Van de festivalradar: waar is Daft Punk gebleven?

Veel bands nemen wel eens een sabbatical om wat tijd te maken voor vrienden en familie of om inspiratie op te doen voor nieuwe muziek. Andere bands verdwijnen gewoon van de aardbol en blijven soms jarenlang buiten beeld zonder iets van zich te laten horen. Daft Punk is de absolute koning van deze categorie. Waar zijn de twee robots en wat kunnen we nog verwachten in de nabije toekomst?

De twee gehelmde mannen hebben al zolang ze bestaan de reputatie om tussen albums helemaal te verdwijnen. In 22 jaar tijd brachten ze slechts vier studioalbums uit en gingen ze twee keer op tour. Tussendoor duiken ze enkel sporadisch op: een samenwerking hier, een soundtrack daar en als het meezit zelfs een fysieke verschijning op een evenement. De laatste tour dateert van 2007. Sindsdien zijn ze slechts enkele keren op een podium verschenen, meestal als gastoptreden.

Post Random Access Memories 

Sinds het succesalbum Random Access Memories is de band weer verdwenen. In 2014 namen ze nog de moeite hun vijf Grammy Awards op te halen. Voor de gelegenheid kropen ze het podium op samen met Stevie Wonder, Nile Rogers en Pharrell Williams om hun wereldhit ‘Get Lucky’ te spelen. Kort daarna komt hun documentaire ‘Unchained’ uit, waar onder andere archiefmateriaal van het duo in hun jonge jaren wordt getoond. De twee mannen blijven zelf echter uit beeld. In 2016 gaven ze weer een teken van leven en namen ze samen met The Weeknd de nummers ‘Starboy’ en ‘I Feel It Coming’ op. In 2017 deden ze dit trucje nog eens met Parcels voor hun single ‘Overnight’. Twee samenwerkingen en documentaire op bijna zes jaar tijd, that’s it. Een goede Daft Punk fan is een geduldige Daft Punk fan.

Waar blijft die derde tour?

Na RAM waren de verwachtingen hoog voor een nieuwe tour. Toen dat niet meteen gebeurde, keek iedereen naar 2017. Tien jaar na de laatste en twintig jaar na de eerste tour zou het duo toch wel een derde keer de wereld rondtrekken? Niet dus. Fans geven de hoop niet op en denken dat deze stilte betekent dat we binnenkort weer nieuw werk kunnen verwachten. Met inmiddels meer dan vijf jaar na het vorige album zou dat zomaar kunnen. Het zou ook kunnen dat de heren nog ergens op een strand liggen. Laten we hopen dat ze in alle geheim in hun studio zitten en dat we snel weer wat horen van de eigenzinnige robots!

 

Daft Punk

Daft Punk Live

Daft Punk is een tweekoppig electro- en houseduo uit Frankrijk. Ze hebben 4 studio albums op hun naam staan, twee live albums en de soundtrack voor de film Tron: Legacy. Ze scoorden talloze hits, waaronder ‘Get Lucky’, ‘One More Time’, ‘Harder, Better, Faster, Stronger’ en ze werkten mee aan ‘Starboy’ van The Weeknd. Daft Punk was zowel met hun Alive 1997 en Alive 2007 tour in Nederland en België te vinden. In 2006 stonden ze op Pukkelpop.