10 onmisbare acts op Mañana Mañana 2019 volgens hoofdboekers Elianne Weijers en Ilja Vaags

Manana Manana

Op Mañana Mañana ben je even weg van alle drukte en ligt de focus op alles wat jij belangrijk vindt: gewoon goede muziek. Hoofdboekers Elianne Weijers en Ilja Vaags geven hun kijk op de line-up en pikken de 10 interessantste acts voor je eruit.

1. Fata Boom – D.D.D.

Elianne: “Feest! Dat was het vorig jaar toen Fata Boom de Totempalentent afsloot. Een zeer extravagante act, zowel muzikaal als visueel, die mij omver blies op Eurosonic 2017. Niemand in de zaal kende het, maar het dak ging er af. Kijk, dan weet je dat het werkt! Voor de mensen die van dansen en lekkere dikke beats houden: ze sluiten de totempalentent af alsof je in de club staat!”

2. Yawning Man (VS) – Catamaran 

Ilja: “Deze desert-helden komen naar Mañana Mañana en dat is ongelofelijk maar waar! We hebben een bijzondere geschiedenis met deze band. Enkele edities geleden sprong onze collega Peter met zijn amigo Erik bij Yawning Man op het podium. De band moest toen door omstandigheden hun bassist missen. De spontane jamsessie die ontstond was meer dan bijzonder. Erik en Pieter zijn zelfs nog naar de VS gereisd om een album met de mannen op te nemen. 

Essential Festival

Nu komt Yawning Man terug in de volledige bezetting. Het nummer ‘Catamaran’ is een echte classic, die zelfs werd gecovered door Kyuss, de voorloper van wereldband Queens Of The Stone Age. In de toffe documentaire Desert Age spreekt ook Dave Grohl z’n waardering voor ze uit. Fans in high places, dus. Dit gaat hoe dan ook een bijzondere gig worden.” 

3. Les Robots – Do The Robot

Elianne: “Dit is een act die niet alleen muzikaal maar ook visueel zal gaan verrassen! Niemand weet namelijk precies wie er schuil gaan achter de robotpakken. Wat ik wel weet, is dat deze surfrockers echt swingen als een malle. Er is nog bijna niets over deze band bekend en dit is ook het enige nummer wat je zo’n beetje kunt vinden online. Toch durf ik te wedden dat het na Mañana Mañana als een lopend vuurtje rond zal gaan!”

4. The Cold Vein – Science of Wet Blanketry

Ilja: “The Cold Vein is de nieuwe band van Rudeboy. Je kent hem als frontman van wijlen Urban Dance Squad en als leadzanger op de eerste twee Junkie XL-albums. Rudeboy is al lang niet meer het ‘snoepje van de week’ van de alwetende muziekjournalisten, maar dat maakt ons eigenlijk geen zak uit. Wij zijn en blijven fan. Deze band, waarin hij zich laat bijstaan door een stel ervaren punkrockers, klinkt als een kruising tussen Wipers en NWA: snerpend en boos. U bent gewaarschuwd.”

5. The Sheepdogs (CAN) – Nobody

Elianne: “Een naam waar we erg trots op zijn! Heerlijke Southern Bluesrock van het hoogste niveau. Met invloeden uit Americana, Blues en psychedelica geven de Southern rockers uit Saskatoon hun muziek een eigen smoel. In hun thuisland zijn The Sheepdogs wereldberoemd en zijn ze erg succesvol qua tournees en albumverkoop. The Sheepdogs kan zowel fans van klassieke bands als Creedence Clearwater Revival, The Allman Brothers als liefhebbers van o.a. Band of Horses, The Black Keys bekoren. Klasse gasten die ons sowieso niet gaan teleurstellen!”

6. Jan Verstraeten (BE) – Oh My 

Ilja: “Ik was al fan van deze knappe meneer toen hij nog schuil ging achter het pseudoniem Charlie Jones. Toen werd hij bijgestaan door z’n bigband, die eigenlijk helemaal geen bigband was maar juist een toffe rootsband. Totaalartiest Jan heeft zo te zien en te horen jaren gebroed en geschaafd aan dit nieuwe werk. Het klinkt werkelijk prachtig en verfijnd. Hij doet alles zelf: muziek, artwork en de video’s. Jan mikt met z’n muziek op de harten en zielen.” 

7. Darlyn – Stepping Stone

Elianne: “Rootspop uit Nederland en – ik haat het om te zeggen, maar – het is ‘on-Nederlands’ goed! Het nummer ‘Stepping Stone’ heb ik weken op repeat gehad. De muziek leent zich gewoon 1-op-1 voor een zonnige Mañana Mañana festvalmiddag. Biertje in de hand, de geur van vuurtjes en barbecue en dan deze heerlijke sound erbij die catchy, vernieuwend en anderzijds ook super down-to-earth is. De nieuwe plaat die dit jaar is uitgekomen vindt steeds meer zijn weg naar het grote publiek. Ik hoop dan ook dat de Mañanisten lekker een paar liedjes mee gaan zingen ?”

8. Mark Lada’s Golden Arches – Nu Je Voor Me Staat 

Ilja: “Mark Lada heeft een nieuwe band, hoera! Met zijn andere band Traumahelikopter vloog hij er lekker hysterisch in op volle punkenergie. Mark levert nu knappe popliedjes die je al na één luisterbeurt meezingt. Gelukkig heeft het ook nog steeds die die primitieve, aanstekelijke punkenergie in zich. Maar nu is het wat meer opgetogen en minder scherp. Op het eerste gehoor klinkt het erg los uit de pols maar het werk heeft zeker een gelaagdheid. Luister echt goed en je hoort het. Topklasse powerpop, perfect voor de zomer.” 

9. Juiceboxxx (VS) – Freaking Out

Elianne: “Mañana Mañana is absoluut niet altijd relaxed! Vooral niet als je straks bij Juiceboxxx vooraan staat te moshen! Ik vind dit een mooie buitenlandse verrassende act, een combinatie van old-skool hip hop en punk. Ik heb hem (nog) niet live gezien, maar volgens mij staat hij als een bezetene op het podium! Het is rauw, maar ook super catchy. Ook al hou je er niet van, ik denk niet dat je dit snel zult vergeten.”

10. Scott H. Biram (VS) – Been Down Too Long 

Ilja: “Stoere gitaristen met tattoos, bakkebaarden, ongewassen oksels en een oeuvre vol liedjes over drank en vrouwen. Je krijgt bij veel van die acts snel een ‘Jaja, het zal allemaal wel’-gevoel, omdat het snel wat ‘te cool’ en geforceerd is. Gelukkig is dat niet het geval bij Scott H. Biram. Dat komt omdat hij simpelweg the real deal is. Heerlijke muziek om bij te tempodrinken, in de zon te zitten en de boel eens genadeloos de boel te laten.”

Mañana Mañana 2019

Het festival vindt dit jaar plaats van 13-16 juni. Het wordt sinds 2017 gehouden op en rond het eeuwenoude Kasteel Vorden (Gelderland). Mañana Mañana is een festival zoals het oorspronkelijk bedoeld was. Dat betekent muziek, kunst en vrijheid, maar dan zonder de onnodige regeldrang. Voor cultuurliefhebbers die graag hun eigen gitaar meenemen, een visje uit de vijver halen om deze vervolgens te grillen, of zelf hun biertje willen tappen. Mag allemaal! 

De kaartverkoop is inmiddels al gestart. Meer informatie over het festival vindt je terug op de officiële website.

Mañana Mañana Logo

Mañana Mañana 2023

Locatie
Nederland
Laren, Nederland
Datum 8-11 juni 2023
Line-up
Nog niet bekend.
Tickets Kopen