Lowlands 2019: poepen was nog nooit zo leuk

1284
Lowlands 2019 Sfeer
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

Wanneer je aan een toilet denkt op een festival, denk je al snel aan een smerige dixi. Niet bepaald de plek op een festival die je heel erg mist wanneer het allemaal niet doorgaat zoals nu. Op Planet Paradise op Lowlands vonden we afgelopen jaar echter bewijs dat het ook anders kan: Smart Toilets. Dit is een samenwerking tussen Rabobank, The Food Line-up, MOJO en Imec Nederland. Naar aanleiding van een analyse van je toiletbezoek wordt een menu aangeraden dat verkrijgbaar is bij de naastgelegen Brasserie 2050. Festileaks ging op onderzoek uit.

First things first. Smart Toilets: dat zijn geavanceerde toiletpotten met in de bril ingebouwde sensoren. Ze meten onder andere je hartslag (ja, vanuit je billen) en analyseren je urine. Verder is het een toilet waar je niets aan merkt, behalve dat ze wat betreft festivalmaatstaven erg schoon zijn.

Van de pot tot een persoonlijke menukaart

In het kader van de smakelijkheid laten we voor dit verslag het eerste deel van het proces over aan de fantasie.

Wanneer je vervolgens het kleine kamertje verlaat, is de data van je behoefte al opgehaald en verwerkt tot een bruikbaar advies. Op basis van de microdeeltjes die het lichaam verlaten, weet het systeem precies welke vitaminen missen in je systeem. Op basis daarvan krijg je een hapje en drankje aangeraden om alles weer gelijk te trekken. Dat – na drie dagen Lowlands – vrij confronterende stukje tekst lees je terug op de schermen die boven de wasbak geplaatst zijn.

In de meeste gevallen krijg je een (voor festivalbegrippen) culinair maal aangeraden. Denk dan aan wijnkip of een borrelplankje met groentes waarvan je het bestaan niet afwist. Heel tactisch vind je alle gerechten terug bij het De Brasserie 2050, die pal achter de futuristische toiletten te vinden is en is gespecialiseerd in ‘het eten van de toekomst’. In een restaurant-setting krijg je een tafeltje toegewezen, wordt het eten netjes geserveerd en krijg je ook nog eens een écht bord en bestek.

Achter de schermen

Hoe de toilet dit allemaal weet? Een medewerker van het Smart Toilet vertelt: “Er gaat een grondige analyse over de data heen die de sensoren opmeten. Hierbij wordt gelet op het gewicht, de zout- en zuurgraad en hoeveel koolhydraten en eiwitten worden uitgescheiden. Zelfs je hartslag is via je billen te meten. Belangrijk dus dat ook de mannen gaan zitten. Dit alles vormt vervolgens de basis voor het advies van jouw persoonlijke gerecht. Voor ons is het dus deels ook een onderzoek. Iets als dit is naar ons weten nog niet op de markt, maar in sectoren als de zorg is dit mogelijk baanbrekende technologie. Dagelijks maken zo’n 900 mensen gebruik van de toiletten – heel vet dus.”

Voor meer informatie over het Smart Toilet check je de website van Imec.

Photo: Bart Heemskerk (Lowlands 2018)

Lowlands 2021

Lowlands 2019 Sfeer / Alpha
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

Lowlands, zin in. Treffender dan The Opposites zullen we het nooit kunnen formuleren. Ieder jaar wordt het evenemententerrein in Biddinghuizen getransformeerd tot een feestelijk paradijs. Voor 2021 staan onder meer The Opposites, The Chemical Brothers, Liam Gallagher en Lianne La Havas op het programma.

- Oproep -

Geef je op om te werken op festivals

Achter de bar op Zwarte Cross, tickets scannen op DGTL of de kassa bedienen op Down The Rabbit Hole? Schrijf je in via Festileaks en werk komende zomer op de leukste festivals van Nederland!

Naast de hoogwaardige muzikale line-up, staat Lowlands ook al ruim een kwart eeuw garant voor een uitgebreid randprogramma. Workshops, comedy, film of wetenschap: niets is te dol. Lowlands is een allemansvriend en daarom een onbetwist hoogtepunt van de festivalzomer.

  • Locatie: Biddinghuizen
  • Datum: 20 t/m 22 augustus
  • Tickets: Uitverkocht
  • Meer informatie vind je op de website van het festival.
Fan van Oost-Europese festivals tot aan sneakers, en de Koreaanse cultuur tot beleggen. Een goed circus aan interesses dus. En qua muziek? O.a. EDEN, Jeremy Zucker en Oh Wonder!

Geld verdienen op festivals?

Achter de bar op Zwarte Cross, tickets scannen op Concert at Sea of de kassa bedienen op Down The Rabbit Hole? Schrijf je in via Festileaks en werk komende zomer op de leukste festivals van Nederland!