Vijf redenen waarom we Paul McCartney willen zien in 2019

Paul McCartney

Er zijn helden, er zijn legendes, en dan is er Paul McCartney. Hij schreef geschiedenis met The Beatles en wist ook soloplaten te maken die we nu klassiekers noemen. Daarnaast zet hij ondanks zijn niet geringe leeftijd nog altijd fantastische liveshows neer. Dit (en meer) is waarom we Macca in 2019 weer willen zien.

1. Zijn laatste show staat in ons geheugen gegrift.

Het laatste bezoek van Macca aan een Nederlands festival is bijna drie jaar geleden, toen de oud-Beatle ons wist te ontroeren als afsluiter van Pinkpop 2016. Iemand met het stature van McCartney is tot nu toe nog een zeldzaamheid op Nederlandse festivals en dat hij op de drafbaan stond was alleen daardoor al bijzonder. Maar dat was niet alles; zijn show was namelijk ook bijzonder. De vele Beatle-hits zorgden voor de melancholie en de Wings-nummers voor het entertainment. Maar het meest indringende was toch wel zijn uitvoering van ‘Blackbird’ gevolgd door een homage aan zijn vriend John Lennon in de vorm van het nummer ‘Give Peace A Chance’. Terwijl hij deze nummers in zijn eentje speelt, komt het deel van het podium waar Macca op staat omhoog. Zo torende hij even boven alles en iedereen uit, en was hij wat dichterbij John.

Foto: MJ Kim

2. De beste man werkt gewoon door na zijn pensioen

In de jaren zestig gold McCartney al als een van de drijvende krachten achter de grootste popgroep die de wereld ooit gekend heeft. Tegenwoordig is hij nog steeds niet van het stilzitten en brengt hij nog regelmatig nieuwe muziek uit. Vorig jaar bracht hij zijn 17e(!) soloalbum Egypt Station uit. De plaat deed het erg goed en stond in de VS zelfs op nummer 1. De hitjesmachine uit Liverpool werkt duidelijk nog als een trein en heeft met dit album weer een paar heerlijke nummers aan zijn repertoire weten toe te voegen.

3. En zijn oude werk is nog lang niet vergeten

Maar naast deze nieuwe muziek vraagt een act als deze natuurlijk om een setlist met veel klassiekers en meezingers. De Brit heeft van beide genoeg om het hele Pinkpopweekend met gemak te vullen. Maar om andere artiesten ook een plek te gunnen moet er geselecteerd worden. We zullen daarom waarschijnlijk ‘Mull of Kintyre’ niet snel over de festivalweide horen schallen, maar we kunnen wel mee-blèren met ‘Blackbird’, ‘Band On The Run’, ‘A Hard Days Night’ en ‘Lady Madonna’.

4. Wie zegt dat ouderen niks van techniek begrijpen?

Vele leeftijdsgenoten van Sir Paul hebben een grote afkeer voor zaken als auto-tune en ‘de goedkope pophits’ van tegenwoordig. McCartney was eerst ook niet te spreken over het gebruik van de stemvervormer, maar is tot een inkeer gekomen. In zijn single ‘Get Enough’ dat op 1 januari uitkwam, komt het hulpmiddel nadrukkelijk naar voren. Hij doet dit naar eigen zeggen omdat de Beatles toentertijd juist gebruik maakten van nieuwe technieken en het daarom niet zomaar afgeschreven moest worden. Daarnaast is hij niet vies van nieuwe dingen proberen, waar de hit ‘FourFiveSeconds’ met Rihanna en Kanye West misschien wel het beste voorbeeld van is. Deze man gaat nog lekker met zijn tijd mee!

https://www.instagram.com/p/BsRMKb6nGaL/

5. Oud maar nog niet versleten

Toch wordt ook deze legende een dagje ouder. Op 18 juni blaast de muzikant 77 kaarsjes uit. Het blijft hierdoor nog maar de vraag hoelang hij zal blijven touren. De kans is zeker aanwezig dat hij nog enkele jaren door zal gaan, maar zoals altijd komt aan alles een einde. Elk jaar dat hij nog speelt is daarom al winst, want het kan zomaar de laatste zijn. Laten we hopen dat zijn lichaam nog net zo goed met de tijd meegaat als zijn geest en dat we nog vele jaren van Paul McCartney mogen genieten.

Paul McCartney

Paul McCartney heeft eigenlijk geen introductie nodig. Via een vriend leerde de Engelsman John Lennon kennen en niet veel later maakte de wereld kennis met The Beatles. Bij The Beatles bleef het niet. Ook solo en met Wings bleef McCartney hit na hit schrijven. Op festivals is de Engelse superster in 2019 nog niet te vinden. De ‘Freshen Up’ Tour loopt voor alsnog tot en met 13 juli. Of de artiest erna nog een Europese festivaltour achteraan plakt is enkel nog speculatie, maar een mens mag dromen. Het laatste bezoek aan de nabije festivals was in 2016, met onder meer Pinkpop en Rock Werchter.