19 juli 1997: Rammstein lanceert ‘Du Hast’

Rammstein 2019
Photo: Olaf Heine

Het is vandaag 22 jaar geleden dat Rammstein met ‘Du Hast’ de tweede single van de langspeler Sehnsucht uitbracht. Vorige maand hoorden we het -misschien wel bekendste- nummer van de Duitse metalband in de Rotterdamse Kuip en volgend jaar kunnen we ongetwijfeld weer helemaal uit de plaat gaan op dit kunststukje in Nijmegen en in het Belgische Oostende. De hoogste tijd dus om samen met jou deze verjaardag te vieren!

Zoals gezegd is ‘Du Hast’ te vinden op Sehnsucht, het tweede studioalbum van de Duitse vuurspuwers. Hoewel de single op 19 juli 1997 het levenslicht ziet, komt de plaat pas vier maanden later uit. Volgens goed gebruik in die tijd bevat ‘Du Hast’ ook nog een B-side. Met ‘Bück dich’ is ook deze kant zeer rijkelijk gevuld.

‘Du Hast’ gaat over een best verdrietig verhaal. Met ‘Willst du bis der Tod uns scheidet, treue sein für alle Tage’ wordt uiteraard verwezen naar de wereldberoemde tekst die klinkt op bruiloften, vlak voordat je jouw toekomstige partner het ja-woord behoort te geven. In plaats van ‘Ja’ knalt de band echter snoeihard ‘Nein!’ uit de speakers. Het zal je maar overkomen…

Festival Anthem

‘Du Hast’ is voor het publiek hét moment om het beste uit zichzelf te halen. Wij weten heel erg zeker dat jij het intro al duizend keer hebt meegeneuried, maar wat nog veel leuker is, is het moment daar direct na. Werkelijk iedereen scandeert op hetzelfde moment de tekst “Duuuuuuuu! Du hast! Du hast mich!” Hiernaast worden we vanzelfsprekend getrakteerd op een legendarische licht- en vuurshow om deze knaller nóg meer lading te geven. Kortom, je moet hier een keer bij zijn geweest.

Wist je dat…

Rammstein
Rammstein
  • ‘Du Hast’ is gebruikt in de film The Matrix en in te spelen is in het razend populaire spel Guitar Hero?
  • Het nummer ook een Engelse vertolking kent, waarbij ‘Du Hasst’ wordt gebruikt, wat ‘jij haat’ betekent?
  • Dit meesterwerk voor de eerste keer ooit live is uitgevoerd in Nederland, op 9 april 1997 in Amsterdam?
  • ‘Du Hast’ sinds 2014 jaarlijks terug te vinden is in de Top 2000, met als hoogste notering de 160e plaats in 2016?
  • De single in 1999 was genomineerd voor de Grammy Award for Best Metal Performance?

Rammstein

Het Duitse zestal van Rammstein behoeft eigenlijk geen inleiding. De band maakt al sinds de jaren ’90 de wereldwijde metalscene onveilig. Van klassiekers als ‘Du Hast’ en ‘Ich Will’ tot de schunnige teksten van ‘Pussy’: het is bijna onmogelijk om de band niet te kennen. De groep bracht sinds 1995 zeven studioalbums uit, waarvan het meest recente werk net uit is.

Ondanks het gegeven dat de band niet zo vaak nieuwe albums uitbrengt, laten de heren hun fans niet in de steek. De muzikanten touren ook zonder nieuw album op zak langs de festivals, al hebben de metallegendes het de laatste jaren meer voorzien op stadions. De groep speelde in de redelijk recente historie op onder andere Rock Werchter, Pinkpop, Graspop, Hellfest en Download. Vorige maand stond de band nog in De Kuip en volgend jaar verwelkomen we de heren in Nijmegen en in het Belgische Oostende.

Over de auteur ✍️

Michel Stempher

Mijn eerste festivalbezoek was in 2012 op Pinkpop, waarvoor ik op het allerlaatste moment een gratis ticket ontving. Sindsdien ben ik veel meer in het festivalleven gegroeid en bezoek ik ieder jaar wel twee grote festivals. Gedurende al deze liveshows heb ik een eigen muziekvoorkeur ontwikkeld: metal + alternatieve rock. Mijn favoriete bands zijn bijvoorbeeld System Of A Down, Tool en Within Temptation, maar ook rustigere bands zoals Radiohead en Sonata Arctica vind ik zeer goed.

Meer van Michel