De headliners zijn de grote blikvangers van een festivalposter, maar de grootste verrassingen schuilen vaak in een klein hoekje. In ‘Onderaan de Poster’ laten we je kennismaken met de headliners van de toekomst. Aan de hand van drie video’s nemen we je mee naar drie hoogtepunten in de carrière van kleinere festivalacts. Vandaag onder de loep: Loyle Carner op Lowlands en Pukkelpop 2019!

Benjamin Coyle Larner is de echte naam van Britse rap-muzikant Loyle Carner. Hij studeerde tot 2014 drama op de Brit School, maar stopte met deze studie toen zijn stiefvader plots overleed aan de gevolgen van epilepsie. Sindsdien richtte hij zich volledig op de muziek en heeft Carner twee studioalbums afgeleverd. Zijn muziek kan worden omschreven als ‘spoken word’ en heeft veel raakvlakken met hiphop. Je kunt Carner deze zomer op verschillende festival aanschouwen waaronder Primavera Sound, Lowlands en Pukkelpop.

  • Wie: Loyle Carner
  • Wanneer: Lowlands festival, tijd en datum nog onbekend
  • Waar: A Camping Flight To Lowlands Festival, Biddinghuizen
  • Wat: ‘Spoken word’ rap en hiphop

1. Gevoelige liedjes met een diepe lading

De dood van Carner’s stiefvader Nik had een grote impact op het gezin. Niet alleen viel de kostwinnaar van het gezin viel weg, maar ook de zekerheid van een vaderfiguur in zijn leven. De band die Loyle Carner met zijn moeder heeft, is echter altijd heel hecht gebleven. Dit is ook terug te horen op het nummer ‘Sun Of Jean’, waarin zijn moeder een eigen gedicht voordraagt.

2. Een debuut van wereldklasse

In 2017 brengt Loyle Carner zijn debuutalbum Yesterdays Gone uit. Het album is een schot in de roos, mede dankzij de duidelijke soul en jazz invloeden die Carner laat horen. Het album krijgt van onder andere The Guardian, NME en het Belgische DeMorgen zeer lovende recensies. Dat zorgt ervoor dat Carner op festivals als Couleur Café en Dour mag komen optreden.

3. De eerste headline-tour: een live performance waar je ‘U’ tegen zegt

Allemaal leuk en aardig die gevoelige muziek, maar Carner weet ook zeker wel hoe je een feestje moet geven. De tour die volgt op het debuutalbum is zijn eerste Europese solo tour en trekt ook langs enkele Nederlandse zalen. Zo vertelde fan Gijs al eerder in onze festivalpodcast: “Op nummers als ‘NO CD’ en ‘The Isle Of Arran’ stonden we in Paradiso wel gewoon lekker te bouncen. Ja, het is voor het grootste deel wel echte luistermuziek, maar van tijd tot tijd gooit hij er wel echte beukers in.” Met het nieuwe album Not Waving, But Drowning dat vorige maand uitkwam op zak, kan het niet anders dan een weergaloze festivalset worden.

Lowlands 2019

Sfeer terrein - Lowlands 2018
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks (Lowlands 2018)

De 27e editie van Lowlands vindt plaats van 16 tot en met 18 augustus 2019. Het festival vindt traditiegetrouw plaats op het festivalterrein in Biddinghuizen, naast attractiepark Walibi Holland. Een groot deel van de namen is al bekend. Onder meer Tame Impala, Twenty One Pilots, The NationalJames Blake en The Vaccines geven een optreden op het evenement. Tickets voor het festival in Biddinghuizen zijn al een tijdje uitverkocht

Voor meer informatie over het festival kun je de officiële website bezoeken. Wil je je alvast opwarmen voor de aankomende editie van het festival? Beluister dan onze Spotify-playlist hieronder:

Op de hoogte blijven van het laatste festivalnieuws?

Abonneer je dan op onze Festival Nieuwsbrief! Elke week ontvang je de belangrijkste updates in één handig overzicht in je mailbox. Daarnaast ontvang je als abonnee speciale festivaltips en kun je meespelen met exclusieve winacties voor te gekke festivalprijzen.