De iconische rockers van The Cure zijn terug van weggeweest. Eerder liet de band weten deze zomer ‘ongeveer 20 festivals‘ af te gaan. Vooralsnog mogen onder meer Rock Werchter en Colours of Ostrava de Britten verwelkomen. Ter voorbereiding vroegen wij jullie naar jullie favoriete nummers van de band, die we vandaag presenteren in de Best Tracks!

Top 10 countdown

10. ’10:15 Saturday Night’
9. ‘From The Edge Of The Deep Green Sea’
8. ‘Lovesong’
7. ‘Inbetween Days’
6. ‘Close To Me’
5. ‘Lullaby’
4. ‘Just Like Heaven’
3. ‘Pictures Of You’
2. ‘Friday I’m In Love’
1. …

Wist je dat…

  • De track ‘A Forest’ een bijzondere lading heeft bij de editie van Rock Werchter in 1981? The Cure stond namelijk geprogrammeerd voor Robert Palmer, die de band pushte om het podium te verlaten. Robert Smith reageerde daarop door een extra lange ‘A Forest’ van 9 minuten te spelen, bassist Simon Gallup voegde daar nog een “F*ck Robert Palmer” aan toe.
  • Veel nummers van Robert Smith geïnspireerd zijn door literatuur. ‘Pictures Of You’ is gebaseerd op een essay genaamd The Dark Power of Ritual Pictures. Na het lezen versnipperde Smith veel van zijn oude foto’s en homevideo’s om zijn verleden op te schonen. Later kreeg hij daar veel spijt van.
  • ‘Love Song’ van het negende album Disintegration The Cure’s grootste Amerikaanse hit is? Met een top #2 positie veroverden ze de Billboard Hot 100.
  • Dat het idee voor de video van ‘Close To Me’ voortkwam uit een droom van Robert Smith? In deze droom zat hij opgesloten in een linnenkast, die van een klif af viel en daarna in de oceaan belandde.
  • … De band sinds de album release van Wish in 1992 elke vier jaar een album uitbracht? Dit is waarom hun dertiende album de naam 4:13 Dream heeft gekregen.
  • … De tracks ‘Lullaby’ geïnspireerd is door slaapliedjes die de vader van Smith hem toe zong? Hij verzon ze zelf en ze hadden altijd een aangrijpend einde als: “Sleep now, pretty baby – or you won’t wake up at all”.
  • … The Cure zo populair werd in de jaren ’90 dat de frontman hun grootste hits begon te haten? “For a long time, I didn’t like certain songs because I thought, ‘You’re to blame, you bastard. You made me popular. ‘Friday I’m In Love’ is a perfect example of that.”

20 Best Tracks op Spotify


De beste manier om een artiest te leren kennen is door de muziek te luisteren. We bundelden jullie favoriete The Cure songs in een prachtig tracklist. Wil je meer van dit soort lijstjes? Check dan ons Spotify-kanaal!

The Cure

De band rondom excentrieke zanger Robert Smith wordt in 1976 opgericht onder de naam The Easy Cure. In 1978 verandert de band de naam naar The Cure en brengen ze de eerste single ‘Killing an Arab’ uit. Vele klassiekers als ‘A Forest’, ‘Friday I’m in Love’ en ‘Close To Me’ volgen. Dit jaar bestaat de band alweer 40 jaar, de hoogste tijd voor een nieuwe festivaltour. Met aankondigingen in Italië en Griekenland zijn de eerste Europese optredens een feit. Gaan we de heren deze zomer ook dichter bij huis zien? Het laatste festivaloptreden van The Cure in Nederland stamt alweer uit 2012. De Britse band sloot toen Pinkpop af.

Rock Werchter 2019

RW2018_Rock Werchter
Foto: Dianne de Kievit / Festileaks (Rock Werchter 2018)

Rock Werchter 2019 vindt plaats van 27 tot en met 30 juni. De headliners van 2018 waren groter dan groots: Gorillaz, Queens of the Stone Age, The Killers, Jack White, Pearl Jam, Nick Cave en Arctic Monkeys. Met de 45e editie op komst, zal de organisatie weer alles uit de kast moeten halen om voorgaande edities te evenaren, of zelfs te overtreffen.

Met de bevestiging van The Cure en Mumford & Sons is in ieder geval de eerste stap gezet. Wie hoop jij volgend jaar nog meer op de Werchterse weide te mogen bewonderen? Speculeer nu mee op ons Rock Werchter-forum.