‘Pinkpop 2019 mogelijk langer dan 3 dagen’

Pinkpop
Photo credit: Bart Heemskerk / Pinkpop 2017

Terwijl de laatste voorbereidingen voor Pinkpop 2018 gedaan worden, kijkt de organisatie alvast voorzichtig naar het gouden jubileum in 2019. In gesprek met Festileaks speculeert Jan Smeets over de vijftigste editie van Pinkpop.

“Er is onlangs nog een vergadering geweest over mogelijkheden, al is alles nu nog puur speculatief,” zegt de festivaldirecteur over Pinkpop 2019. Het Limburgse festival blaast volgend jaar vijftig kaarsjes uit, en dit wil de organisatie hoe dan ook uitgebreid vieren.

Een grootse editie organiseren gaat echter niet zomaar: “We zullen bij het maken van plannen rekening moeten houden met onze vergunningen.” Dit was ook het geval toen de headliners voor Pinkpop 2018 werden vastgelegd. De organisatie had destijds niet alleen contact met Bruno Mars, Foo Fighters en Pearl Jam: “We hadden gesprekken met meer dan drie headliners die ons festival wel wilden afsluiten. Omdat we geen vergunning voor meer dan drie dagen hebben, zijn er uiteindelijk een paar grote bands naar andere festivals verdwenen,” aldus Smeets.

Een extra lang weekend Pinkpop 2019

Pinkpop
Foto: Bart Heemskerk (Pinkpop 2017)

Of bovengenoemde grote bands in 2019 alsnog willen komen voor de jubileumeditie, weet Smeets niet: “Het hangt er met die artiesten net vanaf of ze die zomer weer in de buurt aan het touren zijn.” De festivaldirecteur zei vorig jaar al dat veel bands ondanks de concurrentie van andere festivals het liefst op Pinkpop spelen.

Smeets kan ook niet met zekerheid zeggen of het festival in Landgraaf er dit jaar wel een dag aan had geplakt als het niet aan de vergunning lag. Wel zegt hij dat er voor 2019 een aantal mensen van de organisatie bezig zijn met mogelijke aanpassingen aan de vergunning. Dit betekent echter niet automatisch dat het festival langer zal duren: “Als de vergunning aangepast kan worden, is het nog de vraag of we er gebruik van gaan maken.”

Het belangrijkst vindt Smeets namelijk dat er op elke festivaldag een sterk programma staat: “We doen het er niet om; we gaan geen vierde of vijfde dag erbij doen, als we voor deze dagen geen interessant programma kunnen vastleggen.” Toch lijkt een extra lange Pinkpop dus wel degelijk een mogelijkheid. Het is nu een kwestie van afwachten of er een sterk programma voor meer dan drie dagen geboekt kan worden.

Vijftig jaar Pinkpop

Het is niet de eerste keer dat Jan Smeets zich uitspreekt over de jubileumeditie van het festival. Zo liet hij vorig jaar al weten een optreden en reünie van The Police op Pinkpop 2019 tot stand te brengen. De band van Sting gaf in 1979 een gedenkwaardig optreden op de tiende editie van Pinkpop; voor velen was dit het moment dat de band zich definitief vestigde in Nederland. Een reünie voor een headline-optreden veertig jaar later zou een mooi eerbetoon zijn.

De festiviteiten rondom het jubileum blijven bovendien niet bij het festival zelf. Als kers op de taart is er onlangs een crowdfunding gestart om een monument ter ere van Pinkpop in het Burgemeester Damenpark in Geleen te plaatsen. In dit park vonden de eerste 17 edities van het festival plaats. Smeets heeft hierover met de initiatiefnemer gesproken: “Het liefst willen we het monument af hebben voor 18 mei, het jubileum van de eerste Pinkpop. Dan kunnen we op die dag iets leuks organiseren in het park.”

Pinkpop 2018

Foto: Bart Heemskerk (Pinkpop 2017)

Pinkpop 2018 vindt plaats van 15 t/m 17 juni in Landgraaf. Het festival viert dit jaar zijn 49e editie. Op het affiche prijken acts als Pearl JamFoo Fighters en Bruno Mars bovenaan. Ook zullen Snow Patrol, Jessie J en Bløf een optreden geven. Tickets voor het hele weekend kosten dit jaar €220,- (excl. servicekosten). Als je slechts een dagje wilt doen, kost dat je €100. De weekendtickets zijn al een tijdje uitverkocht. Dagkaarten zijn voor alle drie de dagen nog wel beschikbaar. Voor meer informatie over het festival kun je terecht op de website van het festival, of de festivalpagina op Festileaks.

Pinkpop Logo

Pinkpop 2023

Locatie
Nederland
Landgraaf, Nederland
Datum 16-18 juni 2023
Line-up
Tickets Kopen