10 x wat we nooit meer vergeten van Sziget 2018

Sziget 2018
Photo: Rockstar Photographers

De tijd gaat snel: het is deze week alweer de leukste tijd van het jaar voor iedereen die van festivals en reizen houdt. Sziget staat namelijk op het programma! Met acts als Foo Fighters, Ed Sheeran, Post Malone en The National belooft het ook dit jaar een feest in Boedapest te worden om lang over na te praten. Over welke legendarische momenten van vorig jaar hebben we het nu nog steeds bij het koffieapparaat? Dit zijn de 10 dingen die we nooit meer vergeten van Sziget 2018.

1. Het avontuur met de Sziget Express

sziget express
Foto: Lotte Spek Photography

Er leiden vele wegen naar Rome, maar misschien wel meer naar Sziget. Eén hiervan is de Sziget Express, die ook dit jaar opnieuw vertrekt vanuit Amersfoort. Wanneer je het compartiment binnenkomt, word je meteen warm gemaakt met een welkomstpakket. Hoewel de vorm van de doos doet vermoeden dat er pizza in schuilgaat, is de wikkel gevuld met (drank)spelletjes en versieringen om nog meer uit de reis te halen. De spelletjes helpen dan ook menig man op de been om de barwagon te checken, waar de hele nacht gefeest wordt en een enkele reis naar de getver niet is uitgesloten. Gelukkig wordt je brakke-lichaam de day after tegemoet gekomen met een schitterend uitzicht, een stevig ontbijtje en natuurlijk de aankomst in Boedapest.

2. De Warm-Up Party met Singlefeestje

Sziget Warm-up Party
Foto: We Do

Eenmaal aangekomen in de Hongaarse hoofdstad houdt het niet op. Althans, niet vanzelf. Nog voordat Sziget echt van start gaat mag er al gedanst worden op de Warm-Up Party in het A38 schip, waar Singlefeestje met iedereens favoriete hitjes het onderdek bemant. Tegelijkertijd heb je bovenop de boot de mogelijkheid een schaaltje of 5 op de schaal van Richter te twerken bij de verste R&B tracks. Kort gezegd, de nieren (en blaas) zijn zijn al flink klaargestoomd voor de zeven dagen Sziget die je te wachten staan.

3. Het optreden en ontbijtconcert van Fresku

Is het nou Gino? Ferdi van de Oude Bok wellicht? Nope, geen twijfel, het is Fresku. De gangmaker van Hollandse bodem loopt niet alleen in het wild rond, maar zet op dag twee al de complete Europe Stage op z’n kop. De extase van deze avond wordt de volgende ochtend doorgezet, waarbij de zanger zich tussen de tentenkampen wurmt en een ontbijtconcert verzorgt. Hier verkondigd hij dan ook zijn kersverse track ‘Mijn Zoon’, wat naast een primeur ook een emotioneel moment met zich meebrengt, en een nieuwe dag.

4. Liam Gallagher die Wonderwall speelt

Tot op heden is het legendarische ‘Wonderwall’ slechts drie keer gespeeld op The Island of Freedom. In 2000 toen Oasis nog bij elkaar was, in 2016 door Noel en deze editie door Liam. Eindelijk zijn we full cirkel. En of je nou fan bent van het eerste uur, of het nummer alleen meezingt met die klootzak op feestjes die ongevraagd de gitaar pakt en vier akkoorden kent: héél de festivalweide doet mee. Niet alleen een memorabel moment, maar ook de precieze uiting van samenhorigheid waar het bij een festival om gaat.

5. Het indrinken bij de Auchan-supermarkt

Sziget Auchan
Foto: Asszonyi Eszter

Op Werchter eet je een frietje stoofvlees, op Lowlands zoek je naar Michael en op Sziget flaneer je net buiten het festival terrein voor de beruchte Auchan-supermarkt. De betonnen parkeerplaats naast de keten biedt opnieuw thuis aan iedereen zonder avondprogramma, of simpelweg een stevige dorst en sterk verlangen naar drankspelletjes. Weer een prachtig voorbeeld van één van de Sziget tradities.

6. De Secret Show van ZHU

secret gif

Hoewel de Main Stage er normaliter na elven mee kapt, is dit op 12 augustus niet het geval. Vlak na middernacht verschijnt er een pop-up podium voor het hoofdpodium, waarvan al gauw bekend wordt dat ZHU een Secret Show verzorgt. Hoewel het optreden haar kinderziekten nog kent is het zeker een aangename verrassing voor de fans en mensen die nog opzoek zijn naar een goed feestje. Nu hopen dat Sziget dit erin houdt!

7. De momenten dat je bij de beste feestjes strandt

Sziget

De beste verhalen beginnen met een biertje. Zo ook op Sziget, maar dan gepaard met de tientallen feestjes die niet op de programmering te vinden zijn. Doordat de drankprijs meezit en het festival een eindeloze speelplaats is (zelfs zonder bakje op) loopt het ook in 2018 weer vaak uit op de meest spraakmakende avonturen. De classics als het overnachten in andermans tent, je squad kwijtraken voor een dag of twee en immens genieten van de ‘net niet’-döner zitten er dan ook weer bij.

8. De geheime Dixi-party

Wat een jaar eerder viraal ging is ook dit jaar weer werkelijk: de geheime rave in de dixi. Niet ver van de Party Arena leent één van de deuren in het dixi-cluster zich als doorgang naar een feestend Narnia. Meer gaan we er dan ook niet over zeggen.

9. Het noodweer tijdens Nothing But Thieves

Hoewel de weergoden gedurende het hele festival goed gestemd zijn, slaat het op de laatste dag flink om. Regen, onweer en windvlagen teisteren de openluchtpodia, maar werken in het voordeel van de tenten. Het al volle A38 bereikt mede hierdoor zijn maximale capaciteit. Dat de storm na een halfuur begint te liggen valt eigenlijk niemand op, simpelweg omdat iedereen de songs van Nothing But Thieves uit volle borst meezingt. Na halverwege ‘Immigrant Song’ van Led Zeppelin te coveren, wordt er afgesloten met het perfecte nummer ‘Amsterdam’. Wat een show!

10. De eindparty met Elrow

Sziget Elrow

Niet de Main Stage, maar de Party Arena host de eindshow. Zoals alleen Elrow dat kan wordt de immense tent voorzien van een schitterende aankleding, die iets wegheeft van een kruising tussen circus en wonderland. Het Spaanse feestcollectief programmeert voor deze avond dan ook nog een aantal knallers in, waarbij je als Szitizen nog één laatste keer he-le-maal uit je plaat gaat (en er stiekem alvast een paar op volgend jaar drinkt).

Sziget 2019

Sziget Festival 2018

Sziget keert in 2019 terug voor de 27e editie. Het festival vindt plaats van 7 tot en met 13 augustus op het Óbuda-eiland, in hartje Boedapest. Voor de scherpe geest: het festival communiceert een dagje minder, maar duurt nog steeds even lang als voorgaande jaren. Dit om de laatste nacht van het festival niet te verwarren met een complete programmering gedurende de dag. Wil je weten hoe het er vorig jaar aan toe ging in Hongarije? Lees dan ons festivalrapport.

Tickets voor het festival zijn nu te koop via de website.

Wie knallen hun mooiste songs eigenlijk allemaal uit de speakers? Ontdek dat in onze Spotify-playlist van het Hongaarse festival.