30 oktober 2006: Keane brengt single uit op USB-stick

Keane-Publicity-shot-1024x717

Tegenwoordig kijken mensen je glazig aan als je vraagt in welke vorm ze het nieuwe album van P!nk of Mumford & Sons gekocht hebben. ‘Hoe bedoel je? Gewoon van Spotify.’ is waarschijnlijk het antwoord dat je krijgt. De tijd van de fysieke geluidsdragers als CD en LP zijn toch grotendeels voorbij. Maar dat is niet zo recent als het lijkt. In 2006 vond de band Keane al dat een CD een verouderd concept was en besloot het anders aan te pakken. 

Op 19 oktober 2006 kondigde de band via zijn website aan dat de single ‘Nothing In My Way’, van het album Under the Iron Sea, op een USB-stick in de winkels zou belanden. Het zou gaan om een exclusieve uitgave van de single. Er werden slechts vijftienhonderd stuks in dit format verkocht en dat alleen in winkels van HMV, een groot Brits mediabedrijf. Verder verscheen de single ook op CD, LP en digitale formats.

Dat laatste betekende niet dat wat er op de USB staat hetzelfde was als de andere uitgaves. Met de USB kreeg de koper er namelijk ook nog de videoclip bij én kon er nog ruim 500 MB op de stick gezet worden, waardoor je een exclusief opbergstation in huis had. Voor maar 3.99 pond (toen ongeveer €5,80) had je een goede deal. Daarnaast kreeg je een mooi collectors-item van de band.

Gefaald experiment

Dat deze exclusieve uitgave van Keane maar een beperkte oplage had betekende niet dat het een eenmalige actie zou zijn. De manager van Island Records verkondigde dan ook dat het experiment bedoelt was om te zien of dit ‘de nieuwe muziekdrager van de toekomst kan worden’. We weten nu dat dat niet gelukt is. De USB-stick is nooit een populaire manier geworden om muziek te verkopen. Dat komt waarschijnlijk door de hoge kosten die er aan verbonden waren. Voor het maken van de stick en de ‘hoes’ was Island Records ongeveer dertig pond kwijt, terwijl ze er slechts 3,99 pond voor vroegen. Als andere acts dat wilden kopiëren zou de prijs voor een single of album vele malen duurder worden als er winst mee gedraaid moest worden.

Al met al was het een leuke stunt van Keane om aandacht te krijgen voor de nieuwe single en de bijbehorende videoclip. Maar helaas voor de band en Island Records is het idee verder nooit van de grond gekomen. Voor sommige fans is het misschien wel winstgevend geweest, prijzen voor een van de 1500 USB-sticks variëren op online fora van twintig tot honderd euro per stuk.

Keane

Keane

De Engelse rockband werd opgericht in 1995. Pas in 2004 kregen ze internationale bekendheid na het uitbrengen van hun debuutalbum Hopes and Fears. Sindsdien ging het snel voor Keane. In 2005 wonnen ze meerdere awards waaronder de ‘2005 Brit Award’. Een jaar later, in 2006, brachten ze hun tweede album uit genaamd Under the Iron Sea. Ook dit album ging als een speer en eindigde op de vierde plek op de Billboard 200. Wereldwijd hebben ze meer dan 10 miljoen albums verkocht. Naast de concerttours waren ze veel te zien op festivals. Keane heeft onder andere op Pukkelpop, Rock en Seine en Indian Summer gespeeld. In het najaar van 2013 kondigde de Britten een pauze aan. Met als reden dat de bandleden zich konden focussen op hun soloprojecten.