50 jaar Pinkpop: van één dag naar drie dagen

880
Foto: Bart Heemskerk (Pinkpop 2018)

Op 18 mei 1970 vindt de allereerste editie van Pinkpop plaats, een eendaags festival op pinkstermaandag. 50 jaar later is er veel veranderd: de grootste bands van de wereld sieren het affiche, die pinkstermaandag is zo heilig niet meer en het festival duurt ondertussen drie dagen. De evolutie naar een meerdaags festival nemen we vandaag eens onder loep.

Van één dag in 1970…

Een van de grootste veranderingen door de jaren heen is natuurlijk de uitbreiding van één dag naar drie dagen. De organisatie koos een speciaal moment uit voor de eerste meerdaagse editie: de 25e verjaardag van het festival in 1994. Het werd een waanzinnig jaar, met Rage Against The Machine, Björk en The Smashing Pumpkins. Het was zodanig waanzinnig dat het bezoekerslimiet een jaar later met tienduizend daalde om het comfort en de veiligheid te garanderen.

…naar drie dagen sinds 1996

Pinkpop was maar twee jaar een tweedaags festival. Het overweldigende succes zorgde er namelijk voor dat er in 1996 nog een dag bijkwam. Zo ging het festival in amper drie jaar tijd van één dag naar de drie dagen, wat het nu nog steeds heeft. Aan die succesformule lijkt voorlopig weinig gewijzigd te worden, tenzij Jan Smeets nog een heel grote verrassing heeft voor het gouden jubileum. Eerder dit jaar zei hij dat het zomaar eens zou kunnen

Pinkpop 2019

Pinkpop 2018
Foto: Bart Heemskerk (Pinkpop 2018)

In 2018 prijkten Pearl JamFoo Fighters en Bruno Mars op de line-up van de 49e editie van het festival in Landgraaf. Over de jubilieumeditie van volgend jaar is tot op heden weinig bekend. Het festival vindt in ieder geval plaats in het Pinksterweekend: 8, 9 en 10 juni 2019. Pinkpop keek daarnaast nog naar een eventuele extra dag, om de 50e editie van het festival nog meer kracht bij te zetten. Dat lijkt er niet meer van te komen, nadat het festival gisteren de festivaldatum onthulde.