Advertisement

Vooruitblik op Down The Rabbit Hole met festivaldirecteur Ide Koffeman

Down The Rabbit Hole 2018
Foto: Festileaks

Met nog maar vier dagen op de teller, zijn die konijnenkriebels bijna niet meer te houden. Ide Koffeman is festivaldirecteur van het konijnenhol. Samen met hem blikken we vooruit op de 2019-editie. Wat kunnen we komend weekend verwachten?

Hoe komt Het Grid (de poort) eruit te zien?

Down The Rabbit Hole 2018
Foto: Debbie Spaan / Festileaks

“Onze nieuwe vormgeving is weer gemaakt door Merijn Hos. Zoals je onder andere op de website kan zien is dat nu meer fotografisch, met collageachtige figuren die bewegen en dansen. Een deel daarvan komt terug in de poort, omdat we het leuk vonden om daar een directe link mee te leggen. De poort is gemaakt door ATM en gelukkig kunnen ze het goed met Merijn vinden. Er zijn een aantal onderdelen van zijn vormgeving uitgewerkt die je terug gaat zien in de entree. Je moet vooral goed naar boven kijken, want de puntjes van de palen krijgen ook een effect.”

Hoe gaat het met de groene poort?

Down The Rabbit Hole 2016
Foto: Kamiel Scholten/Festileaks

“De groene poort, wat eerst de ingang was, komt voor een heel klein stukje terug op het veldje Eden. Met de draaiende boom gaat het hartstikke goed, die is best wel gegroeid. Het is helaas nogal een klus om die van A naar B te krijgen, dus die gaat niet mee. Maar het stukje eerbetoon aan de oude poort met een aantal andere elementen ga je dus wel terugzien.”

Zijn er nog extra projecten rondom Tarik Barri?

Foto: Stephan Flad/Lollapalooza Berlin 2016

Tarik Bari (audiovisueel componist, red.) is erg druk met allerlei projecten. We wilden eerst graag samen Het Grid doen, maar hij heeft een hele volle agenda. Het is geen klein project en we willen het alleen doen als we het goed kunnen doen, dat was dit jaar niet haalbaar. Maar hij doet natuurlijk sowieso zijn show met Thom Yorke in de Teddy Widder, dat wordt heel vet. Daarbij vindt ie het leuk om aan te schuiven voor een interview in Studio Rabbit. Daar praten we over hoe hij zijn kunst maakt, dat is een heel bijzonder verhaal. In Studio Rabbit kunnen we ook projecten van hem laten zien, dus dat wordt heel mooi.”

Welke maatregelen zijn er tegen de eikenprocessierups?

“Ik hoorde dat er dit jaar weer problemen zijn met de processierups op andere festivals. Je moet daar als organisator actief in optreden. Je kan bijvoorbeeld een koolmees inzetten, maar wij kiezen ervoor om het terrein twee tot drie weken van tevoren intensief te monitoren. We gaan dan echt alle bomen op het terrein langs en als er iets zit, halen we het weg. Dat werkt effectiever. We hopen dat we het daarmee op orde hebben. Uiteindelijk zitten we in de natuur. Het is heerlijk als er een lieveheersbeestje zit, maar een processierups hoort ook bij de biotoop. We proberen daar zo goed mogelijk op te handhaven, maar zo’n beestje kan heel snel een boom bezetten. Laat het dus bij de infobalie weten als je er een ziet, dan komt er iemand langs om het weg te halen.”

Gaat De Staat nog iets bijzonders doen?

De Staat - Lowlands 2018
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

“De Staat heeft met Record Store Day een nummer uitgebracht dat ‘Down The Rabbit Hole’ heet. Die track gaat absoluut niet over het festival. Maar het feit dat het die titel heeft, is een ongelofelijke eer. Heel bijzonder. Ik hoop van harte dat ze dat nummer willen spelen, maar daar ga ik niet over. Vrijdag zullen ze sowieso een knalshow geven. Ze zijn er als goede buren in ieder geval weer het hele weekend bij. Zo is Tim van Delft dit jaar ons topmodel met het nieuwe DTRH Satin Suit en zal Rocco een dag lang de razende reporter uithangen voor Studio Rabbit.”

Kun je al meer zeggen over de secret gigs bij Wilde Haren?

Down The Rabbit Hole 2015
Foto: Kamiel Scholten / Festileaks

“Wilde Haren heeft zich echt ontwikkeld, je hebt natuurlijk ook de podcast nog. Ik doe Wilde Haren nog steeds samen met Vincent Patty. Op het festival hebben we in het verleden veel bijzondere acts op de bühne gehad. We houden die altijd als een verrassing. Dan weet het publiek dus eveneens niet wat ze kunnen verwachten. Dat kan heel leuk zijn, maar we hebben ook wel eens gemerkt dat het juiste publiek er dan niet staat. Dat is dan zonde voor de artiest.”

“Het is voor ons heel belangrijk dat Avant Garden een goede dansplek is. We gaan de dj-spots nu dus voor het eerst goed aankondigen. Dan weet je wanneer je er lekker kunt dansen. Ook de tijdslots van de surprise shows zijn nu aangekondigd. Wie er dan op het podium staat, moet je zelf maar gaan aanschouwen. Maar zoals je van Wilde Haren gewend bent, zijn dat niet de minste artiesten. Dat hoeven nu niet alleen hiphop acts te zijn. Het kan alle kanten op dit jaar. Er zullen wel een aantal acts tussen zitten die zichzelf gaan aankondigen, bijvoorbeeld via social media. Je moet maar kijken hoever je komt in de puzzel.”

Gaat de Teddy Widder veranderen?

down the rabbit hole 2018
Photo: Down The Rabbit Hole

“De Teddy Widder is dit jaar breder en langer. Grote acts als Grace Jones, Thom Yorke en Robyn willen natuurlijk de ruimte hebben om hun show goed te doen. Met deze tent passen er meer mensen in en kun je het ook vanaf de heuvel nog goed zien. De schermen buiten blijven namelijk. Ik denk dat we daarmee voorzien in de vraag. Het is lastig om een goede tent te vinden die ook fysiek op het terrein past, er zijn niet oneindig veel tenten van dit formaat. Na dit jaar gaan we kijken of dit de oplossing is of dat we het volgend jaar weer anders doen. Daar blijf je over nadenken. Maribou State, een act die ook in de Teddy Widder speelt, kan helaas niet live spelen met Khruangbin. We hadden ze graag samen live ‘Feel Good’ zien doen, maar dat gaat gezien de tourschema’s echt niet lukken. Misschien kunnen ze naar elkaar refereren of kunnen we het geluid van Maribou State opnemen en kijken of Khruangbin daarop mee kan spelen de dag erna. Dat zou wel lachen zijn.”

Wat zijn jullie maatregelen voor een duurzamer festival?

Down The Rabbit Hole 2016
Foto: Kamiel Scholten/Festileaks

“We hebben de laatste jaren aardig wat slagen gemaakt, maar dit jaar willen we dat duidelijker communiceren. We zijn bijvoorbeeld al sinds jaar en dag plasticvrij. Alle ‘plastic’ drinkbekers zijn bio based, die zijn namelijk gemaakt van zetmeel van maïs. Alle andere borden en bestek, etc. zijn gemaakt van natuurlijke materialen zoals papier. Verder hebben we watergespoelde toiletten met water uit het meer. Daarnaast zijn we veel met stroom bezig en lopen we het terrein nog dagenlang af met metaaldetector, omdat we niet willen dat de koeien die daar later grazen een haring tussen hun kiezen hebben.”

“We hebben heel veel tijd aan onderzoek besteed, omdat we onze impact willen verkleinen. We willen geen plastic gebruiken, maar alleen bio based hernieuwbare grondstoffen, dus ook geen hardcups. Ook blijkt uit dat onderzoek dat 60% van ons ingezamelde afval van de camping komt, dus we moeten het uiteindelijk samen met de bezoeker doen. Als zij willen helpen kunnen ze dus hun afval van de camping in vuilniszakken doen, hun tent en haringen weer mee naar huis nemen en hun afval op het terrein scheiden. Dit gescheiden afval gaat namelijk naar een grote compostmachine. De bio based drinkbekers worden gescheiden en gerecycled. Andere hernieuwbare kartonnen worden gecomposteerd en daar wordt biogas uitgehaald.”

Down The Rabbit Hole Logo

Down The Rabbit Hole 2019

Locatie
Nederland
Beuningen, Nederland
Datum 5-7 juli 2019
Line-up
Robyn
Janelle Monae
Foals
Tickets Niet meer beschikbaar.