Eric van Eerdenburg: “Eerste namen Lowlands 2019 op 30 januari”

4074
Lowlands 2018 Alpha Sfeer
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks (Lowlands 2018)

Tijdens Eurosonic Noorderslag vroegen we festivaldirecteuren naar de plannen voor komend jaar. Wat kunnen we verwachten in de line-up? Wat zijn de veranderingen qua terrein? Is gender equality aanwezig op de podia en is duurzaamheid een steeds belangrijker onderwerp? We spraken met Eric van Eerdenburg en blikten vooruit op Lowlands 2019. 

Line-up: Wat kunnen we verwachten?

De eerste drop namen wordt op 30 januari bekendgemaakt, daar zitten ook de meeste headliners al bij. De nummer één en twee van bijna alle dagen worden dan bekendgemaakt. We hebben dit jaar ook een headliner die eerder wel op Lowlands stond, maar toen niet als headliner de Alpha afsloot. Verder zijn we met de middenlaag een heel eind met boeken. Voor de onderkant kijken we ook nog veel wat er op The Great Escape en Eurosonic Noorderslag gebeurt. Maar we puzzelen nog even door. Zaterdag 2 februari gaan de kaarten in de verkoop.”

“Wij proberen elke dag zo in te richten dat je zo weinig mogelijk clashes hebt binnen genres. Er zijn echter ook mensen die van metal én hiphop houden. Je kunt het dus nooit helemaal goed doen. Er is daarnaast ook altijd ego in het spel. Zo zijn er agenten die zeggen ‘mijn band gaat dus echt niet voor die band spelen’; dat gooit nog wel eens roet in het eten. Je merkt ook dat er weer wat meer gitaar en punk gloort hier en daar. Punk’s not dead.”

“We starten ook dit jaar weer op donderdag en hebben nog meer koptelefoons bij de silent disco. De wisselkoers van de koptelefoonmuntjes was te hoog. We hadden 20.000 stuks en we hebben er dit jaar 30.000. Geen half werk dus.”

Lowlands 2017
Foto: Kamiel Scholten/Festileaks (Lowlands 2017)

Het terrein: Gaan er nog podia verplaatsen?

“Er zijn nog geen concrete plannen om andere tenten, buiten de Alpha en de Bravo, ook te verbouwen. We denken wel altijd na over mogelijkheden. Er worden deze zomer geen nieuwe tenten ingezet, maar dat betekent niet dat er geen tenten van voorgaande jaren weer terugkomen. Dat zijn we allemaal nog aan het overleggen.”

“De muziektenten blijven allemaal op dezelfde plek staan. Die staan optimaal ten opzichte van elkaar zodat ze zo min mogelijk last van elkaars geluid hebben. Daar kun je dus geen veranderingen maken. Voor de rest gaat er natuurlijk weer van alles geschoven en gehusseld worden met de kleinere dingen. Dat zul je wel zien. Sexyland komt terug, wegens enorm succes. Zelfde concept, maar wel weer nieuw sexy.”

Ga mee op een onvergetelijke busreis naar twee bucketlist-festivals in Oost-Europa

Festileaks Festivalvakantie 2022

Ezra Furman
Foto: Kamiel Scholten / Festileaks (Lowlands 2018)

Duurzaamheid op festivals: Hoe pakken jullie dat aan?

“We hebben gekeken naar die harde plastic bekers waar iedereen het over heeft, maar die zijn eigenlijk helemaal niet zo duurzaam. Na drie keer zijn ze vaak niet meer te gebruiken en ze moeten bovendien gespoeld en vervoerd worden. De bekers die wij nu gebruiken – bio based gemaakt van maïs – zijn voor nu echt de beste optie voor ons. Het visuele aspect van de harde cups is natuurlijk wel heel aantrekkelijk, dat het terrein schoon is tijdens het festival.”

“Vroeger hadden wij nog een statiegeldsysteem, toen was ons veld ook altijd schoon. Het probleem was destijds dat er Oost-Europeanen bekers kwamen rapen, en dat verpestte de sfeer nogal. Het liefste zou ik dat systeem weer invoeren. Na het festival ruimen we wel alles op hoor. Als de bezoekers dit thema zo belangrijk vinden, is het ook aan hen om de bekers in de afvalbakken te gooien; help ons mee. Ik zag daar eerder een hele mooie slogan over: ‘You are the person you’ve been waiting for’.”

“We zijn ook nog steeds aan het kijken of we een duurzame stroomvoorziening kunnen aanleggen, maar dat is nu nog te duur. Als het zover is, kondigen we het groots aan, want ik wil dat zelf ook heel graag. Verder zijn we aan het kijken naar de ontwikkelingen in het eten. Vorig jaar hadden we natuurlijk de Brasserie 2050. Misschien gaan we grootschalig een 50/50 hamburger doen.”

Lowlands 2018 Sfeer
Foto: Kamiel Scholten / Festileaks (Lowlands 2018)

‘The New Normal’ line-up met 50/50 man-vrouwverdeling van Primavera Sound: Hoe kijken jullie hier tegenaan?

“Die 50/50 verdeling gaan we dit jaar niet halen, zeker niet bij de headliners. Ik vind het ook een lastige discussie, want als wij moeten kiezen tussen een goede vent en een slechte vrouw, dan kiezen we voor de goede vent. Desondanks denk ik dat ons weinig te verwijten valt. Onze senior boeker is een vrouw en onze grafische ontwerpers komen van een women only bedrijf; er werken bij ons veel vrouwen op belangrijke posities. Op het terrein waren afgelopen jaar overigens 58% vrouwen en 42% mannen.”

Lowlands 2019

Lowlands 2017
Foto: Kamiel Scholten / Festileaks

Lowlands 2019 vindt plaats van 16 tot en met 18 augustus op het evenemententerrein Walibi Holland in Biddinghuizen. Meer informatie wordt op 30 januari bekend gemaakt. Afgelopen jaar kon je genieten van onder meer Kendrick Lamar, The War On Drugs, Gorillaz en N.E.R.D..

Twijfel je nog een beetje, zo zonder acts op het affiche? Blik dan eens terug op het festival met onze Spotify-playlist of proef de sfeer door middel van de officiële aftermovie. In ons festivalrapport lees je alles over de ervaring van jouw medebezoekers.

Blonde import-Amsterdammer met een zwak voor België. Wil geen optreden missen van Arctic Monkeys en Tame Impala. Standaard te vinden op Down The Rabbit Hole.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.