Amsterdam verscherpt duurzaamheidsregels festivals vanaf 2019

Fortarock publiek 2016
Foto: Kamiel Scholten/Festileaks

De gemeente Amsterdam voert per direct twee maatregelen in die ervoor moeten zorgen dat festivals duurzamer worden. Het gebruik van plastic wordt als eerste drastisch teruggedrongen en als tweede zijn organisaties verplicht extra stroompunten aan te leggen.

Iedere festivalganger zal het bekend voorkomen: na afloop van een dag wemelt het van het plastic afval op het terrein. Amsterdam wil hiervan af en voert daarom statiegeld in op de drinkbekers. Dit betekent meteen dat deze herbruikbaar moeten worden, dus voortaan wordt jouw biertje geschonken in een steviger bekertje. Volgens Marieke van Doorninck, wethouder Duurzaamheid, reageren bezoekers er positief op zodra ze merken dat er veel minder plastic op de grond ligt.

Hiernaast roept de gemeente een halt toe aan dieselgeneratoren die de evenemententerreinen in het verleden moesten voorzien van elektriciteit en water. 50 vaste stroompunten op de terreinen moeten zorgen voor de stroomvoorziening van de festivals.

Voorbeeld voor andere festivals

Foto: Jokko (BKS 2018)

Het is op dit moment nog niet duidelijk of ook andere festivals dit voorbeeld van Amsterdam volgen. Wel plaatsen steeds meer organisaties duurzaamheid hoog op de agenda. Zo gaan bijvoorbeeld Best Kept Secret, Glastonbury en Pukkelpop al op hun eigen manier de strijd aan tegen het plastic afval.

Over de auteur ✍️

Michel Stempher

Mijn eerste festivalbezoek was in 2012 op Pinkpop, waarvoor ik op het allerlaatste moment een gratis ticket ontving. Sindsdien ben ik veel meer in het festivalleven gegroeid en bezoek ik ieder jaar wel twee grote festivals. Gedurende al deze liveshows heb ik een eigen muziekvoorkeur ontwikkeld: metal + alternatieve rock. Mijn favoriete bands zijn bijvoorbeeld System Of A Down, Tool en Within Temptation, maar ook rustigere bands zoals Radiohead en Sonata Arctica vind ik zeer goed.

Meer van Michel