Paaspop: Het verhaal achter de ‘Festipi’

Paaspop 2019
Photo: Festileaks

Je ziet ze steeds vaker op de upgrade-campings van festivals: de inmiddels iconische tipi’s. Op Paaspop is dat niet anders. Een mooi moment om ze eens onder de loep te nemen.

De tipi’s worden gemaakt door Festipi, een idee van Serge de Vries uit Hengelo. Op Paaspop staan er ruim 20. Een tipi geeft ruimte voor twee personen, en je krijgt er ook een matje, slaapzak en kussen bij, zodat je helemaal niets meer mee hoeft te nemen.

Later dit festivalseizoen staan er ook Festipi’s op onder andere Best Kept Secret, Lowlands, Down The Rabbit Hole en Zwarte Cross. Een behoorlijk succes inmiddels dus, maar het verhaal daar naartoe is een bijzondere.

– Geef nu jouw mening voor het Festivalrapport van Paaspop 2019 –

De Vries begon Festipi in 2013. Het volgde op een moeilijke periode. Serge: “Vroeger was ik allround financieel adviseur, zo’n gladgeschoren-en-lakschoenen-type. Ik wist alles over hypotheken. Eind 2012 zat ik bij een klant aan tafel en kreeg ik geen woorden meer uit mijn mond, ik liep helemaal vast en had geen besef van wat er gaande was. Ik reed op de snelweg tussen twee klanten en had een moment van ‘facking hell, ik ben er helemaal klaar mee’. Ik heb mijn auto toen langs de kant gezet en heb mijn baas opgebeld met het bericht dat ik ermee ging kappen. Gelukkig had ik goed verdiend en daarmee de luxe om te kijken wat ik Γ©cht wilde. Achteraf realiseerde ik mij dat ik op het randje van een burn-out zat. “

De Vries maakte een lijst met dingen waar hij gelukkig van werd, waaronder festivals en muziek. Even later zag hij bij zijn zwager dat hij een tipi voor zijn dochter had gemaakt. Die vertelde voor de zoveelste keer waarom een tipitent zo briljant is.

De Vries: “Ik koppelde dat aan mijn lijst en dacht ‘Fack it, we gaan het gewoon doen’. Dat is mijn levensmotto geworden. Letterlijk diezelfde middag zijn we de schuur ingelopen en zijn we begonnen. Dat was rond april 2013, toen hadden we nog het idee om de tenten te verkopen. Mijn zwager had een baan en heeft hier op een gegeven moment al zijn vrije uren in gestoken. We wilden met Lowlands klaar zijn, gaan met die banaan. Daar hebben we twee prototypes meegenomen en zagen we meteen dat het aansloeg. Mensen zagen hoe makkelijk de tent meeging op de beruchte brug en gingen er met een kring omheen staan toen ze zagen hoe zo’n grote tent zo makkelijk werd opgebouwd. Ze gingen niet meer weg, om 03.30 uur zaten we er nog.”

Toen ging het snel. Onder andere Bospop, Intens, Lowlands opnieuw, Psyfi en Dauwpop gingen in 2014 om. De tent werd technisch flink verbeterd: een nieuw tentdoek met dank aan Ten Cate, aluminium in plaats van houten stokken en andere mankementen opgelost. “Gedurende het festivalseizoen hebben we de productie verder opgeschaald. We waren erg onervaren, maar door het vertrouwen van de festivals konden we al doende leren. We zijn een crowdfunding gestart en daarna volgden investeerders waardoor we in 2015 de productie verder konden opschalen: inmiddels hebben we 300 tenten.”

Anno 2019 staat Festipi op ruim vijftig festivals in binnen- en buitenland. “Het is intens zwaar geweest. Alle vrije tijd is er in gaan zitten. Er was veel buikpijn, stress en slapeloze nachten. Maar ik was ervan overtuigd dat het zou werken. We leven in een wereld waarbij we uit elkaar aan het drijven zijn. Ik wil mensen terug in verbinding brengen. Daarom zorg ik bijvoorbeeld dat mensen bij de incheck niet alleen mij, maar ook hun buren een handje schudden. Dat persoonlijke contact, even een connectie maken met elkaar. Tijd is kostbaar, het is het aller schaarste goed. Dat moeten we koesteren. Festipi probeert daar zijn steentje aan bij te dragen.”

Paaspop Logo

Paaspop 2023

Locatie
Nederland
Schijndel, Nederland
Datum 7-9 april 2023
Tickets Kopen