Over zo’n vijf maanden is Vampire Weekend te bewonderen op Down The Rabbit Hole, maar voor het zover is reizen we vandaag terug naar 2008. Vandaag elf jaar geleden, bracht de band namelijk hun debuut Vampire Weekend uit. Hoog tijd dus om dit album eens in het zonnetje te zetten!

Wanneer het vierde album van Vampire Weekend uitkomt is nog niet precies bekend, maar dat het dit jaar is en maar liefst achttien nummers telt is in ieder geval zeker. Inmiddels hebben we de eerste tracks kunnen horen en die doen ons alvast wegdromen naar de festivalzomer. Elf jaar geleden zag alles er nog compleet anders uit voor de jonge band, die toen pas twee jaar bestond. Dit veranderde met de uitgave van hun debuut, Vampire Weekend. De plaat was een instant succes en betekende dan ook direct hun doorbraak. Inmiddels zijn hits als ‘A-Punk’ en ‘Oxford Comma’ niet meer weg te denken van de festivals.

Albumcover en tracklist

Op de cover van Vampire Weekend zien we een foto van een kroonluchter aan een plafond. De foto is gemaakt tijdens één van de eerste shows die de band speelde in Columbia University, waar de leden elkaar ook ontmoet hebben. De kroonluchter is te zien in de St. Anthony Hall van de universiteit.

De tracklist bestaat uit elf nummers, waarvan er vijf als single uit zijn gebracht. Van deze vijf tracks, ‘Mansard Roof’, ‘A-Punk’, ‘Oxford Comma’, ‘Cape Cod Kwassa Kwassa’ en ‘The Kids Don’t Stand a Chance’ was alleen de eerste al gereleased voordat de plaat uitkwam. Deze single werd al in oktober 2007 uitgebracht, hierna was het drie maanden stil, tot aan de release van het daadwerkelijke album.

Van de elf tracks op de plaat zijn er volgens frontman Ezra Koenig twee duidelijk favoriet bij de band, namelijk ‘I Stand Corrected’ en ‘M79’. Opvallend is dat deze nummers dus beiden nooit als single zijn uitgebracht.

Wist je dat…

vampire weekend 2017
  • … Vampire Weekend in eerste instantie begon als rapduo bestaande uit Ezra Koenig en Chris Tomson? Pas later groeide het muzikale project uit tot een band.
  • … toenmalig bandlid Rostam Batmanglij ook de producer van het album was?
  • … het debuut in de eerste week na de release alleen in de Verenigde Staten al meer dan 27.000 keer verkocht is?
  • … het album gedeeltelijk is opgenomen in verschillende appartementen van de bandleden zelf?
  • … Frontman Koenig ooit vertelde dat veel tracks van Vampire Weekend al langer bestonden? Ze waren alleen nog nooit bij elkaar gebracht als volledige plaat.
  • … de single ‘A-Punk’ op nummer 4 stond in Rolling Stone’s lijst met de volgens hen honderd beste tracks van 2008?
  • … ‘Oxford Comma’ geïnspireerd is door een Facebook groep? Een groep studenten van Columbia University had de groep genaamd ‘Students for the Preservation of the Oxford Comma’ opgericht. De groep was, zoals de naam al aankondigt, gericht op het behouden van de zogenaamde Oxford Comma, de komma tussen het één-na-laatste en laatste woord van een opsomming.

Vampire Weekend

Vampire Weekend Band

Ken je de heren niet bij naam, dan ken je ongetwijfeld hun grootste hit ‘A-Punk’. Vampire Weekend ontstaat in 2006 in New York en in 2008 brengen ze hun eerste album Vampire Weekend uit. De afgelopen jaren waren de heren vooral met solo-projecten bezig. Toch is het eindelijk tijd voor een opvolger van hun in 2013 verschenen Modern Vampire of the City. Dat gaat in ieder geval gepaard met de reeds aangekondigde festivalshows op Down The Rabbit Hole, Mad Cool Festival en Open’er Festival.

Op de hoogte blijven van het laatste festivalnieuws?

Abonneer je dan op onze Festival Nieuwsbrief! Elke week ontvang je de belangrijkste updates in één handig overzicht in je mailbox. Daarnaast ontvang je als abonnee speciale festivaltips en kun je meespelen met exclusieve winacties voor te gekke festivalprijzen.