De iconische rockers van The Cure zijn terug van weggeweest en dat betekent dat we de band deze zomer op onder andere Pinkpop, Rock Werchter en Colours of Ostrava de Britten verwelkomen. Ter voorbereiding vroegen wij jullie naar jullie favoriete nummers van de band, die we vandaag presenteren in de Best Tracks!

Top 10 countdown

10. ’10:15 Saturday Night’
9. ‘From The Edge Of The Deep Green Sea’
8. ‘Lovesong’
7. ‘Inbetween Days’
6. ‘Close To Me’
5. ‘Lullaby’
4. ‘Just Like Heaven’
3. ‘Pictures Of You’
2. ‘Friday I’m In Love’
1. …

Wist je dat…

  • … de track ‘A Forest’ een bijzondere lading heeft bij de editie van Rock Werchter in 1981? The Cure stond namelijk geprogrammeerd voor Robert Palmer, die de band pushte om het podium te verlaten. Robert Smith reageerde daarop door een extra lange ‘A Forest’ van 9 minuten te spelen, bassist Simon Gallup voegde daar nog een “F*ck Robert Palmer” aan toe.
  • … veel nummers van Robert Smith geïnspireerd zijn door literatuur. ‘Pictures Of You’ is gebaseerd op een essay genaamd The Dark Power of Ritual Pictures. Na het lezen versnipperde Smith veel van zijn oude foto’s en homevideo’s om zijn verleden op te schonen. Later kreeg hij daar veel spijt van.
  • ‘Love Song’ van het negende album Disintegration The Cure’s grootste Amerikaanse hit is? Met een top #2 positie veroverden ze de Billboard Hot 100.
  • … dat het idee voor de video van ‘Close To Me’ voortkwam uit een droom van Robert Smith? In deze droom zat hij opgesloten in een linnenkast, die van een klif af viel en daarna in de oceaan belandde.
  • … de band sinds de album release van Wish in 1992 elke vier jaar een album uitbracht? Dit is waarom hun dertiende album de naam 4:13 Dream heeft gekregen.
  • … het nummer ‘Lullaby’ geïnspireerd is door slaapliedjes die de vader van Smith hem toe zong? Hij verzon ze zelf en ze hadden altijd een aangrijpend einde als: “Sleep now, pretty baby – or you won’t wake up at all”.
  • … The Cure zo populair werd in de jaren ’90 dat de frontman hun grootste hits begon te haten? “For a long time, I didn’t like certain songs because I thought, ‘You’re to blame, you bastard. You made me popular. ‘Friday I’m In Love’ is a perfect example of that.”

20 Best Tracks op Spotify

De beste manier om een artiest te leren kennen is door de muziek te luisteren. We bundelden jullie favoriete The Cure songs in een prachtig tracklist. Wil je meer van dit soort lijstjes? Check dan ons Spotify-kanaal!

The Cure

De band rondom excentrieke zanger Robert Smith wordt in 1976 opgericht onder de naam The Easy Cure. In 1978 verandert de band de naam naar The Cure en brengen ze de eerste single ‘Killing an Arab’ uit. Vele klassiekers als ‘A Forest’, ‘Friday I’m in Love’ en ‘Close To Me’ volgen. Dit jaar bestaat de band alweer 40 jaar, de hoogste tijd voor een nieuwe festivaltour. Met aankondigingen in Italië en Griekenland zijn de eerste Europese optredens een feit. Gaan we de heren deze zomer ook dichter bij huis zien? Het laatste festivaloptreden van The Cure in Nederland stamt alweer uit 2012. De Britse band sloot toen Pinkpop af.

Pinkpop 2019

Pinkpop 2018
Photo: Boy Janissen / Festileaks

In 2018 prijkten Pearl JamFoo Fighters en Bruno Mars op de line-up van de 49e editie van het festival in Landgraaf. Dit jaar viert Pinkpop haar vijftigste verjaardag, en het volledige affiche is inmiddels bekend: Mumford & Sons, The Cure en Fleetwood Mac zijn de headliners. Het festival vindt plaats in het pinksterweekend: 8, 9 en 10 juni 2019. Zaterdag 16 maart start de kaartverkoop.

Ben je nieuwsgierig geworden naar Pinkpop? Check in ons festivalrapport wat bezoekers aan de editie van vorig jaar ervan vonden. Beluister uiteraard ook onze Spotify-playlist van de aankomende editie om alvast in te komen in de artiesten!

Win 2 tickets voor Pohoda Festival!

Deze hele week maak je bij Festleaks kans op 2 weekendtickets inclusief camping voor Pohoda Festival in Slowakije. Samen met een vriend of vriendin genieten van onder andere Liam Gallagher, Lykke Li, The 1975 en Mura Masa onder een stralende zomerzon: kekke deal toch?