Advertisement

5 tips voor Down The Rabbit Hole van festivaldirecteur Ide Koffeman

Down The Rabbit Hole 2018
Foto: Debbie Spaan / Festileaks

Welke acts mogen we dit weekend niet missen op Down The Rabbit Hole? In navolging op het interview waarin Ide vooruitblikt op de komende editie geeft hij nu zijn muzikale tips. Van een headliner tot een kleine act op Fuzzy Field. Deze vijf programma-onderdelen moet je gezien hebben.

Janelle Monáe

“Ik vind dit een onderschatte act in Nederland. Ze staat niet voor niets op die afsluitspot. Dat is omdat ze het volledig waarmaakt. Ik heb de laatste stand van zaken gezien op Primavera en dat was ontzettend goed. Het is een groot feest en tegelijkertijd een show met zeggingskracht. Ze staat ergens voor; het is een vrouw met een missie. Janelle is een goede performer en heeft goede dansers. Ik denk dat het een schot in de roos is en heb er heel veel zin in. De vergelijking met Prince wordt ook gemaakt. Ik was vroeger zelf meer fan van Michael Jackson dan van Prince, maar toen ik Prince voor het eerst live had gezien draaide dat helemaal om. Dat kwam live veel meer tot zijn recht dan op de plaat. Je ziet dan wat voor band dat is, het overtuigt live heel erg. Dat is bij Janelle ook zo.”

Fulco

“Er staat veel moois aan de onderkant van het programma, zoals Jordan Rakei, slowthai, SONS en Flavien Berger. Toch is Fulco wel een favorietje. Ik werd erop gewezen door Jameszoo. Hij zei: ‘Deze muzikant moet je in de gaten houden.’ Dat ben ik toen gaan doen. Het is een Belg die onder andere speelt in de De Beren Gieren en eerder ook in wat andere groepen. Hij heeft nu eigen muziek gemaakt met Nederlandse/Vlaamse teksten. Het is een ongelofelijk talent. Het zijn Spinvis-achtige popliedjes. Echt te gek. Ook de nieuwe plaat van Lucky Fonz III is heel goed, in die hoek zit het. Hij speelt op Future Fuzzy Field. Ik verwacht er veel van en ben blij dat we hem hebben. Dit is een van zijn eerste shows met dit materiaal. Ik hoop dat hij net zo omarmt wordt als Karel vorig jaar.”

Silent State ft. Ry X

“Silent State is een groep die zich bezig houdt met meditatie op elektronische muziek, onder aanvoering van Michelle de Bruijn. Het is een inspirerende vrouw met een mooie stem en een mooi verhaal. Ze neemt je mee op een reis in je eigen hoofd en dat is net zo ontspannend als toen je vroeger werd voorgelezen. Dat doet ze het hele weekend op de Teddy Widder Yard, maar ook op zondagochtend in de Teddy Widder met een van de muzikanten waar ze veel mee werkt: Ry X. Dan ga je dus met het hele publiek in een soort meditatie. Het is een experiment, dus ik ben heel benieuwd hoe het gaat zijn. Het is mooi dat we deze custom-made projecten kunnen doen. Vorig jaar hadden we deze spot voor een bijzondere show van Wende met Joost van Bellen. Die laatste ochtend is hier een mooi moment voor. Je bent dan al zo’n 80 uur op het festival en hebt veel dingen al gedaan en gezien, mensen zijn ontvankelijker voor groepsdynamiek. Het publiek bij Wende vorig jaar was heel goed en ik hoop dat we dat nu weer kunnen losmaken.”

Studio Rabbit

Dauwpop The Barn 2019
Foto: Kamiel Scholten

Studio Rabbit is nieuw dit jaar. We gaan het hele festival live in beeld brengen alsof het een tv studio is en doen dat in The Barn. Er zit een podium in, dus acts kunnen er sessies opnemen of live spelen. Verder gaan we interviews en keynotes doen. Iedere avond maken we een uur voor de headliner een talkshow met Carolien Borgers om daarop in te gaan. We nemen in ieder geval de eerste twee podia op en er hebben al een aantal acts toegezegd dat ze mee willen werken aan een interview of dat we hun show mogen streamen, dat is heel tof. De vagina broek van Janelle Monáe uit ‘PYNK’ is er het hele weekend van dichtbij te zien. De ontwerper van de broek, Duran Lantink (Nederlander, red.), komt naar Studio Rabbit. We hebben Janelle gevraagd of ze aan willen schuiven om het over de clip en de broek te hebben. Heel misschien hebben we Janelle dan in de studio. Dat zou heel bijzonder zijn. We zijn er hard mee bezig. Verder doet ook Tarik Barri een interview.”

“Op de veldjes staat een live camera, zodat je met je telefoon mee kunt kijken. Dan kun je dus vanaf de camping zien bij welk veld je moet zijn. Het wordt een soort alternatieve galaxy van het festival. We zenden alles van Studio Rabbit live uit op internet, omdat we het leuk vinden om tv te maken met zijn allen. Dan kunnen ook de thuisblijvers zien wat er allemaal gebeurt. We zien vanzelf waar het naartoe gaat, het programma is nog een verrassing voor het publiek.”

The Swamp

The Swamp is ook nieuw, daar gaan we echt de krochten van de Mississipi delta en de moerassen daar omheen induiken. Daar is muzikaal veel aan de hand en die melting pot van stijlen zie je ook bij ons terug. Je kunt er lekker eten en een goed biertje drinken, maar vooral goed dansen. Hier komt namelijk de nieuwe Steamer Club te staan. Wat daar precies gaat gebeuren is nog een verrassing, maar we zijn bezig met veel vette Nederlandse dj’s die ‘The Swamp Sound’ neerzetten. Het dj-collectief zijn de kapiteins van de stoomboot. Dat wordt een heel maf feestje, daar wil je bij zijn.”

“Om 14.00 uur gaan daar de voetjes al van de vloer met The Swamp Is Lava. Eigenlijk is het er ’s middags al een beetje ’s nachts. Je kunt daar gelijk de diepte induiken, maar je moet uitkijken dat je niet in het drijfzand verdwijnt. Bij Gatorland is er een speciaal opgericht dj-collectief en er zijn krokodillen, daar moet je ook op letten. De dj’s die daar staan zijn heel erg thuis in de bassige, swampige sound. Dat is vuig, gruizig en trashy. Het gaat alle kanten op, maar zit vooral richting rock en elektro. Het is de alternatieve dansnacht en geen housetent. The godfather van dit geluid is natuurlijk Joost van Bellen, die staat er ’s middags al. Andere aankondigingen volgen nog.”

Down The Rabbit Hole Logo

Down The Rabbit Hole 2019

Locatie
Nederland
Beuningen, Nederland
Datum 5-7 juli 2019
Line-up
Robyn
Janelle Monae
Foals
Tickets Niet meer beschikbaar.