Advertisement

Gronings festival test Hennep-festivalbandjes

Best Kept Secret 2018
Foto: Kamiel Scholten / Festileaks

Bezoekers van het Groningse Paradigm festival krijgen komend weekend een innovatief festivalbandje om hun pols geschoven. Het bandje is gemaakt van hennep en daarmee compleet biologisch afbreekbaar.

Het idee van de hennep-bandjes komt van een Groningse studente aan de Minerva Academie, Tessa Hesseling. De zoektocht naar materiaal voor de bandjes bracht de studente naar Hennep. De bandjes zijn stevig genoeg voor een weekendje festival, maar zijn, anders dan het materiaal dat we gewend zijn, volledig biologisch afbreekbaar. Plantjebandje is aanwezig namens Innofest, die festivals zoals Paradigm gebruikt om prototypes van duurzame innovaties te testen.

Tessa Hesseling/Innofest

Naast dat bezoekers van het techno-festival dus een duurzame start van hun weekend hebben, krijgen zij ook een ‘groen’ souvenir mee. Plantjebandje bevat namelijk zaadjes die bezoekers na het weekend kunnen laten uitgroeien tot hun eigen plantje. In plaats van een bandje om hun pols hebben bezoekers dan een levend aandenken aan het festival op hun vensterbank.

Duurzaamheid & Festivals

Veel festivals maken al stappen om hun milieu-impact te verkleinen. Zo maakte Rock Werchter dit jaar geen gebruik meer van ‘single use plastics’, en mogen er sowieso geen plastic wegwerpbekers meer gebruikt worden op Vlaamse festivals. Maar ook Lowlands is op zoek naar een alternatief voor de bekers, en kiest hierbij voor bio-based maïs-bekers. Best Kept Secret gebruikt al jaren hard-cups, en deed plastic munten in de ban. Ondertussen wordt er ook naar de bezoeker gekeken, bijvoorbeeld met een initiatief om mensen bewust te maken wat er gebeurd als zij hun ‘festivaltent’ achterlaten.

Paradigm Festival 2019

Voor Groningers zijn Paradigm feesten niet meer weg te denken uit de uitgaanscultuur. Maar ook buiten Groningen is het collectief een grote speler in het techno-genre. Naar de 9e editie van Paradigm Festival wordt dan ook reikhalzend uitgekeken. Naast house en techno plaatst de organisatie een grote focus op creativiteit, en als bezoekers kijk je dan ook je ogen uit op het bijzondere festivalterrein. 9, 10 en 11 Augustus strijkt het Paradigm gevoel weer neer op het Suikerunieterrein in Groningen, maar kaarten zijn helaas al een tijd uitverkocht.