50 jaar Pinkpop: Pop op Pinksteren

1965
Pinkpop 2018
Foto: Bart Heemskerk (Pinkpop 2018)

Onlangs gaf Jan Smeets aan dat Pinkpop de komende jaren niet meer in het pinksterweekend zal vallen. Dit jaar zal dus voorlopig de laatste keer zijn dat de ‘Pink’ in Pinkpop nog voor het pinksterweekend staat. Wat is precies de relatie geweest tussen het festival en deze christelijke feestdag, en is het erg dat dit voorlopig niet meer hetzelfde zal zijn?

In de eerste levensjaren was het festival zeer nauw met Pinksteren verbonden. De naam van het evenement betekent dan ook letterlijk ‘Pop op Pinksteren’. Vanaf de eerste editie in 1970 tot en met 1993 wordt het evenement altijd op de pinkstermaandag georganiseerd. Dit was handig gezien deze maandag voor heel Europa een extra vrije dag was zonder religieuze verplichtingen. Als er vanaf de vijfentwintigste editie in 1994 een dag extra komt, wordt de zondag erbij getrokken. Vervolgens wordt vanaf 1996 het hele weekend genomen en wordt Pinksteren echt hét popweekend. Zo ontwikkelde Pinkpop zich van een dagje muziek op de extra vrije dag tot een geheel nieuwe betekenis van de christelijke feestdag.

Foto: Bart Heemskerk (Pinkpop 2018)

Uitzonderingen op de regel

Deze handige regeling werkte 38 jaar lang uitstekend. Echter beginnen er in het nieuwe millennium steeds meer zaken te veranderen in de evenementenbranche waardoor Pinkpop gedwongen wordt steeds vaker af te stappen van het ‘Pop op Pinksteren’-principe. Relatief gezien is dit nog niet vaak gebeurd, met de komende editie erbij is slechts 10% van alle edities niet tijdens de feestdag geweest. Het is alleen wel opvallend dat al deze uitzonderingen in een periode van acht jaar zijn geweest. De voornaamste reden hiervoor is dat de feestdag al vroeg in het jaar valt. Zo hadden we, als de organisatie niet was uitgeweken in 2008, al op 11 mei op de drafbaan gestaan. Dit is voor veel artiesten én veel bezoekers toch nog iets te vroeg.

Afscheid van het pinksterweekend

Dit heeft echter geen grote rol gespeeld in de beslissing van Mr. Pinkpop om afscheid te nemen van het pinksterweekend. De komende jaren zal de uitstorting van de Heilige Geest namelijk niet veel vroeger gevierd worden dan in de eerste 38 jaar. Zo uitzonderlijk vroeg als in 2008 zal voorlopig niet meer voorkomen en de data liggen allen rond de 20 mei en 8 juni. Het is namelijk niet zozeer dat Pinksteren steeds vroeger valt, het Europese festivalseizoen is veranderd en ligt steeds meer vast rond dezelfde data. Daarnaast komen grote acts pas later naar Europa vanwege festivals in de V.S., waaronder Bonnaroo. Hierdoor kan Pinkpop het zich minder goed veroorloven om eind mei/begin juni Landgraaf tot Woodstock om te toveren. Voorheen was dit niet zo’n punt, but The Times They Are A-Changin’.

Foto: Bart Heemskerk

Pinkpop 2019

Foto: Bart Heemskerk (Pinkpop 2018)

Pinkpop 2019 vindt plaats van 8 t/m 10 juni in het Zuid-Limburgse Landgraaf. Met de komende editie is Pinkpop het oudste festival jaarlijks terugkerende festival van Nederland, Europa en de wereld. Met Mumford & Sons en Fleetwood Mac zijn de eerste twee headliners bekend. Ben je benieuwd wie er kans maken op de andere headlinerspot? Check hier onze geruchtenlijst.

Wil je alvast genieten van de bands die volgend jaar op Pinkpop staan? Beluister dan onze Spotify-playlist van het festival.

Op festivals voel ik me goed want muziek zit me in het bloed. Liefhebber van van alles en nog wat. O.a. Guns N'Roses, Fleetwood Mac, Passenger, Rammstein, Stanley Clarke, My Baby, Stevie Wonder etc.

Geld verdienen op festivals?

Achter de bar op Zwarte Cross, tickets scannen op Concert at Sea of de kassa bedienen op Down The Rabbit Hole? Schrijf je in via Festileaks en werk komende zomer op de leukste festivals van Nederland!