daar achteraan “Wel zou het wat minder stoffig moeten zijn, maar daar kun je helaas niet veel aan doen.” De kritische bezoeker had graag ook meer bijzondere aankleding bij de stages gezien.

Eten & Drinken: 6,5

Sziget 2018
Foto: Festileaks

Het eten en drinken wordt op Sziget in grote porties aangeboden. Bijna al het drinken gaat per halve liter over de toonbank en met het eten van de kraampjes leg je daar een goede bodem voor. “Er zijn nu aardig wat vega en glutenvrije tentjes, dat hadden ze niet toen ik er een paar jaar geleden was,” valt een bezoeker op. De meeste bezoekers missen na een dag of vijf wel de variatie en groenten. Gelukkig is Sziget letterlijk middenin de wereldstad Boedapest. Mocht je iets minder tijd hebben, is er zowel op als vlak buiten het terrein een supermarkt te vinden. Handig!

Nieuw dit jaar: hardcups. Je kocht een beker met statiegeld en die kon je de hele dag gebruiken. Je kon de bekers ook via een container doneren aan een goed doel. Verder viel het betalen met de chip in het polsbandje erg goed in de smaak. “Het gaat heel snel met betalen en nu kan ik mijn geld tenminste niet meer kwijtraken,” vertelt de Engelse Jeff (22) ons.

Logistiek: 7,6

Sziget 2018
Credits: Rockstar Photographers

Er leiden veel wegen naar Sziget. En rails ook. Want de meest gezellige manier van reizen is natuurlijk met deSziget Express, die je vanaf Amersfoort rechtstreeks naar Boedapest brengt. Wie wat meer haast heeft, boekt het vliegtuig of maakt er een gezellige roadtrip van. Op en af het eiland is vervolgens een koud kunstje: met de speciale Citypass kun je onbeperkt met al het openbaar vervoer in Boedapest en krijg je onder andere korting op musea en badhuizen.

Ook op het festival zelf is het logistiek helemaal prima. Voor een festival waar ruim een half miljoen man op afkomt, valt op dat rijen bij wc’s en douches niet langer zijn dan elders. Bezoekers met moving-in tickets (waardoor je 1, 2 of 3 dagen eerder het terrein al op mag) prijzen zichzelf wel gelukkig: zij konden in alle rust een plekje vinden voor het tentenkamp en alvast wennen aan het terrein, voordat de echte drukte toesloeg.

Sziget keert in 2019 terug voor de 27e editie. Het festival vindt plaats van 7 tot en met 13 augustus. Voor de scherpe geest: het festival communiceert een dagje minder, maar duurt nog steeds even lang als voorgaande jaren. Dit om de laatste nacht van het festival niet te verwarren met een complete programmering gedurende de dag.

Festivalrapporten

Deze zomer doet Festileaks weer verslag van de grootste festivals van Europa. Dat doen we in de vorm van Festivalrapporten. We vragen op ieder festival minimaal 100 bezoekers om een cijfer te geven aan zes vaste categorieën en presenteren de gemiddeldes. Op die manier kunnen wee aan het eind van het jaar concluderen: welk festival is op welk vlak het beste? Check de voorgaande festivalrapporten of bekijk alle winnaars van 2017.

Sziget Logo

Sziget 2024

Locatie
Hongarije
Boedapest, Hongarije
Datum 7-12 augustus 2024
Line-up
Halsey
Liam Gallagher
Tickets Kopen