25 onvergetelijke momenten uit de Rock Werchter-geschiedenis

Rock Werchter 2016
Foto: Joris Bulckens

Rock Werchter is één van de grootste festivals van Europa. Jaarlijks trekken meer dan 140.000 festivalgangers richting Werchter om daar vier dagen lang te genieten van de feestjes, de muziek en uiteraard het festival zelf. Nu de editie van 2018 op het punt van beginnen staat, kijken we vandaag terug op de meest onvergetelijke momenten uit de rijke geschiedenis van Rock Werchter.

1. Een festivalticket voor slechts €2,50 (1975)

rock-blues-festival-werchter-1975
Ja, je leest het goed: in 1975 betaalde je maar 100 Belgische Frank (omgerekend zo’n €2,50) voor een dagje Werchter! Voor deze editie gaan we meer dan veertig jaar terug. In totaal waren er 650 bezoekers. De bassist van Triggerfinger was er ook al bij, hij was roady van Big Bill die destijds op het programma stond.

2. Eerste Amerikanen op het affiche (1978)

Image result for david byrneVanaf 1978 worden er buiten Belgische, Nederlandse en Britse artiesten ook Amerikanen geboekt. Talking Heads wordt al vroeg in het seizoen aangeboden en is op dat moment nog onbekend. Tegen de tijd dat ze op Werchter staan, is de single ‘Psycho Killer’ wereldwijd opgepikt en zingt iedereen mee. Wat een klapper! Inmiddels staat de teller van Amerikaanse acts al op meer dan 262.

3. De Werchter-weide floreert in de jaren 80

Rock Werchter jaren 80 postersWow, wat is het smullen op de Werchterse weide in de jaren 80. Wie had daar niet bij willen zijn? Wat te denken van U2 en Peter Gabriel in 1983. Of Lou Reed op het festivalpodium in ’84. Of de pioniers van Talk Talk die op het hoogtepunt van hun succes in 1986 Werchter aandoen. Zelfs Fatboy Slim was in ’87 al van de partij, maar toen nog gewoon als Norman Cook – bassist van The Housemartins.

4. De introductie van hiphop op een rockfestival (1990)

De heren van De La Soul scoren in 1989 een wereldwijde hit met ‘Me, Myself and I’ en touren in 1990 langs diverse Europese festivals. Ook Rock Werchter kan niet achterblijven en boekt de eerste hiphop-act in haar geschiedenis.

5. Waarom plastic flessen nu verboden zijn (1991)

iggy pop gif

In 1991 riep Iggy Pop het publiek op om massaal plastic flessen naar het podium toe te gooien. Het publiek luistert met alle plezier naar de oproep en een zee aan flessen in de lucht is het gevolg. Een paar uur later treedt Sting op. Zijn ‘Message In A Bottle’ is dan ook een mooie aanleiding om de oproep van Iggy Pop wederom gehoor te geven. Veel bezoekers eindigen bij de EHBO vanwege neusbreuken en lichte hersenschuddingen. Sindsdien zijn flesjes verboden op het terrein.

6. Na hiphop nu ook house op Rock Werchter (1991)

Na de succesvolle introductie van hiphop, besluit Rock Werchter haar horizon te verbreden. Deee-Lite was een uit New York afkomstige groep, die funky house maakte en werd vooral bekend met het nummer ‘Groove Is In The Heart uit 1990. Dankzij dat succes stond de groep op grote festivals als Roskilde, Rock in Rio én Rock Werchter.

7. Modder gooien naar Red Hot Chili Peppers (1992)

“If you love us, throw more mud”:riep Anthony Kiedis vanaf het podium. Dat was niet aan dovemansoren gericht. Binnen een mum van tijd zat alles en iedereen onder de modder, inclusief Red Hot Chili Peppers en materiaal. Dagafsluiter Bryan Adams wilde pas het podium op, wanneer alles helemaal schoongemaakt was. Helaas konden de buschauffeurs dat aan het einde van de dag niet eisen van de festivalbezoekers…

8. Het festival groeit door (1994-1996)

History UK vodka camping ozzy osbourne #ozzyandjackIn 1994 gaat de camping voor het eerst al op woensdag open. De danspasjes beginnen deze editie dus op de camping in plaats van op de weide. Inmiddels is de camping een heel imperium waarvan The Hive de grootste is. Een jaar later introduceert het festival een tweede podium, waardoor er op de festivalposter ineens meer ruimte was. Meer namen, meer beter! En dat heeft de organisatie geweten: in 1996 bereikte Rock Werchter voor het eerst de magische grens van 100.000 bezoekers.

9. Naakte Flea (1996)

Beelden van het optreden van Red Hot Chili Peppers op Woodstock 99 gingen direct de wereld rond. Niet zozeer vanwege de kwaliteit maar omdat Flea compleet naakt zijn basgitaar bespeelde. Dit was echter niet de eerste keer. Flea speelt ook op Rock Werchter 1996 de festivalset compleet naakt.

10. Wat. Een. Line-up (1997)


Wow… Rock Werchter heeft al jarenlang waanzinnige affiches. Maar de poster van 1997 lijkt bijna te mooi om waar te zijn. Lucky bastards die in 1997 een kaartje kochten voor het festival konden in één weekend genieten van optredens van niemand minder dan David Bowie, Daft Punk en Radiohead!

11. Drie dagen dansen met ‘superstar dj’s’ (1999)

music jump dj music festival coachellaHet dubbelfestival Rock Torhout / Rock Werchter is niet meer. Daar staat wel tegenover dat Rock Werchter nu officieel een driedaags evenement is geworden. Reden voor een feestje dus! Voor het eerst wordt de festivalposter in kleur gedrukt en zijn daarop namen van dj’s te vinden. De dancehit ‘Hey Boy Hey Girl’ is dat jaar het festival-anthem. Het nummer is niet alleen de opener van de festivalset van The Chemical Brothers, maar komt o.a. ook voor in de sets van The Flying Dewaele Brothers en Fatboy Slim.

12. Drama in Roskilde, Pearl Jam zegt af (2000)

Tijdens het optreden dat Pearl Jam gaf op Roskilde, vinden negen mensen de dood in de mosh-pit door verstikking. Hierdoor zegt Pearl Jam het voorgenomen optreden in Werchter af en wordt de band vervangen door Live. Dit is niet de eerste keer dat de Amerikanen op het laatste moment toch niet naar Werchter komen: eerder gebeurde dit ook al in 1992 en werd de band vervangen door Smashing Pumpkins. Naar aanleiding van het drama is crowdsurfen verboden op Europese festivals.

13. Koninklijk bezoek tijdens 30e editie (2003)

Op de jubileumeditie in 2003 duurt het festival voor het eerst vier dagen. Metallica, Radiohead, Björk, Moby, Massive Attack, Coldplay en R.E.M. traden op en trokken 290.000 (!) festivalgangers, onder wie de Belgische prins Laurent. Hij komt op de zaterdag een kijkje nemen op het festival en wil Roÿksopp absoluut niet missen.

14. Het beste festival ter wereld (2004)

Red Bull party friday weekend confettiHoera, een grote internationale erkenning voor Rock Werchter! In 2004 sleepte de organisatie een prestigieuze Arthur Award binnen in de categorie ‘Beste Festival Ter Wereld’. Grote spelers uit de internationale muziekindustrie kennen de prijs toe.

15. Kraftwerk en Eddy Merckx (2005)

loop bike album pass kraftwerkKraftwerk toont beelden van de jonge Eddy Merckx aan het einde van ‘Tour de France’ tijdens het concert. “Eddy! Eddy!”, klinkt het de hele tijd in de Pyramid Marquee tijdens het optreden. Ondertussen staan leden van New Order en The Chemical Brothers verbaasd te kijken in de frontstage.

16. Drie keer is scheepsrecht: Pearl Jam op Rock Werchter (2007)

Pearl Jam #pearljam #eddievedder #pearljamlive #pinkpopNa afzeggingen in 1992 en 2000, staat Pearl Jam dan ein-de-lijk voor het eerst op Rock Werchter in 2007. Ze zijn dan al zeventien jaar actief en dat is te zien. Wat een legendarisch optreden! Zelfs Baba O’Rily staat op de setlist en wordt vertolkt door Pearl Jam + Josh Homme. Laatstgenoemde stond met zijn eigen band – Queens Of The Stone Age – ook op het festival. Ook de rest van de affiche is niet mis met o.a. Muse, Arctic Monkeys en Metallica.

17. Vlammend jaar (2010)

rammsteinVrijdag 2 juli 2010 gaat met een temperatuur van maar liefst 36 graden de boeken in als de warmste dag van Rock Werchter ooit. Rammstein én Green Day doen daar nog een schepje bovenop en nemen een ware vuurwerkshow mee. Echter is het P!nk die de kroon spant. Haar show is een waar spektakel met rookkannonnen en vlammenwerpers. Ze springt van een kraan én zweeft – vastgemaakt aan lange kabels – ook nog eens vier minuten lang ondersteboven over de menigte.

18. Derde podium (2012)

Rock Werchter 2016
Rock Werchter breidt wederom uit. Er komt een derde podium bij genaamd The Barn. Een passende knipoog naar organisator Herman Schueremans (‘De Schuur’). Hier passen 14.000 festivalgangers in.

19. De wedergeboorte van Editors (2012)

2010 tom smith the good book tired ponyHet concert van Editors op Rock Werchter 2012 was bijzonder en staat ook bij de bandleden nog in het geheugen gegrift. Mede-oprichter en gitarist Chris Urbanowicz maakt enkele maanden voor het festival bekend ermee op te houden. Vervanging werd geregeld zodat het grootste optreden tot dan toe van de band door kan gaan. De nieuwe Editors geeft een ijzersterk optreden weg. “De basis voor Editors 2.0 is die avond op dat podium gelegd”, geeft zanger Tom Smith toe.

20. Voetbal op Rock Werchter (2014)

Sven Michiels Photography
Sven Michiels Photography

Voetbal valt vaak samen met Rock Werchter. Zo is in 2014 het WK gaande. Het wordt op grote schermen uitgezonden op North West Walls en The Hive. Zowel België als Nederland speelt op de zaterdag een kwartfinale. De belgen verliezen van Argentinië, terwijl Tim Krul later op de avond de beslissende penalty pakt voor Nederland. Op de achtergrond speelt niemand minder dan Pearl Jam. Niet alleen het publiek is bezig met voetbal maar ook de artiesten. Rage Against The Machine speelt in de jaren 90 al in een outfit van De Rode Duivels. Het Belgische Triggerfinger houdt in 2014 de score bij tijdens het optreden.

21. Heel veel afzeggingen (2015)

Fortarock publiek 2016
Foto: Kamiel Scholten/Festileaks

Rock Werchter 2015 was de editie van de afzeggingen, maar ook de editie waarin het festival zich na 2014 herpakte. De bekendste afzegging is wel die van Foo Fighters, maar ook Ben Howard, Jessie J, Sam Smith, BABBADNOTGOOD en JD McPherson zeiden allemaal hun optreden af. De organisatie heeft hard gewerkt een aantal mooie vervangingen gevonden. Zo kwamen Balthazar, Faith No More, Circa Waves en The Tallest Man On Earth allemaal graag naar Werchter om daar alsnog op te treden.

22. De awkward silence bij Macklemore & Ryan Lewis (2016)

Image result for macklemoreTijdens het optreden van Macklemore & Ryan Lewis is bij het nummer ‘St. Ides’ ineens een luide plof te horen waarna het complete geluid uitvalt. Het duo heeft zelf weinig door en staat ruim twee minuten te springen en te rappen op het podium. Awkward. Gelukkig maken ze het na een minuut of vijf weer helemaal goed en laten ze de festivalweide alsnog compleet losgaan met de songs ‘Can’t Hold Us’ en ‘Downtown’.

23. De schoenenbegraafplaats (2016)

In 2016 was het weer op de meeste festivals totaal niet gunstig. Zo ook niet voor Rock Werchter. Campings werden voortijdig gesloten en er was overal modder. Niet alle schoenen kunnen hier tegen. Vol verdriet laten festivalgangers hun oude schoenen achter, omdat er écht niet meer mee te lopen is. Gelukkig ontstaat daarvoor de schoenenbegraafplaats, zodat er toch nog enigszins waardig afscheid kan worden genomen. Rest in peace, voetvrienden.

24. Geen houden aan de Belgische pop (2017)

Met Royal Blood, James Blake en Radiohead was de Main Stage planning op vrijdag 30 juni 2017 om duimen en vingers bij af te likken, maar de jeugd was toch vooral te vinden in The Barn. Aan de populariteit van Bazart en Oscar And The Wolf staan geen grenzen en zelfs de grootste van de twee Werchtertenten is te klein om de gillende menigte onderdak te geven. Voor Oscar And The Wolf lijkt het slechts een kwestie van tijd voor hij het hoofdpodium eens mag afsluiten.

25. Onverwacht afscheid van Chester Bennington (2017)

Jimmy Eat World, Blink-182, System Of A Down en Linkin Park als afsluiter. De derde dag van Rock Werchter 2017 was voor fans van het genre een walhalla. Die zaterdag kreeg helaas ook een sombere noot, want het was het laatste festivaloptreden van Chester Bennington. Vier weken na het optreden op Rock Werchter stapte de Linkin Park frontman uit het leven, hij was net 41 geworden.

Rock Werchter 2018

© Thomas Heijligers – Festileaks

In 2018 vindt alweer de 44e editie van Rock Werchter plaats. Komende zomer barst het Vlaamse festival van 5 tot en met 8 juli los. Het terrein gaat voor die tijd nog op de schop. Er wordt daar namelijk een nieuw landschapspark met veel groen en een betere afwatering gerealiseerd. Onder andere Pearl JamJack WhiteGorillazThe KillersFranz Ferdinand en  Nick Cave & the Bad Seeds staan op de affiche. De kaartverkoop voor het festival is op dit moment in volle gang. Dagkaarten voor zaterdag zijn inmiddels uitverkocht.

Wil je alvast opwarmen voor de komende editie? Luister dan naar onze playlist met alle acts die tot nu toe aangekondigd zijn!

Rock Werchter Logo

Rock Werchter 2024

Locatie
België
Werchter, België
Datum 4-7 juli 2024
Line-up
Lenny Kravitz
Måneskin
Dua Lipa
Tickets Kopen