Foals staat begin juli voor de tweede keer op het podium van Down The Rabbit Hole en het belooft wederom een knallend optreden te worden. De band rond frontman Yannis Philippakis speelt naar verwachting met een nieuwe setlist, want vrijdag 8 maart is het zover: dan verschijnt het langverwachte vijfde studio-album van de muziekgroep met de titel Everything Not Saved Will Be Lost – Part 1. Wat weten we tot nu toe van deze nieuwe plaat?

Het ontstaan van Everything Not Saved Will Be Lost – Part 1

Na weer bijgekomen te zijn van hun tour met het in 2015 uitgebrachte What Went Down, dook Foals eind 2017 weer de studio in. Frontman Yannis Philippakis vertelde dat ze in de zomer van 2017 al begonnen waren met het schrijven van nieuw materiaal, maar in oktober pas echte tracks ontstonden.

In januari van dit jaar kwam de band met een teaser om hun twee(!) nieuwe albums te promoten. De heren verstopten zelfs de lyrics van ‘Exits’ in metrostations van verschillende Europese hoofdsteden. Als goede marketingstunt, want deze steden (waaronder Amsterdam en Brussel) bleken later samen te smelten met de nieuw aangekondigde en reeds uitverkochte zaalshows.

Albumcover en tracklist

Uiteindelijk had Foals zo veel nieuwe tracks dat de bandleden bijna ruzie kregen over welke er op het album moesten komen. Daarom is besloten er twee mooie albums van te maken, het eerste album heeft meer een new wave-randje. De titels ‘Moonlight’, ‘On the Luna’ en ‘I’m Done With The World’ zorgen ervoor dat het album mysterieus, maar ook een beetje depressief oogt.

  1. Moonlight
  2. Exits
  3. White Onions
  4. In Degrees
  5. Syrups
  6. On the Luna
  7. Cafe D’Athens
  8. Surf Pt.1
  9. Sunday
  10. I’m Done With The World (& It’s Done With Me)

Het album kun je natuurlijk van tevoren pre-orderen, daarmee kan je nog kaarten in de voorverkoop kopen voor shows in Manchester, Edinburgh en Londen. Je kunt ook de speciale editie aanschaffen, waarbij het vinyl gesigneerd is. Daarbij krijg je een speciale hoes waar ook album numero twee in past, een hard cover boek, het album op violet kleurig vinyl, de single van ‘Exits’ op vinyl, een download en twee exclusieve posters.

2. ‘Exits’


Al voordat de track te beluisteren was, maakte Foals al een mediacircus van de lyrics. Maar helaas toch geen rozengeur en maneschijn, maar een redelijk donkere tekst. Als je het nummer beluistert hoor je wat meer elektronische effecten dan we gewend zijn, maar de aanwezige drums en samensmelting van instrumenten laten je toch aan Foals denken. Philippakis zegt tegen NME dat de track gaat over de staat waarin we tegenwoordig leven, hoe druk iedereen is met alle bezigheden en de beperkte privacy die we hebben. De zanger droomt dat er en ondergrondse plek is waar je dit alles even kan ontlopen, maar waar je vervolgens toch weer uit moet komen.

6. ‘On the Luna’

De tweede track die al uitgebracht is, klinkt al een stuk opgewekter dan ‘Exits’. Maar niets is minder waar; in de ietwat mysterieuze tekst zit een maatschappij-kritisch kantje. Als je de muziek zonder tekst zou luisteren, zou je wel direct weten dat het om een nieuwe track van Foals ging. De catchy sound van synths en drums ontgaan het oor niet, maar de gitaren zijn ook zeker nog aanwezig. Direct weer zin om te dansen op bijvoorbeeld Down The Rabbit Hole!

Foals

Photo credit:: Kamiel Scholten Photography / Festileaks

Foals is een progressieve poprockband uit Oxford en bestaat al sinds 2005. Drie jaar later volgde het debuutalbum Antidotes. Met de release van Everything Not Saved Will Be Lost – Part 1 (2019) heeft de groep inmiddels vijf studioalbums op zak. Naast het nieuws dat dat er dit jaar nog een album zal volgen, maakte de band afgelopen januari ook bekend dat Walter Gervers stopt als bassist van Foals. De nieuwe bassist is voorlopig niemand minder dan Jeremy Pritchard van Everything Everything die dit jaar mee tourt met de band.

Down The Rabbit Hole 2019

Down The Rabbit Hole 2015
Photo credit: Kamiel Scholten Photography / Festileaks

Down The Rabbit Hole 2019 vindt plaats in het weekend van 5 tot en met 7 juli. De eerste lading namen zijn reeds bekend; onder meer Foals, Editors, Underworld en Thom Yorke schitteren op de festivalposter. Tickets zijn 15 december in de verkoop gegaan; voor een weekendkaart betaal je €159,-, exclusief 10 euro servicekosten. Er zijn geen dagkaarten beschikbaar. Voor meer informatie over de aankomende editie check je de website.

Op de hoogte blijven van het laatste festivalnieuws?

Abonneer je dan op onze Festival Nieuwsbrief! Elke week ontvang je de belangrijkste updates in één handig overzicht in je mailbox. Daarnaast ontvang je als abonnee speciale festivaltips en kun je meespelen met exclusieve winacties voor te gekke festivalprijzen.