2 juni 2008: de release van ‘One Day Like This’ van Elbow

Lowlands 2017
Foto: Kamiel Scholten/Festileaks

2008 was het jaar van de definitieve doorbraak van Elbow. Het sympathieke Britse vijftal brengt met The Seldom Seen Kid een pracht van het plaat uit die nog steeds trots weerklinkt op festivalweides. Een van de orgelpunten in elke set blijft ‘One Day Like This’, dat vandaag exact 11 jaar geleden uitkwam.

Elbow leek wel goud aangeboord te hebben in 2008. Het feest begon in maart, met de release van ‘Grounds For Divorce’ en een week later volgde hun vierde album The Seldom Seen Kid. Daar bleef het niet bij en met ‘One Day Like This’, de tweede single, hadden we het al lang door: het wordt weer een pareltje.

Festival Anthem

‘Throw Those Curtains Wide!’ Het nummer lijkt wel op maat gemaakt voor een stralende zomerdag. Zo’n tien jaar geleden was het voor veel muziekliefhebbers de grote verassing op de festivalweides. In 2019 mag Elbow de mooiste plekken op de affiches bekleden en weten we wat we kunnen verwachten. Gelukkig betekent dat niet dat ‘One Day Like This’ minder betoverend is.

Elbow bewaart het graag voor op het einde, een laatste knaller voor ze het podium verlaten. Een rustig begin, aangevuld met strijkers. Dan bouwt het op naar die fantastische climax. Hét absolute meezingmoment van de set en een prachtig nummer om de band mee uit te wuiven.

Wist je dat…

  • … het samen met ‘Grounds For Divorce’ het nummer is dat de band al het meest live gespeeld heeft?
  • … Elbow het nummer op de slotceremonie speelde van de Olympische Spelen van 2012 in Londen?
  • … Snow Patrol en Sarah Brightman covers speelden van het nummer?
  • … Elbow een live versie met orkest van The Seldom Seen Kid heeft opgenomen in Abbey Road?

Elbow

Lowlands 2017
Foto: Kamiel Scholten/Festileaks

Elbow is een graag geziene gast op festivals. De Britten brachten al zeven studioalbums uit, waarvan The Seldom Seen Kid en Build a Rocket Boys! de bekendste zijn. Het nieuwste, Little Fictionsis zonder oud-drummer Richard Jupp opgenomen. Hij verliet de band in 2016. De sympathieke frontman Guy Garvey weet als geen ander hoe je een publiek voor je wint. Met zijn komische opmerkingen tussen de prachtige nummers door, is het een genot om naar de band te mogen kijken. Nummers als ‘One Day Like This’, ‘Grounds for Divorce’ en het ingetogen ‘Lippy Kids’ zijn de laatste jaren uitgegroeid tot ware festivalanthems.

Deze zomer is de band te zien op Rock Werchter.

Pinkpop Logo

Pinkpop 2024

Locatie
Nederland
Landgraaf, Nederland
Datum 21-23 juni 2024
Line-up
Ed Sheeran
Calvin Harris
Måneskin
Tickets Kopen