Advertisement

Het blokkenschema van Pukkelpop 2019: dit zijn de 10 lastigste clashes

Pukkelpop maakte vorige week in de app het blokkenschema openbaar. Hiermee kan voor de liefhebbers van het Belgische festival de voorbereiding van start gaan. Om je op weg te helpen hebben we de tien lastigste clashes eruit gehaald. Stem jij met ons mee?

Het Belgische Pukkelpop telt maar liefst acht podia met daarop stuk voor stuk kneiters van acts. Hoe kun je nou jouw hele spoorboekje samenstellen op basis van zoveel moois? Door tien keer te kiezen tussen deze lastige clashes, kom je al een heel eind. Waar kies je bijvoorbeeld voor op de zondag, als The National en Billie Eilish tegenover elkaar staan? Laat het ons weten!

1. Vrijdag: Stormzy vs. Big Thief

Veel Pukkelpop-gangers zullen hun eerste dag er al op hebben zitten, want de pre-party begint al op woensdag. Maar we starten de eerste clash op de échte festivaldag. De organisatie stelt je al meteen voor een lastig parket. Wil je jouw weekend starten met het Britse hiphopfenomeen Stormzy (Main Stage / 16.35 – 17.30), die nota bene Glastonbury headlinet? Of heb je het meer naar je zin bij de uiterst intieme Amerikaanse indie-rockers van Big Thief (Club / 16.35 – 17.30), die ook nog eens elementen uit de folkmuziek toevoegen aan hun songs? Op Best Kept Secret waren zij al een hoogtepunt. Welke keuze je ook maakt, je bent meteen opgeladen voor de rest van het festival!

Pukkelpop-vrijdag: clash #1

View Results

Loading ... Loading ...

2. Vrijdag: White Lies vs. Loyle Carner

De tweede clash van de dag is er eentje net na etenstijd. Wil je met een volle maag dansen op de heerlijke meezingers van de Engelse indierockers van White Lies (Marquee / 19.40 – 20.40) of ben je meer in de stemming voor een knap staaltje rappen van de Britse hiphopper Loyle Carner (Dance Hall / 19.30 – 20.20)?

Pukkelpop-vrijdag: clash #2

View Results

Loading ... Loading ...

3. Vrijdag: Post Malone vs. IDLES vs. The Comet Is Coming

Het is alweer tijd voor de eerste headliner van het festival: Post Malone (Main Stage / 22.30 – 23.45). Bij deze show ben je verzekerd van een reusachtig hiphopfeest. De Amerikaanse rapper/zanger wordt namelijk regelmatig bestempeld als de nieuwe rockster. En dat terwijl hij niet eens rock maakt. Ben je nog niet overtuigd? Dan zijn er twee andere acts die je zou kunnen kiezen. Als eerst IDLES (Club / 22.40 – 23.40). Deze nog piepjonge Britse punkrockers zorgen gegarandeerd voor een meesterlijke moshpit die het hele uur doorgaat. Ben je toe aan iets heel anders dan hiphop en punk? Dan zit je helemaal goed bij The Comet Is Coming (Castello / 22.35 – 23.35). De gasten uit Londen combineren namelijk muzikale klanken uit de jazz, electronica, funk en psychedelische rock met elkaar.

Pukkelpop-vrijdag: clash #3

View Results

Loading ... Loading ...

4. Vrijdag: Martin Solveig vs. James Blake vs. Crystal Fighters

Voor wie nog niet moe is, is er midden in de nacht nog een erg lastige klif te overwinnen. Eerst kun je naar het hoofdpodium voor Martin Solveig (Main Stage / 01.00 – 02.00). Deze Franse house-dj krijgt gegarandeerd alle voetjes van de vloer met zijn opzwepende beats. Je kunt de nacht ook inluiden met een stevige bass op de elektropop van James Blake (Dance Hall / 01.00 – 02.00). Voor wie deze Engelsman nog niet zo goed kent: zet bijvoorbeeld ‘Mile High’ maar eens op en zorg ervoor dat die bass op honderd staat. De derde mogelijkheid om te nachtbraken is bij de electrosensatie Crystal Fighters (Club / 01.00 – 02.00). Het is misschien wat donker, maar het zal vanzelfsprekend uitstekend vertoeven zijn op la ‘plage’ met deze Spanjaarden en Engelsen.

Pukkelpop-vrijdag: clash #4

View Results

Loading ... Loading ...

5. Zaterdag: Equal Idiots vs. Mini Mansions

Het is inmiddels zaterdag. Hoe moet je in hemelsnaam je kater van al dat pilsen wegwerken? Een uitstekende oplossing daarvoor zou Equal Idiots (Main Stage / 14.40 – 15.30) kunnen zijn! Deze zeer energieke Belgische band ramt de ene na de andere snoeiharde garagerockplaat uit de speakers. Voor wie dit iets te hard vindt om de dag mee te starten, is er de gig van Mini Mansions (Club / 14.40 – 15.30). De groep bevat leden van onder andere Queens of the Stone Age en The Last Shadow Puppets. Hun muziek valt het meest te vergelijken met bands als The Beatles.

Pukkelpop-zaterdag: clash #1

View Results

Loading ... Loading ...

6. Zaterdag: Eels vs. Chase & Status vs. The Black Madonna

https://youtu.be/d9if37hc_pY

De tijd vliegt voorbij en het is alweer zaterdagavond. In de eerste plaats kun je de avond ingaan met Eels (Marquee / 21.30 – 22.30). Bij de band rondom Mark Oliver Everett kun je rekenen op een gezonde mix tussen stevige rocksongs en rustige popballads. In de tweede plaats trakteert Pukkelpop je op een tweeënhalf durende set van Chase & Status (Dance Hall / 21.15 – 23.45). Met hun RTRN II Jungle dj-set beloven de mannen ons een heerlijke avond te bezorgen vol jungle en drum & bass. Tegelijkertijd levert The Black Madonna (Boiler Room / 21.30 – 23.00) een onvervalste danceset af. Naar welke van deze muzikale helden je ook gaat: je zult deze avond niet snel meer vergeten!

Pukkelpop-zaterdag: clash #2

View Results

Loading ... Loading ...

7. Zaterdag: Tame Impala vs. Frank Turner & The Sleeping Souls

Het is tijd voor de tweede headliner van het festival: Tame Impala (Main Stage / 0.30 – 2.00). De Australische psychedelische rockers zullen ons zonder enige twijfel in een trance brengen waar we nooit meer uit komen. Met hits als ‘The Less I Know The Better’ en ‘Let It Happen’ dromen we namelijk helemaal weg. Het enige minpunt is dat het na anderhalf uur al voorbij is. Pukkelpop maakt het ons niet makkelijk, want het heeft in Frank Turner & The Sleeping Souls (Club / 00.35 – 01.35) een uitstekend alternatief gevonden. De Engelse act staat namelijk bekend om zijn heerlijke punk- en folkmuziek.

Pukkelpop-zaterdag: clash #3

View Results

Loading ... Loading ...

8. Zondag: Kelis vs. Charli XCX

Voor wie nog op de benen kan staan gaan we nu de laatste avond aanvangen. Dit kun je doen met R&B-zangeres Kelis (Marquee / 19.30 – 20.30) te checken. Mede dankzij haar onwaarschijnlijk grote hit ‘Trick Me’ wordt het een groot feest in de tent. Op hetzelfde moment geeft Charli XCX (Dance Hall / 19.30 – 20.30) een zeer diverse set. Geen enkel genre is taboe voor haar. Zo verwerkt ze elementen uit electropunk, hiphop en punk in haar muziek. Sowieso genieten.

Pukkelpop-zondag: clash #1

View Results

Loading ... Loading ...

9. Zondag: The National vs. Billie Eilish

Pukkelpop, wat doe je ons aan. Dit is misschien wel de lastigste clash van het jaar. Enerzijds word je helemaal meegezogen in de tweede set van The National (Marquee / 21.30 – 22.45). Zanger Matt Berninger is een uitstekende performer en entertainer, waardoor deze set ongetwijfeld een van de hoogtepunten van het festival gaat worden. Het klinkt nu heel simpel, totdat je hoort dat gelijktijdig Billie Eilish (Dance Hall / 21.40 – 22.40) op de bühne staat. De Amerikaanse zangeres wordt alom geprezen als het allergrootste aanstormende poptalent. Met ‘Bury A Friend’ heeft ze in elk geval al een hit te pakken, waarop de allergrootsten der aarde jaloers zijn. Dave Grohl is bijvoorbeeld groot fan.

Pukkelpop-zondag: clash #2

View Results

Loading ... Loading ...

10. Zondag: Twenty One Pilots vs. Johnny Marr

Pukkelpop zit er nu echt zowat op, dus het is tijd voor de afsluiter van dit jaar. Met Twenty One Pilots (Main Stage / 22.45 – 00.00) heeft het festival een van de grootste headliners van nu te pakken. De band heeft onlangs in de Ziggo Dome laten zien helemaal klaar te zijn voor de headlinerspot. Ze zijn daarnaast baanbrekend in hun muziekstijl. Zo worden elementen uit de hiphop-, rock- en popwereld samengevoegd tot een weergaloos geheel. Ook op het podium zijn de heren een echte publiekstrekker, want de ene na de andere vuurwerkshow wordt uit de hoge hoed getoverd. Voor wie dit allemaal iets té ‘catchy’ is, is er Johnny Marr (Club / 22.50 – 23.50). Hij is het meest bekend geworden als gitarist en toetsenist van de legendarische band The Smiths, maar Marr komt op het Belgische festival solo acteren. In zijn solocarrière maakt hij voornamelijk relaxte indie- en rockmuziek.

Pukkelpop-zondag: clash #3

View Results

Loading ... Loading ...

Pukkelpop 2019

Pukkelpop 2018
Photo: Festileaks

Het Belgische Pukkelpop houdt dit jaar zijn 34ste editie. Het evenement kent acht podia, meer dan 200 artiesten en een prachtige festivalweide. Het festival staat bekend als een gigantisch feest en legt mede daardoor ook steeds meer de focus op elektronische muziek en hiphop. Toch blijft het grootste deel van het programma bestaan uit bands. 

Verder maakt het festival indruk met een schitterend aangeklede locatie. En dat zal de komende editie niet anders zijn. De kaartverkoop voor het festival is in volle gang. Voor meer informatie check je de officiële site van het festival.

Beluister uiteraard ook onze Spotify-playlist van het festival!

Over de auteur

Michel Stempher

Mijn eerste festivalbezoek was in 2012 op Pinkpop, waarvoor ik op het allerlaatste moment een gratis ticket ontving. Sindsdien ben ik veel meer in het festivalleven gegroeid en bezoek ik ieder jaar wel twee grote festivals. Gedurende al deze liveshows heb ik een eigen muziekvoorkeur ontwikkeld: metal + alternatieve rock. Mijn favoriete bands zijn bijvoorbeeld System Of A Down, Tool en Within Temptation, maar ook rustigere bands zoals Radiohead en Sonata Arctica vind ik zeer goed.

Meer van Michel