Advertisement

Het grote festivalinterview met Blaudzun

Foto: Sven Signe den Hartogh

Na het uitbrengen van _UP_, het derde album uit zijn Jupiter-drieluik, is Blaudzun begonnen aan een lange tournee. Deze zomer was hij o.a. te vinden op Pinkpop, Lowlands en Sziget. De komende maanden vervolgt hij zijn tour hij langs de clubs en concertzalen van Nederland en België. Festileaks sprak met hem over zijn festivalzomer, muzikale helden en plannen voor de toekomst.

Festivalzomer

“De festivalzomer voelt al bijna als heel lang geleden, maar wat is blijven hangen is dat het waanzinnig aan was steeds. Ik moet wel zeggen, op Sziget hadden we de grote pech dat het enorm regende. We stonden op de Europe stage, wat tegenwoordig een buitenpodium is. Dat heb je soms en daar kun je niks aan doen, maar de show was wel dik in orde. Pinkpop en Lowlands waren echter vuur, dat was aan!”

Erop en erover

“Op festivals staan er ook een hoop mensen in het publiek die jou voor het eerst zien, of niet speciaal voor jou komen. Ik vergelijk het wel eens met een One-night-stand, daar heb je geen tijd. Het is hele geile seks in één keer, boem! Je hebt geen tijd voor voorspel.”

“Als je een clubshow doet, heb je daarentegen meer de tijd hebt om rustig iets op te bouwen, en wat lagen aan te brengen in je show. Bij een festival vind ik het fijn om erop en erover te gaan, als een soort guerrilla.”

Knallen in het najaar

“We zijn nog lang niet uitgespeeld, op 1 november gaan we verder met onze tour in Doornroosje. Vervolgens gaan we in januari samen met Amsterdam Sinfonietta optreden. In die periode nodigt het strijkorkest elk jaar een popartiest uit en willen ze iets breder spelen dan klassiek. We gaan samen arrangementen maken voor Blaudzun songs, maar ook voor een aantal liedjes van andere artiesten. Ik zou heel graag iets van Sufjan Stevens, Radiohead, Nirvana en The Child of Lov doen.”

David Byrne

“Ik heb dit jaar de show van David Byrne gezien op Down The Rabbit Hole, daar was ik heel erg van onder de indruk. Het een verademing voor hoe een rockshow kan zijn. Het hele concept was goed, maar dan moet je het ook nog goed uitvoeren. Dat deed hij, want het stond echt als een huis.”

Blaudzun
Foto: Kamiel Scholten/Festileaks

“Ik was die dag een beetje backstage aan het hangen, wijntjes drinken en af en toe een artiest bekijken. Op die momenten zie je hem een beetje relaxed lopen, en dan geeft hij ’s avonds zo’n show! En die gast flikt het toch maar weer. Dat is echt inspirerend, omdat je ziet hoe een show ook kan zijn, en dat we nog lang niet uitgedacht zijn.”

Inspiratie

“Bowie! Die heeft altijd al een rol gespeeld. Soms vanwege de manier waarop hij teksten schreef, en soms vanwege de manier waarop hij nadenkt over muziek. Het zoeken van steeds weer nieuwe wegen, en durven gaan waar andere nog niet zijn geweest. Hij is een hele grote inspiratie, nog steeds.”

Festivaltip

“Een van de leukste festivals vind ik Orange Blossom Special in Duitsland, een relatief klein festival. Wij speelden daar in 2013 voor de eerste keer en zijn later nog een keer terug geweest. We openden met de song ‘Promises of No Man’s Land’, wat niemand nog kende. Het stond nog niet eens op plaat, we speelden het daar toen echt voor het eerst. We tikten af, begonnen, en het leek net of heel het publiek in vuur en vlam stond. Dat was zo’n rare gewaarwording. Vanaf dat moment was iedereen een uur lang aan het dansen en springen. Dat alles terwijl ik daar nog nauwelijks bekend was, met een song die we nog nooit gespeeld hadden.”

Blaudzun

Foto: Sven Signe den Hartogh

Behalve als grote-brillen-drager staat Johannes Sigmond ook bekend als singer-songwriter Blaudzun. Hij maakt al sinds 2008 muziek, maar brak pas echt door in 2012 met zijn album Heavy Flowers. Daarop stonden de hits ‘Elephants’ en ‘Flame on My Head’. Daarna vervolgde hij zijn carrière met een drieluik van albums genaamd de Jupiter-triologie. Daar beleefde hij zijn commerciële hoogtepunt met zijn hit ‘Promises of No Man’s Land’. Naast ervaren singer-songwriter is Blaudzun ook een ervaren festivalartiest. Afgelopen jaar stond hij bijvoorbeeld nog op Sziget, Pinkpop en Lowlands. Hij is met zijn eigen show nog te zien in Metropool (Hengolo), De Pul (Uden) en Patronaat Haarlem). In januari staat hij met het Amsterdam Sinfonietta op verschillende plekken door het land.