Sinds jaar en dag vindt Pinkpop tussen half mei en juni plaats. Zo aan het eind van het voorjaar verwacht je natuurlijk lekker weer. Toch hebben we tijdens de voorgaande 49 edities gezien dat we in ons kikkerlandje overal rekening mee moeten houden. Van onweer tot extreme hitte en van regenbogen tot storm: dit zijn de meest opvallende natuurverschijnselen uit vijftig jaar Pinkpop.

1994: Rage Against The Machine veroorzaakt een aardbeving

rage against the machine

Zo hard losgaan dat er een letterlijke aardbeving onstaat: het publiek bij Rage Against The Machine kreeg het in 1994 voor elkaar. De band brak het podium zodanig af en fans sprongen zo enthousiast dat er een beving met een kracht van 1,0 op de schaal van Richter ontstond in Landgraaf. Het ‘bevingsrecord’ werd vier jaar later verbroken tijdens een show van Primus. Zij kregen het voor elkaar om een aardbeving met een kracht van 1,3 op de schaal van Richter te veroorzaken. Ook tijdens System Of A Down in 1999 vond een lichte aardbeving plaats.

2011: Regenboog tijdens Foo Fighters

Foo Fighters

De wisselvallige Pinkpopmaandag van 2011 werd afgesloten door Foo Fighters. Wanneer de show begon, regende het volop en vooral tijdens ‘The Pretender’ kwam het met bakken uit de lucht. Gelukkig klaarde het een tijdje later weer op en brak de zon zelfs door in Landgraaf. En daar bleef het niet bij. Net wanneer de band ‘Learn To Fly’ speelde, verscheen er een regenboog boven het terrein. Dave Grohl was zo onder de indruk dat hij de show even stillegde: “Let’s stop and take a moment, there’s a fucking rainbow right there! First rainbow at a rock show I’ve ever seen in my life!”, klonk het uit de mond van de frontman.

2014: Noodweer op ‘metal maandag’

bliksem

Op de maandag van een hete Pinkpop editie zag en voelde men de onweersdreiging al heel de dag aankomen. Rond acht uur ’s avond was het daadwerkelijk zover en barstte het noodweer los. Hevige regen, onweer, storm: niets was te gek op de metaldag van het festival. Het programma werd zelfs tijdelijk stilgelegd, bezoekers kregen het advies om niet in de buurt van tenten, bomen en masten te komen en vooral rustig op de grond te blijven zitten. Iets meer dan een uur later leek het ergste weer gelukkig voorbij en kon het festival doorgaan. Het optreden van Metallica begon dan misschien meer dan een uur later dan gepland, maar dat kon de spectaculaire afsluiting van het festival zeker niet schaden.

2018: Vuurbol tijdens Foo Fighters


Het lijkt inmiddels wel of Foo Fighters een abonnement heeft op uitzonderlijke natuurverschijnselen. Zeven jaar na de regenboog stond de band in 2018 weer op de planken in Landgraaf. Wanneer er tijdens ‘Monkey Wrench’ een vuurbol (een extreem heldere meteoriet) boven het podium te zien was, was het duidelijk: de avond kon niet meer stuk.

Pinkpop 2019

Foto: Bart Heemskerk (Pinkpop 2017)

De jubileumeditie van Pinkpop vindt traditiegetrouw weer in het Pinksterweekend plaats op 8, 9 en 10 juni 2019. Bevestigde namen zijn tot nu toe onder andere Fleetwood MacKrezipMumford & Sons en Tenacious D. Voor de 50ste editie van het festival waren er geruchten dat Jan Smeets er een vierde dag aan wilde toevoegen, maar dit gaat waarschijnlijk niet gebeuren.

De ticketverkoop voor het festival gaat van start op zaterdag 16 maart 2019 om 10:00u. Voor meer informatie over de tickets kun je terecht op de officiële website van Pinkpop.

Op de hoogte blijven van het laatste festivalnieuws?

Abonneer je dan op onze Festival Nieuwsbrief! Elke week ontvang je de belangrijkste updates in één handig overzicht in je mailbox. Daarnaast ontvang je als abonnee speciale festivaltips en kun je meespelen met exclusieve winacties voor te gekke festivalprijzen.