Happy birthday to ‘Lullaby’ van The Cure. Precies 30 jaar geleden bracht de Britse band deze klassieker uit. Hoog tijd om eens nader kennis te maken met de duistere popsong, die je aankomende zomer ongetwijfeld op Pinkpop en Rock Werchter gaat horen.

‘Lullaby’ is te vinden op Disintegration, het achtste studio-album van de Britten. De plaat verschijnt in mei 1989, maar de release van de single ‘Lullaby’ ligt al een maand eerder. De populaire single kent met ‘Babble’ en ‘Out Of Mind’ twee b-kantjes. Met ‘Lullaby’, en Disintegration in het algemeen, keert The Cure terug naar duistere beginperiode van de band.

‘Lullaby’ vertelt het verhaal van ‘spiderman’, een monster dat de hoofdpersoon teistert en verzwelgt in de nacht. De teksten lijken deels autobiografisch, met vermeende verwijzingen naar nachtmerries, misbruik en drugsverslaving in het leven van zanger Robert Smith. Een ding is zeker: de tekst gaat je niet in de koude kleren zitten.

Festival Anthem

Eerlijk is eerlijk: een gezellige meezinger is ‘Lullaby’ niet. Verwacht dan ook geen hossende en dansende festivalgangers, maar een aandachtig luisterend publiek zoals op Pinkpop 2012. Als Smith ‘Lullaby’ begint te vertolken, pakken de angstaanjagende teksten en synths je direct bij de keel. De bewegingen van de zanger zetten het horrorverhaal nog eens extra kracht bij. De charismatische frontman weet met het duistere nummer Landgraaf te betoveren. Brengt de band dit jaar het Pinkpoppubliek wederom in vervoering?

Wist je dat…

The Cure
  • ‘Lullaby’ met een vijfde plek de hoogst genoteerde hit van The Cure is in de Britse hitlijsten?
  • Smith zijn inspiratie voor ‘Lullaby’ haalde uit de griezelverhalen die zijn oom hem vertelde over ‘spiderman’, een woeste kindverslinder?
  • Er veel speculatie is over de precieze betekenis van het nummer? Hoewel Smith het wat de thematiek betreft vaak op nachtmerries houdt, linken fans het nummer ook aan (vermeend) misbruik en verslaving in het leven van de zanger.
  • Russell Leetch, de bassist van Editors, het nummer omschrijft als mogelijk de meeste duistere popsong aller tijden?

Best tracks op Spotify

Smaakt ‘Lullaby’ naar meer? Check dan snel jullie 20 favoriete platen van The Cure op ons Spotify-account. Op het Festileaks-account vind je bovendien nog veel meer toffe playlists om je optimaal voor te bereiden op het festivalseizoen.

The Cure

The Cure

De band rondom Robert Smith wordt in 1976 opgericht onder de naam The Easy Cure, maar die naam is slechts van korte duur. In 1978 vervangt de band de naam namelijk voor The Cure. In die hoedanigheid brengen de heren hun eerste single ‘Killing an Arab’ uit, waarna andere klassiekers als ‘A Forest’, ‘Friday I’m in Love’ en ‘Close To Me’ volgen.

Dit jaar bestaat de band alweer 41 jaar. Met een nieuw album op komst gaan de heren een uitgebreide festivalzomer tegemoet. Zo staan optredens op onder meer PinkpopRock WerchterExit Festival en Roskilde op de agenda.

Op de hoogte blijven van het laatste festivalnieuws?

Abonneer je dan op onze Festival Nieuwsbrief! Elke week ontvang je de belangrijkste updates in één handig overzicht in je mailbox. Daarnaast ontvang je als abonnee speciale festivaltips en kun je meespelen met exclusieve winacties voor te gekke festivalprijzen.