Het nieuwe album van The 1975: alles wat we tot nu toe weten

30 november ligt hij in de schappen: het nieuwe album van emo-post-punk-poprockers The 1975. Het album ging een tijdje door het leven onder de werknaam Music For Cars, maar het ligt ingewikkelder. Wat weten we allemaal van A Brief Inquiry Into Online Relationships?

De lange aanloop naar A Brief Inquiry Into Online Relationships

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door The1975 (@the1975) op

De lange aanloop naar A Brief Inquiry Into Online Relationships begon al op 14 juli 2017, toen The 1975 het bovenstaande fragment op hun Instagram postte. “Music For Cars – 2018”, leest de tekst in de video. Zoals het een ware fanbase betaamt begonnen de fans van de Britse band direct te discussiëren over wat het zou kunnen zijn. Het leek erop dat Music For Cars een nieuw album zou worden, maar later bleek dat Music For Cars een nieuw muzikaal tijdperk is voor The 1975. Het nieuwe tijdperk bestaat uit twee albums: A Brief Inquiry Into Online Relationships (30 november 2018) en Notes On A Conditional Form (voorjaar 2019).

Na de eerste aankondiging op Instagram werden de The 1975 fans getrakteerd op een maandenlang online social media circus vol met countdowns, verbogen ZIP bestanden op websites, stockfoto’s en bijbelteksten. Heb je een vrije middag? Leef je dan uit op de Instagram van the 1975 en ontdek alle boodschappen over onzekerheid, verslaving en leven in een digitaal tijdperk.

Artwork en tracklist

A Brief Inquiry Into Online Relationships

Op de cover van A Brief Inquiry Into Online Relationships vinden we voor de verandering eens geen neon logo. In plaats daarvan heeft The 1975 gekozen voor een minimalistisch design. Aan de rechterkant vinden we de bandnaam, naam van het album en de tracklist. Links onderin zien we (MFC), wat staat voor het Music For Cars tijdperk.

De setlist bestaat uit 15 nieuwe The 1975 nummers. Aan de titels van de nummers is al te zien dat A Brief Inquiry Into Online Relationships thema’s als het online leven, onzekerheid en modernisme bespreekt. Opvallend is dat ook dit album (net als hun vorige twee albums) begint met het nummer ‘The 1975’. De afgelopen maanden heeft de band ons al vijf voorproefjes gegeven op de sound van de nieuwe plaat: ‘Give Yourself A Try’, ‘TOOTIMETOOTIMETOOTIME’, ‘Love It If We Made It’, ‘Sincerity Is Scary’ en ‘It’s Not Living (If It’s Not With You)’.

  1. ‘The 1975’
  2. ‘Give Yourself A Try’
  3. ‘TOOTIMETOOTIMETOOTIME’
  4. ‘How To Draw / Petrichor’
  5. ‘Love It If We Made It’
  6. ‘Be My Mistake’
  7. ‘Sincerity Is Scary’
  8. ‘I Like America & America Likes Me’
  9. ‘The Man Who Married A Robot / Love Theme’
  10. ‘Inside Your Mind’
  11. ‘It’s Not Living (If It’s Not With You)’
  12. ‘Surrounded By Heads And Bodies’
  13. ‘Mine’
  14. ‘I Couldn’t Be More In Love’
  15. ‘I Always Wanna Die (Sometimes)’

‘Give Yourself A Try’

Op 31 mei 2018 bracht de band de eerste single afkomstig van A Brief Inquiry Into Online Relationships uit. Het radiovriendelijke ‘Give Yourself A Try’ is lekker uptempo en kan als een ware meezinger bestempeld worden. In de clip wordt de post-punk-inspiratie maar al te duidelijk door het felgekleurde haar van leadzanger Matthew Healy.

‘Love It If We Made It’

‘Love It If We Made It’ verschilt op veel punten van de eerste single. De clip is nog kleurrijker en opeens zijn er elektropop-invloeden te horen. De eerste lyric, waarin Healy open is over zijn vroegere heroine verslaving, hakt er echter direct in. We fucking in a car / shooting heroine / saying controversial things / just for the hell of it.

‘TOOTIMETOOTIMETOOTIME’

Na ‘Love It If We Made It’ kregen we ‘TOOTIMETOOTIMETOOTIME’. Op deze derde single wordt de licht elektronische sound tot aan z’n grenzen opgerekt. De punk uit ‘Give Yourself A Try’ lijkt ineens ver te zoeken. Op deze track worden namelijk alle synthesizers, vocoders en felle kleuren uit de kast getrokken voor een clip vol diversiteit.

‘Sincerity Is Scary’

https://www.youtube.com/watch?v=fyaHjtAr960

Op het moment dat je denk dat The 1975 al hun uitersten heeft laten horen, is daar ‘Sincerity Is Scary’. Opeens worden we verrast door een zoete ballad vol met gospel, jazz en r&b invloeden. De trompetjes, koortjes en voorgetrokken pianoakkoorden vliegen je op de vierde single om de oren.

‘It’s not Living (If It’s Not with You)’

Na post-punk, synth-pop, en jazz sluit The 1975 hun hype-machine af met ‘It’s Not Living (If It’s Not With You)’, waarmee ze terugkeren naar hun herkenbare stijl: een beetje pop, een beetje rock en een vleugje rock. Als The 1975 iets heeft bewezen met hun vooruitgestuurde singles is het wel dat A Brief Inquiry Into Online Relationships een divers album zal worden.

The 1975

De Britse rockband zag in 2002 voor het eerst het licht, maar kwam ruim tien jaar later pas met hun eerste studio-album. Het album, getiteld The 1975, betekende de grote doorbraak van de groep. Hits als ‘Chocolate’, ‘Sex’ en ‘Robbers’ zorgden ervoor dat de band binnen no time een gigantische fanbase had opgebouwd. Sindsdien hebben we de poprockers al op veel festivals kunnen zien. Zo stonden ze in 2017 o.a. op Bilbao BBK, Northside en Boston Calling als onderdeel van hun I Like It When You Sleep, for You Are So Beautiful Yet So Unaware of It-tour (wat een mond vol). Met een nieuwe plaat in het vooruitzicht mogen we best hopen op een nieuwe (festival)tour in 2019.