Ruim een halve eeuw nadat de band is opgericht, mogen we Fleetwood Mac weer op de festivalweide verwelkomen. En in het bijzonder op de jubileumeditie van Pinkpop. Zelfs zonder Lindsey Buckingham mag het de pret niet drukken. En al helemaal niet op deze dag, want vandaag is ‘The Chain’ precies 42 jaar oud. Voor deze gelegenheid blikken we terug op al het succes van de plaat.

De eerste keer dat ‘The Chain’ het licht ziet, is op het elfde studioalbum genaamd Rumours. Het album verschijnt in februari 1977, waarna het tien weken lang bovenaan de albumlijst staat. Ook hits als ‘Go Your Own Way’ en ‘Dreams’ worden met deze release in het leven geroepen. Sindsdien is het album wereldwijd 40 miljoen keer over de toonbank gegaan. Hoewel ‘The Chain’ zelf nooit een onderscheiding ontvangt, weet de complete plaat er wél vandoor te gaan met de Grammy voor album van het jaar in 1978.

Het nummer zelf is tijdens een vrij hectische periode in het bestaan van de band opgenomen. Buckingham en Nicks staan aan het eind van hun relatie, John en Christine McVie’s huwelijk staat op instorten en het forever and after van Fleetwood en zijn vrouw komt ook ten einde. Volgens veel fans en critici doorgrondt het nummer dan ook een sterke boodschap: “Never break the chain” – hoe diep het schip ook zinkt, de band blijft voortbestaan. Deze boodschap heeft nog meer betekenis door het feit dat ieder bandlid een bijdrage aan het nummer heeft geleverd.

Ondanks dat Fleetwood Mac onderling niet piekt, is het nummer vrij natuurlijk ontstaan. Simpelweg door wat te jammen vormt zich, langzaam maar zeker, ‘The Chain’ zoals we die vandaag de dag kennen.

Fleetwood Mac
Foto: Polaris

Wist je dat…

  • … ‘The Chain’ jullie favoriete nummer is van de band? Daarnaast is het ook dé track waarmee Fleetwood Mac hun live shows begint.
  • … dit het enige nummer in het hele oeuvre is dat credits draagt van de vijf bandleden (Buckingham, Nicks, McVie x 2, Fleetwood)? Christine McVie schreef de track ‘Butter Cookie (Keep Me There)’ wat vervolgens met schaafwerk van de gehele band is getransformeerd naar het eindresultaat. Nicks schreef de songtekst over Buckingham toen hun relatie op springen stond.
  • … de song nooit als single is verschenen? Wel werd de titel gebruikt om de verzamelbox te bestempelen ter viering van het vijfentwintigjarig bestaan van de band – 25 Years – The Chain.
  • … ‘The Chain’ pas in 2013 voor het eerst in de Radio 2 Top 2000 verscheen? In dit jaar strandde het nummer op de 1835e plaats. In 2018 was er sprake van een flinke comeback, waardoor de hit nu op de 157e plaats staat.
  • … de bandleden tijdens geen enkel moment van de opnames van het nummer samen waren? Door de onderlinge relaties en afwijkende agenda’s diende alles gefragmenteerd opgenomen te worden. Sterker nog, de tapes die werden ingespeeld zijn niet gecut met wat sneltoetsen op een pc, maar met een scheermes.
  • … het nummer razend populair is geworden omdat de baslijn door BBC wordt gebruikt als signature tune voor de Grand Prix? Zelfs nadat BBC de rechten verloor en deze weer terugkreeg in 2009 verscheen ‘The Chain’ opnieuw in de Britse hitlijsten.

Fleetwood Mac

Fleetwood Mac 1971

De Brits-Amerikaanse band Fleetwood Mac wordt in 1967 opgericht door Peter Green. De band maakte toen voornamelijk bluesmuziek. Door wisselende samenstellingen van de band verandert deze stijl langzaam maar zeker in popmuziek. In 1977 brengt de band het legendarische album Rumours uit, volgens velen het beste album ooit gemaakt. Rumours verteld een intrigerend verhaal over de relaties en het drugsgebruik binnen de band.

In 2014 voegt zangeres Christine McVie zich weer bij de band voor de ‘On with the show’-tour. Hiermee was de de bezetting voor het eerst sinds 20 jaar weer gelijk aan dat van de Rumours-periode. Hier kwam echter snel weer een einde aan toen Lindsey Buckingham de band in april van dit jaar weer verliet.

Op de hoogte blijven van het laatste festivalnieuws?

Abonneer je dan op onze Festival Nieuwsbrief! Elke week ontvang je de belangrijkste updates in één handig overzicht in je mailbox. Daarnaast ontvang je als abonnee speciale festivaltips en kun je meespelen met exclusieve winacties voor te gekke festivalprijzen.