This post is also available in: English

Tijdens Eurosonic Noorderslag vroegen we diverse festivals naar de plannen voor komend jaar. Wat kunnen we verwachten in de line-up? Wat zijn de veranderingen qua terrein? Is gender equality aanwezig op de podia en is duurzaamheid een steeds belangrijker onderwerp? We spraken met Roosmarijn Reijmer en blikten vooruit op Best Kept Secret 2019.

Line-up: Wat kunnen we verwachten?

“Van het concert van Christine And The Queens gaat iedereen helemaal ondersteboven zijn. Ik heb die een paar maanden geleden gezien in de AFAS Live. Het is een wonderlijke combinatie tussen een popshow en een art performance. Haar show is van zo’n hoog niveau. Heel het concert lang weet je niet waar je moet kijken. Als je mee gaat dansen mis je weer wat. Het is echt indrukwekkend. Dat wordt denk ik de show waar iedereen het over vijf jaar nog over gaat hebben.”

christine and the queens
Foto: Chris Stessens

Vrouwen gaan dit jaar de overhand hebben, we hebben er een hele hoop aangekondigd voor Best Kept Secret. Julia Holter, Faye Webster, Caroline Rose bijvoorbeeld. Het kan niet anders; deze vrouwen gaan het heel goed doen. Je zag een paar jaar terug dat er op showcase festivals heel veel bijkwamen. En nu zijn ze allemaal door Europa aan het touren. Ze brengen het ene na het andere topalbum uit. Die gaan echt de dienst uitmaken.”

“Lizzo is er ook. Die neemt twee danseressen mee. Het is echt zo’n no bullshit show. Ik ben daar met zo’n goed humeur vandaan gekomen. Zij laat zien dat je een maatschappelijke boodschap gewoon kan combineren met een goed feest.”

Het terrein: Wat gaat er veranderen?

“Er zit ook een cap op Best Kept Secret van 25 duizend. Dus we hebben gezegd dat dit wel even genoeg is voor ons. Wij willen als Best Kept Secret gewoon dat iedereen goed zijn favoriete band kan zien. Wij vinden Best Kept Secret op deze manier goed tot zijn recht komen, en de bezoekers zien dat ook. Daarom zijn we al twee jaar op rij uitverkocht. Op deze manier kan iedereen in een intieme sfeer optimaal van de muziek genieten. Om deze reden gaat een van de stages een upgrade krijgen. En er komt een nieuwe stage bij. Deze komt op een plek op het terrein waar je heel graag bent. Ook de HangOut maakt een comeback. Het muzieklandschap verandert en wij moeten meeveranderen. Dat is een heel organische ontwikkeling.”

“Ieder jaar evalueren we achteraf uitgebreid. Zo gaan we dit jaar meer aandacht besteden aan alcoholvrij en speciaal bier en voegen we de Boutique Village toe. We merken dat veel mensen die variatie heel fijn vinden. En vorig jaar had de supermarkt geen eieren in het assortiment, die liggen er dit jaar wel. Zo leer je ieder jaar weer iets.”

Best Kept Secret eten
Foto: Chris Stessens

“Welke foodtrucks je terug gaat zien wordt op dit moment bepaald. Vorig jaar kregen we van veel bezoekers te horen dat ze ervan baalden dat de mac and cheese er niet was. Wat niet veel mensen weten is dat die truck zelf vlak vantevoren moest afzeggen. Maar we gaan er zeker voor zorgen dat er dit jaar volop Italaliaans is. En de vegetarische pita gyros is ook weer van de partij.”

Toekomst: Wat zijn de dromen voor Best Kept Secret?

“Er is geen ander festival dat van Guided By Voices en Hop Along tot aan Carly Rae Jepsen programmeert. Op een terrein waar maar 25 duizend man op kunnen. Die muzikale breedte is iets dat Best Kept Secret onderscheidend maakt. Dat gaat deze editie definiëren, maar dat willen we ook doorzetten. Bezoekers kunnen alle kanten op.”

“We zijn heel trots op de plek die we innemen in het festivallandschap. Maar er zijn altijd kleine dingen die je van andere festivals leert. De sfeer op Wildeburg is briljant en wat Pinkpop al vijftig jaar doet is fantastisch.”

“Vorig jaar was een hele goede festivalzomer voor heel festivalland. Ik hoop dat het dit jaar weer net zo’n tof seizoen wordt met goede optredens en blije bezoekers. Maar dat is zo’n cliché antwoord, dat ga je toch niet echt opschrijven?”

Duurzaamheid op festivals: Hoe pakken jullie dat aan?

“Al zolang we bestaan is het een belangrijke factor dat iedereen in de organisatie in zijn achterhoofd houdt dat we de wereld graag mooi willen houden. Ieder jaar gaan we na waar we verbeteringen aan kunnen brengen. De focus ligt al jaren op het terugdringen van de hoeveelheid plastic. Wij waren voorloper wat betreft de hardcups. En we zijn cashless, dus we hoeven geen muntjes te drukken. Dat scheelt ook weer plastic.”

Foto: Jokko (BKS 2018)

“Dit jaar gaan we alle cateraars vragen of ze geen plastic bestek of borden meer willen gebruiken, maar biologisch afbreekbaar spul. En we hebben een wens om dit jaar een composteermachine op het terrein te zetten. Daar kun je dat afval in composteren. Zo zorgen we voor het terrein. Maar je hoeft dan ook minder afval weg te rijden. Sterker nog: we zijn ook bezig met kijken naar het gebruik van echt bestek en servies, dit net als de hardcups op een statiegeld manier.”

“Daarnaast hebben we ook de 3D-brillen voor Kraftwerk. Die zijn van plastic, maar zij zijn met die brillen op tour. Als je ze op het terrein hebt gebruik kun je ze weer inleveren of je neemt hem mee naar huis als souvenir. Zo worden ze hergebruikt.”

Photo credit: Peter Boettcher

‘The New Normal’ line-up met 50/50 man-vrouwverdeling van Primavera Sound: Hoe kijken jullie hier tegenaan?

“Ik vind het niet zo 2019 om mannen met vrouwen te gaan vergelijken. Vorig jaar is het aantal female fronted acts op Best Kept Secret verdubbeld. Achtendertig procent had een vrouwelijke frontvrouw. En ruim veertig procent van de bands had een of meer vrouwelijke muzikanten. Dat is op een compleet natuurlijke manier gegaan. Het is mijn verwachting dat dat dit jaar ook weer zo zal gaan.”

“Het is geen keuze tussen een goede man en een slechte vrouw. Er zijn gewoon veel meer goede vrouwen in de mix gekomen. Ik vind het een ouderwetse discussie aan het worden. Ik ben heel blij dat het bij ons zo gaat. Vorig jaar telden we de line-up en waren we zelf verbaasd door het percentage vrouwen. Dat hadden we niet met opzet gedaan. De line-up van 2019 is nog niet af, maar het ziet er naar uit dat er weer een hoop leuke vrouwen op staan.”

Meer festival interviews

We hebben nog meer festivaldirecteuren gevraagd een blik te werpen naar de zomer van 2019. Lees daarom ook het interview met Eric van Eerdenburg over Lowlands, die met Tamás Kádár van Sziget en die van Ide Koffeman over Down The Rabbit Hole.

Best Kept Secret 2019

Foto: Nathan Reinds (BKS 2018)

Best Kept Secret vindt dit jaar plaats in het laatste weekend van mei en begin juni. Op 31 mei, 1 en 2 juni 2019 strijkt het festival neer in Hilvarenbeek. Onder meer Bon Iver, Kraftwerk en Christine and the Queens schitteren op het affiche. Tickets zijn inmiddels in de verkoop via de officiële festivalwebsite.

Benieuwd hoe een bezoekje aan Best Kept Secret precies wordt ervaren? Check dan het festivalrapport van afgelopen editie. Natuurlijk kun je ook alvast inkomen en luisteren naar onze Spotify-playlist van de aankomende editie.

Op de hoogte blijven van het laatste festivalnieuws?

Abonneer je dan op onze Festival Nieuwsbrief! Elke week ontvang je de belangrijkste updates in één handig overzicht in je mailbox. Daarnaast ontvang je als abonnee speciale festivaltips en kun je meespelen met exclusieve winacties voor te gekke festivalprijzen.