Festivals pleiten tegen marketen van ‘festivaltenten’

Verschillende festivals hebben zich uitgesproken tegen de marketing van campingtenten als festivaltenten. De term ‘festivaltent’ zou te veel klinken wegwerpartikel en daardoor resulteren in overmatig plastic afval.

Het is een droevig, maar herkenbaar fenomeen: een leeggelopen campingterrein waar honderden pop-up tentjes verlaten achterblijven. Veel festivalgangers laten namelijk na een weekend lang feest hun tent staan op de camping, omdat hij kapot is of omdat hij simpelweg niet meer gebruikt gaat worden.

Waarom is dit zo’n probleem? Zo’n onschuldig ogend tentje is het equivalent van 250 drankbekers aan plasticafval. The Association of Independent Festivals (AIF) roept daarom verkopers op de tenten niet langer te marketen als ‘festivaltenten’. Deze term suggereert volgens datzelfde AIF dat het om een wegwerpartikel gaat, waarmee mensen worden aangemoedigd de tent achter te laten.

Ook jij kunt jouw steentje bijdragen! Kies vanaf dit jaar voor een tent die je ook volgend jaar nog kunt gebruiken. In Festileaks Tipt lees je welke tenten wij aanraden voor komend seizoen.

Maatregelen tegen plastic afval

Pinkpop 2018
Foto: Luca Bopp / Festileaks

De organisatie van meer dan 60 Britse festivals start een campagne om mensen bewust te maken van hun verspilling. In het kader van verduurzaming zijn al veel festivals bezig met een omslag. Zo gaf Glastonbury Festival al aan niet langer plastic te willen gebruiken in 2019 en Vlaamse festivals willen volgend jaar al plasticvrij zijn. Op Pukkelpop drink je komende zomer al uit je gerecyclede afval van vorig jaar. AIF pleit zelf in 2021 geen single use plastics meer te gebruiken.