26 februari 1977: Fleetwood Mac’s Rumours verschijnt in de Nederlandse winkels

991
Fleetwood Mac album Rumours

Als we terugkijken op de muziekgeschiedenis zijn er enkele legendarische albums aan te wijzen. Fleetwood Mac’s Rumours mag in dat lijstje zeker niet ontbreken. Vandaag vieren we dat het album precies 42 jaar geleden in de Nederlandse platenzaken verscheen.

Het was volgens drummer Mick Fleetwood “the most important album we ever made.” En we kunnen hem alleen maar gelijk geven. Hoewel het al het vijftiende album was sinds de oprichting van de band (toen nog met Peter Green), betekende Rumours de definitieve doorbraak naar het grote publiek.

Het album – en latere reissues – ontvingen lovende recensies. Zo gaf Pitchfork het een 10/10, kreeg het vijf van de vijf sterren van Rolling Stone en omschreef BBC het als “a thousand angels kissing you sweetly on the forehead.’ Samen met voorganger Fleetwood Mac luidde Rumours een nieuwe – meer pop-georiënteerde – periode in voor de groep. En dit wierp duidelijk z’n vruchten af.

Een gebroken band

Een blik op de tracklist maakt duidelijk waarom het album tot hun beste werk ooit wordt gerekend. ‘You Make Loving Fun’, ‘Go Your Own Way’, ‘Don’t Stop’, ‘Dreams’, het is hit na hit na hit. En dan hebben we het alleen nog maar over de singles. Ook een van Fleetwood Mac’s populairste nummers ooit – ‘The Chain’ – is afkomstig van dit album.

Maar zo zonnig als de carrière van Fleetwood er na Rumours uit zou zien, zo duister was de periode waarin het album werd opgenomen. Ruzies, relatieproblemen, slapeloze nachten, drugsgebruik en afstandelijkheid tekende de opnameperiode van het album. Er waren zelfs periodes waarin de bandleden elkaar niet eens zagen, maar elk individueel hun deel opnam.

Het is echter juist al dit drama wat het album zo fantastisch lijkt te maken. Stylus Magazine wist het mooi te verwoorden en zei het volgende over het album: “What distinguishes Rumours—what makes it art—is the contradiction between its cheerful surface and its anguished heart.” Door al hun woede, verdriet en hartelust in elf tracks te storten, wist een gebroken band het meest geprezen album uit hun carrière te maken.

Wist je dat…

  • … we onlangs nog uitgebreid stilstonden bij de verjaardag van ‘The Chain’?
  • … vier van jullie favoriete Fleetwood Mac-tracks op Rumours te vinden zijn?
  • … het album lange tijd de plaat was met de meeste tracks (6) in de Top 2000? Dit record werd pas in 2018 verbroken.
  • Rumours ook het favoriete album is van de band zelf om live te spelen? Hun afgelopen shows begonnen zelfs steevast met ‘The Chain’.
  • … alle leden van Fleetwood Mac meeschreven aan Rumours?
  • … het album tien weken lang op nummer 1 stond in de Nederlandse hitlijsten?
  • … de bandleden elkaar amper spraken tijdens het opnameproces wegens (onderlinge) relatieproblemen en ruzies?

Fleetwood Mac

fleetwood mac
Foto: Herbert Worthington

De Brits-Amerikaanse band Fleetwood Mac wordt in 1967 opgericht door Peter Green. De band maakte toen voornamelijk bluesmuziek. Door wisselende samenstellingen van de band verandert deze stijl langzaam maar zeker in popmuziek. In 1977 brengt de band het legendarische album Rumours uit, volgens velen het beste album ooit gemaakt. Rumours verteld een intrigerend verhaal over de relaties en het drugsgebruik binnen de band.

In 2014 voegt zangeres Christine McVie zich weer bij de band voor de ‘On with the show’-tour. Hiermee was de de bezetting voor het eerst sinds 20 jaar weer gelijk aan dat van de Rumours-periode. Hier kwam echter snel weer een einde aan toen Lindsey Buckingham de band in april van dit jaar weer verliet.

Speelt alles van Moderat en St. Vincent, tot Spinvis en Brockhampton af op zijn aftandse platenspeler. Heeft aan het eind van zijn geld altijd een stukje festival over en is er heilig van overtuigd dat Kendrick Lamar de beste rapper ooit is.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.