Hoe coverbands een vaste plek kregen op Hello Festival

RetroPop 2018
Foto: Irene Schelwald / Festileaks

Op veel festivals in Nederland zijn geen coverbands te vinden. Dit is vaak vanuit de ideologie dat ze maar een aftreksel zijn van het origineel en het beter is om de originele acts te boeken of andere authentieke bands. Maar is dat wel terecht? Op Hello Festival en het voormalige Retropop staan al vele jaren coverbands, en met succes. Maar waar komt dat succes vandaan?

Na een aantal jaar als ‘Back To The 80’s-festival’ te hebben bestaan ontstond in 2010 het festival Retropop, de voorloper van het hedendaagse Hello Festival. Waar op het 80’s-festival af en toe een coverband stond, waren hier maar liefst vier geprogrammeerd. Dit bleef de eerste vier edities zo. Toen verdwenen ze eventjes van het affiche, om in 2018 en 2019 weer terug te komen.

Financiële noodzaak

Festileaks / Lenny Kroos

De eerste en voornaamste reden om coverbands te boeken is het geld. Richard de Groot, programmeur bij Hello Festival legt uit: “Die originele bands zijn voor ons niet te betalen. Maar mensen vinden het wel leuk om die oude nummers te horen. Dan is voor ons een tribute band de beste optie.” Op deze manier kon het festival in de Retropop-periode voordelig het nostalgische gevoel creëren.

Layla (19) begrijpt dat wel: “Bands als Fleetwood Mac zijn erg lastig te regelen. Dan vind ik het wel leuk alternatief om er een coverband neer te zetten.” Voor Eelco (45) en Tineke (50) is het erg belangrijk voor hun ultieme festival ervaring. “Je wil een beetje en- en. Nieuwe dingen ontdekken en mee kunnen zingen met muziek die je goed kent. Zo’n Kraantje Pappie heb ik niks mee maar dit van David Bowie is dan weer heel tof. En dan is dat natuurlijk veel beter te betalen voor een festival dan de echte, als die nog had geleefd.”

Het verbinden van jong en oud

Maar dat is niet de voornaamste reden volgens De Groot. “Bij Hello Festival draait het om het verbinden van jong en oud. En bij die coverbands staat het altijd vol. Niet alleen met de ouderen maar juist ook heel veel jeugd die het leuk vindt om naar dat soort muziek te luisteren.” Die uitspraak blijkt later inderdaad te kloppen. Tijdens het optreden van Rumours, een Fleetwood Mac tributeband staat de Zebrastage helemaal vol met zingende en klappende mensen van alle leeftijden.

De coverband wint dan ook al enkele jaren aan populariteit. Dat het steeds moeilijker wordt om de helden van toen nog live te zien helpt coverbands steeds meer van hun negatieve stigma af. Niels (30) vind het ook goed dat ze er zijn: “Het is leuk voor de oude fans dat ze nog hun favoriete artiesten kunnen zien. Het is een waardevolle toevoeging die ze echt moeten houden op Hello.” Cleo (17) sluit zich daar bij aan: “Het is leuk om mee te zingen met al die liedjes die je kent. En een band is dan wel leuker dan een dj.”

Maar niet boven alles

Dit bericht bekijken op Instagram

#davidbowietribute #hellofestival met @rijnie2104

Een bericht gedeeld door Karin (@karin_peters61) op

Toch waren ze tussen 2014 en 2017 eventjes weg en staan er dit jaar staan maar drie coverbands op het programma, Rumours, The David Bowie Collective, die zoals de naam doet vermoeden Bowie speelt en de partyband Daredevils ook nog een set. “Er zijn er dit jaar wat minder dan normaal. Dat is voornamelijk omdat we wel echt kwaliteit willen. Die mannen van David Bowie zijn bijna niet van de echte te onderscheiden. Verder hebben we dit jaar gekozen voor wat meer nieuw talent en paste het niet om er nog meer in het programma te doen. Het blijft natuurlijk wel aan andere factoren onderhevig.” vertelt De Groot.

Uitvoering is ook belangrijk voor Niels, volgens hem heeft het geen zin om een coverband te plaatsen die er niet op lijkt of het niet op de juiste manier uitvoert. Ook voor Max (34) is dat een vereiste. “Zoals die Rumours het deden, zo hoort het. Als je het maar een beetje half slap uitvoert kan je beter een dj neerzetten.”

Maar deze factoren zullen er niet snel voor zorgen dat het fenomeen gaat verdwijnen. “Mensen willen het graag zien,” zegt De Groot “en het is voor ons ook ‘u vraagt wij draaien’.” Zelfs als het festival nog door groeit en er meer geld voor grotere artiesten komt zullen er coverbands blijven. “Misschien dat we er dan wel een hele tent voor neerzetten. We hebben er nog genoeg ruimte voor haha.”

Wat vindt jij van Hello Festival 2019?

[awards poll=”festileaks-festival-awards-2019″ festival=”hello-festival”]

Hello Festival 2019

Lenny Kroos / Festileaks

Dit jaar vond voor de eerste keer het Hello Festival plaats. Met onder meer Lenny Kravitz, Keane en Milow viel er genoeg te zien op de festivalweide bij de Rietplas. We kennen het festival wel al langer onder de naam Retropop. Het festival kampte echter met problemen rondom de naam ‘Retropop’, vanwege het woord ‘Retro’. Bands als Madness en Duran Duran geven aan een afkeer tegen de term te hebben. Hierdoor waren ze moeilijk te strikken voor het festival.

De eerste editie verliep soepeltjes, al werkte het weer de eerste dag niet helemaal mee. Lenny Kravitz gaf er een denderende show en ook het pas herenigde Keane hield de gemoederen goed bezig. Wanneer de komende editie plaats zal vinden is nog niet bekend.