Volgende week vrijdag 19 oktober verschijnt het vijfde studioalbum van de uit Cleveland afkomstige band Cloud Nothings: Last Building Burning. Het album komt al anderhalf jaar na het laatste album. De indierockers weten keer op keer een nieuwe stempel op hun werk te drukken. Wat weten we tot nu toe van deze nieuwe plaat?

Het ontstaan van Last Building Burning

Verhalen vertellen kan frontman Dylan Baldi wel op Twitter, iedere dag komen er meerdere zinnige en onzinnige tweets voorbij over zijn leven of dat van de band. Wat geen grap is, is dat Last Building Burning in maar liefst 8(!) dagen is opgenomen bij Texas studio Sonic Ranch. Dat deed de band in samenwerking met producer Randall Dunn met Sunn O))), Wolves In The Throne Room en Boris. Het is een bijzondere luisterervaring van iets meer dan 30 minuten, wat ook meteen het perfecte tegengif lijkt van het in 2017 uitgebrachte Life Without Sound.

Baldi over het nieuwe album:  “I wrote this because I felt there weren’t too many rock bands doing what we are right now. A lot of other bands sound great but it’s missing a heaviness I like.” En dat is precies het stukje dat wij ook hebben gemist op de laatste Cloud Nothings-plaat. Die intense bak herrie en brandende chaos die de band zo mooi achter kon laten na een luistersessie. Maar wat kunnen we verwachten?

Albumcover en tracklist

Slechts anderhalf jaar na het vorige album Life Without Sound, komt Cloud Nothings al met een nieuwe plaat. Met de single ‘The Echo Of The World’ kondigen de heren hun inmiddels vijfde studio album aan, het wordt nog rauwer dan ooit tevoren. Op 19 oktober verschijnt Last Building Burning, met daarop een achttal stevige indierocktracks. Frontman Dylan Baldi omschrijft het album als “zeven korte en één lange uitbarsting van intense, gecontroleerde chaos.” Je krijgt soms het gevoel dat frontman Dylan Baldi al zijn donkere frustraties van het afgelopen jaar eruit heeft geschreeuwd en dat heeft opgenomen.

1. ‘On An Edge’
2. ‘Leave Him Now’
3. ‘In Shame’
4. ‘Offer An End’
5. ‘The Echo Of The World’
6. ‘Dissolution’
7. ‘So Right So Clean’
8. ‘Another Way Of Life’

Je kunt het album nog pre-orderen. De plaat is ook te krijgen op doorzichtig vinyl. Een lekkere plaat om helemaal op los te gaan. Als je helemaal fan bent kun je ook nog een setje kaarten kopen met de albumcovers!

2. ‘Leave Him Now’

“You gotta leave, leave, leave, leave him now!” is Cloud Nothings aan de top. Scheurende gitaren, een agressieve Dylan Baldi en in strak tempo gespeeld. Het nummer start dreigend en gaat daarna helemaal los. Dat is dé sterkte van deze band: gewoon keihard raggen en niet teveel nadenken.

5. ‘The Echo Of The World’

De tweet: “yo our new track is out there EXPLODING and IMPACTING and literally BEATING PEOPLE UP FOR NO REASON check it out!” is een goede beschrijving van de eerste single van Last Building Burning. Baldi voelde een groot gemis in de muziekwereld en wilde dat met deze muziek uiten. Volgens zijn moeder hebben ze een nieuwe soort muziek uitgevonden.

7. ‘So Right So Clean’

Na de twee eerder uitgebrachte uptempo nummers, speelt het viertal nu in een trager tempo. De nieuwe plaat zal blijkbaar niet altijd de fik vliegen. ‘So Right So Clean’ start ingetogen, maar al snel evolueert die in een reeks met unieke gitaarriffs waardoor de bas ook goed hoorbaar is. De track eindigt met “I wish I could believe in your dream” en dooft daarna snel uit.

Tour

  • oktober/november/december: United States
  • januari: United Kingdom
  • februari: Europe
  • 6 februari – Amsterdam, NL @ Paradiso Noord TICKETS
  • 7 februari – Hamburg, DE @ Knust TICKETS

Cloud Nothings

Cloud Nothings maakt al sinds 2009 indruk met lekkere indiesongs die in je hoofd blijven hangen. ‘I’m not Part of me’, ‘Stay Useless’, ‘Wasted Days’… deze tracks zijn je vast niet onbekend. De band is het pareltje van Dylan Baldi. De afgelopen jaren wist de band indruk te maken met diverse EP’s en albums waaronder een gezamenlijke langspeler met genregenoten WAVVES. Op het 2017 album ‘Life Without Sound’ kiest Cloud Nothings voor een meer poppy geluid, maar nog steeds met die kenmerkende scherpe punk rand die de band groot maakte. In datzelfde jaar stonden ze op Best Kept Secret maar nu zijn ze klaar voor een nieuw album. In februari spelen ze in Europa, zullen ze in het festivalseizoen terugkomen?

Win 2 tickets voor Pohoda Festival!

Deze hele week maak je bij Festleaks kans op 2 weekendtickets inclusief camping voor Pohoda Festival in Slowakije. Samen met een vriend of vriendin genieten van onder andere Liam Gallagher, Lykke Li, The 1975 en Mura Masa onder een stralende zomerzon: kekke deal toch?