5 Elektronische artiesten die ook voor corona niet meer optraden

314
Daft Punk

‘’Ze schiepen er sadistisch genoegen in om het feestje van de platenbazen te verstoren’’. John Higgs in gesprek met Mondo2000 over dat niet ieder feest gelijk geslaagd is. Veel ( elektronische ) artiesten kunnen in het coronatijdperk niet wachten om weer voor een grote mensenmassa op te mogen treden. Toch zijn er ook uitzonderingen!

1. CLARK 18 September 2018, Ō Festival 2018, Rome

We bijten van ons af met een Britse producer die weg zwijmelt bij elektronische Science-Fiction. Zijn muziek is nog niet zo lang van de dansvloer verdwenen. Al sinds zijn eerste album Clarence Park uit 2001 staat hij onder contract bij het fameuze Warp label. Jordan Reyes mocht hem interviewen namens Clrvynt. Zo weten we nu dat hij graag ‘Monster van Frankenstein’ nummers op zijn schuchtere publiek afvuurt. Waarmee hij doelt op nummers live grotesker te maken dan in hun kale studioversie. Deze man zoekt daarbij dus graag het randje op. Waarom moeten we hem al een tijdje missen?

Met de verschijning van zijn album Death Peak uit 2017 ging hij nog volop op tournee. Tijdens de release van zijn laatste album Kiri Variations uit de zomer van 2019 bleef het echter angstvallig stil rondom dit icoon. Is dat soms omdat hij druk bezig was met zijn eigen platenlabel Throttle? Anders wellicht de stevige koerswijziging op zijn laatste plaat. Hij voorzag namelijk de dramaserie ‘Kiri’ van zijn muziek. Dat klonk minder duister dan wij van hem gewend zijn, zo concludeerde ook Yannick Verhasselt namens Indiestyle.

2. DAFT PUNK 2 Februari 2017, Grammy Awards, Los Angeles

Door naar een duo om voor te moorden. Deze starboys blijken in de praktijk vooral ijdele glamourboys, hallo Los Angeles! Ze zijn beter bekend als Thomas Bangalter en Guy Manuel de Homem-Christo. Al kunnen we dat beter bekend wel weglaten. Een snelle blik op Wikipedia leert dat de heren niet optreden in vol ornaat, maar vaak in robotkostuum. Aanvankelijk uit verlegenheid, maar al snel werd het hun handelsmerk. En dat ze op straat niet herkend werden was mooi meegenomen.

Waarom zien we ze eigenlijk nauwelijks meer op het podium te zien? Dat is niet gelijk duidelijk. Wel is bekend waarom wij ze zo graag terug zien keren in de spotlights. Weinig elektronische acts die zo tot de verbeelding spreken en zo mythisch verafgood worden als deze Fransen aldus muziekplatform Mixmag. En dat heeft natuurlijk te maken met hun geniale wereldtournees ten tijden van hun debuutalbum Alive (1997) en hun live album Alive 2007 (2007). Tijdens het verschijnen van hun meest recente album Random Access Memories uit 2013 moest de wereld het doen met slechts twee optredens verspreid over een periode van vier jaar. En dan praten we geenszins over optredens van één uur lang!

Het blijft dus gissen waarom ze zo weinig optreden. We vroegen het ons drie jaar geleden ook al af. Een veel omarmde theorie op Reddit oppert dat ze ultieme perfectie nastreven. Dat ze bang zouden zijn dat ze hun optredens van vroeger niet meer kunnen evenaren.

Ga mee op een onvergetelijke busreis naar twee bucketlist-festivals in Oost-Europa

Festileaks Festivalvakantie 2022

Het goede nieuws is dat de mannen niet stil hebben gezeten de afgelopen jaren. In 2021 reizen ze hoogstwaarschijnlijk, mits de corona crisis het toestaat, af naar Rome. Daar gaan ze de nieuwe film van regisseur Dario Argento van een score voorzien, zo meldt Andrew Ryce van Resident Advisor. Er zal dus blijvend gespeculeerd worden wanneer we de mannen weer kunnen verwachten op de bühne. Hopelijk laten deze helden ons niet weer tien jaar wachten!

3. BURIAL 15 Oktober 2015, Unsound Festival, Wieliczk

Wie? William Emmanuel Bevan. Zijn tweede album Untrue (2007) wordt door kwaliteitskrant The Guardian zelfs een van de beste albums van de laatste twee decennia genoemd. Echter Simon Reynolds van het bekende muziekplatform Pitchfork doet er zelfs een schepje bovenop; hij noemde het album eind 2017 nog het belangrijkste elektronische album van deze eeuw.

De Australische criticus Anwen Crawford had het geluk om in 2007 een zeldzaam interview met deze man te hebben. Daarin gaf Burial uitleg over de titel van zijn album ‘’het gaat eigenlijk over mensen die zich anders voordoen dan ze zijn”. Als gevolg daarvan is er iets niet pluis en dat brengt een vreemde sfeer met zich mee’’. Tegelijkertijd legt hij ook veel warmte in zijn muziek, door compassie te tonen met mensen die bv. de nachtbus moeten nemen. Hoewel in ons land een minder bekend fenomeen als gevolg van ons kleine land, is het in Engeland de enige optie voor mensen die zich geen taxi kunnen veroorloven na een avondje stappen. En in het uit 2013 afkomstige ‘Come Down to Us’ brak hij een lans voor transgenders. Zo gebruikte hij een mensenrechten speech van ‘The Matrix’ regisseur Lana Wachowski.

Deze man is dus nog steeds een groot raadsel. De wildste geruchten zijn er over hem rondgegaan. Het zou Four Tet zijn en zelfs Fatboy Slim werd eens genoemd. De volgende meme wil ik jullie via Pitchfork niet ontnemen:

4. BOARDS OF CANADA 7 April 2001, All Tomorrow`s Parties, Rye

Dit is een Schots duo bestaande uit de broers Michael Sandison en Marcus Eoin Sandison. Ze staan niet bekend om hun dansvloerkrakers, omdat ze juist ingetogen elektronische downtempo maken. Hun album Music Has the Right to Children uit 1998 krijgt veel lof. Zo wordt het door Simon Reynolds van Pitchfork beschreven, als het beste psychedelische album van de jaren `90.

Uit een zeldzaam gegeven interview uit 2013 door Louis Pattison van The Guardian lieten ze wel los veel gereisd te hebben in de zero`s. Op de vraag of ze wereldwijd nog optredens zouden gaan verzorgen, werd enigszins positief gereageerd met dat ze al een tijdje aan het oefenen waren. Inmiddels weten we helaas beter. Om positief af te sluiten. Ze zeiden ook: ”Never say never”!

Gelukkig is het onverbloemde positivisme ook terug te vinden bij hun legio aan fans. Ook al staan de heren al bijna twintig jaar droog als het op live optredens aankomt. Op muziekplatform Songkick zijn ze de beroerdste niet. Op het moment van schrijven zijn er nog steeds 208.253 trouwe fans van hun elektronische sound. Allen hopen ze snel op de hoogte te worden gebracht als de broers besluiten om onverhoopt toch weer op tournee te gaan.

5. The KLF 17 September 1997, Barbican Arts Center, Londen

Ontmoet Bill Drummond en Jimmy Cauty, tevens mede-oprichter van elektronische band The Orb. The KLF bezien van een afstand is begin jaren `90 een succesvolle hit machine. Net zoals 2 Unlimited of Snap! dat ook zijn. Alleen al in 1991 scoren ze in Nederland twee dikke #02 hits met houseklassiekers als ‘Last Train to Transcentral’ en ‘Justified and Ancient’. Wat niet iedereen weet is dat The KLF in 1988 een boek schreef getiteld ”Manual (How to Have a Number One the Easy Way)’’. Een kunstproject om te laten zien hoe makkelijk het in die dagen wel niet is om de muziekmarkt te veroveren, met niet betekenisvolle teksten en muziek.

De heren blijken er dus geen goede verstandhouding met de muziekbusiness op na te houden. Ze zijn zelfs gefrustreerd blijkt uit het interessante relaas van John Higgs. Hij schreef zelfs een boek over al hun belevenissen: ”The KLF: Chaos, Magic and the band who Burned a Million Pounds”. Op Mondo2000 beschrijft Higgs op onnavolgbare wijze hoe één dag ervoor zorgde dat hun leven voorgoed veranderde.

Het was twaalf februari 1992. The KLF werd uitgeroepen tot beste Britse groep tijdens de Brit Awards. Wat kon er in `s hemelsnaam mis gaan dan? Dromen we immers niet allemaal van roem en eeuwige glorie? Jullie voelen hem al aankomen! Een heleboel ging er mis die avond. Hun date met Mötorhead ging niet door en de mannen waren nog minder behaagziek dan Donald Trump. Zelden bleef een menigte zo gechoqueerd achter. Ze hadden dan ook aardig wat te verstouwen gehad.

Drummond gooide nog net niet zijn hand in de massa. Dit verwijzend naar de Ierse legende ‘Red Hand of Ulster’. Een stuk mythologie waarin een Koning een list bedacht om toch als overwinnaar uit de strijd te komen. Het idee van een overwinning op de muziekindustrie klonk Drummond als goede muziek in zijn oren. Toch bleek de man poeslief als Nijntje en schoot slechts een machinegeweer met losse flodders af op zijn hooggeëerde publiek. Nadat ze dezelfde nacht nog een dood schaap achterlieten op de stoep bij de afterparty was hun horoscoop wel geschreven.

In 2021 zijn de gemoederen wat bedaart. BBC meldt zelfs dat het onverwachte toch nog is gebeurt. De muziekcatalogus van dit illustere duo is voor het eerst op Spotify te vinden. Geniet ervan, maar met mate!

Mijn eerste festival was in 2011; Creamfields Andalusië. Tussen alle prettig gestoorde Spanjaarden ontwaakte er zich een vuur in mij voor festivals die nooit meer is gaan liggen. Dans graag tot in de vroege uurtjes door en heb veel passie voor beats, synths, David Bowie en Arcade Fire. Voor karaoke mag je mij `s nachts wakker maken!