6 redenen om Foals te kiezen als festivalact van het jaar

443
Foals
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

De stembussen voor de verkiezing van Festivalact van het Jaar zijn geopend en daarom blikken we graag samen terug op het afgelopen festivalseizoen. Voor deze band was 2019 misschien niet het drukste jaar wat betreft festivaloptredens, maar wellicht wel het beste. Down The Rabbit Hole en Glastonbury, maar ook Summer Sonic (Japan) werden volledig platgespeeld door niemand minder dan: Foals.

In 2014 was de band nog de afsluitende act van de eerste Down The Rabbit Hole-editie, en in 2019 keert Foals terug! Met een nieuw album op zak, Everything Not Saved Will Be Lost – Part 1, claimt de poprockformatie uit Oxford het sunset-slot op de laatste festivaldag. Met dat optreden weten ze de #1 positie te bemachtigen in de Top 25 beste acts van DTRH. Wij geven je zes redenen waarom Foals ook in de Festivalacts Top 100 een hoge positie verdient!

Een geweldige live-reputatie…

Foals wordt al jaren beschouwd als één van de beste Britse live-acts; de band werd onder andere meerdere malen genomineerd voor de NME Award voor Beste Live Act en bij de Q Awards wonnen ze zelfs tweemaal de prijs. De groep weet keer op keer intense, energieke shows weg te geven waarmee ze hun – steeds groter wordend publiek – weten te imponeren. Ook frontman Yannis Philippakis blijft indruk maken en staat erom bekend het publiek in te gaan; of dat nou springend van een balkon is of crowdsurfend terwijl hij door blijft spelen op gitaar.

… gaat gepaard met een ijzersterke set

Foals Setlist Down the Rabbit Hole 2019 2019, Everything Not Saved Will Be Lost

De mannen uit Oxford kennen een uitgebalanceerde festivalsetlist, waarin elk van de vijf studio-albums vertegenwoordigd is, maar ook bijna alle publieksfavorieten bevatten. Het tempo zit er onmiddellijk goed in en de spanning wordt tijdens het optreden op meesterlijke wijze opgevoerd.

Zo wordt er op DTRH meteen geopend met de hit ‘Mountain at My Gates’, waarna het al direct tijd is voor het opzwepende ‘Snake Oil’. Meer recente tracks als ‘Exits’ en ‘In Degrees’ vormen een sterk midden van de set. Het meeslepende ‘Spanish Sahara’ geeft vervolgens de festivalgangers een adempauze om erna iedereen klaar te stomen met de snoeiharde tracks ‘Inhaler’ en ‘What Went Down’, toewerkend naar de ultieme climax: de set closer.

Gitarist Jimmy Smith speelt tot bloedens toe…

De band staat in 2019 ook op het grote Glastonbury, waarvan ze zelf tegenover 3fm zeggen dat het één van hun beste shows ooit was. Tijdens het spelen van ‘What Went Down’, blijkt bij het kijken van de beelden dat ze daar dan ook echt alles geven op het podium. Zo bespeelt Jimmy Smith tot bloedens toe zijn gitaar (zie 1:32) en dat is niet de eerste keer...

… en frontman Yannis Philippakis wordt op handen gedragen

Foals
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

Tijdens datzelfde ‘What Went Down’ besluit Philippakis dat de afstand met de fans te groot is; hij ontdoet zich van zijn gitaar en klimt over het hek. Het publiek weet onmiddellijk wat het moet doen, steekt massaal de handen uit en draagt de frontman letterlijk en figuurlijk op handen. Security houdt het podiumbeest in toom door hem bij de broekband stevig vast te houden, terwijl de woorden ‘You’re the apple of my eye, of my eye, of my eye‘ door alles en iedereen worden uitgeschreeuwd.

Ga mee op een onvergetelijke busreis naar twee bucketlist-festivals in Oost-Europa

Festileaks Festivalvakantie 2022

Het veld is één grote moshpit…

View this post on Instagram

This is how we do it @dtrh_festival ?‍☠️

A post shared by FOALS (@foals) on

Het mooiste moment van het optreden op Down The Rabbit Hole is misschien wel tijdens ‘Inhaler’. Foals oppert de fans te gaan zitten, waarbij spectaculair zichtbaar is dat het hele veld van de Hotot op de grond zit. En na korte tijd natuurlijk allemaal tegelijk weer opspringt op aangeven van de zanger. Het optreden begon misschien met meerdere moshpits verspreid over het grote veld, nu smelt dat samen in één hele grote.

… maar de echte climax wordt bereikt met de set closer

De energie in het DTRH-publiek lijkt meer en meer te worden gedurende het Foals-optreden. Maar het ultieme hoogtepunt komt aan het eind: de ultieme jam, de variatie in het ritme en een uitgesponnen intermezzo. “Babada babada, babada baba…”. Alles moet eruit, alles moet los. Het festivaloptreden eindigt met een climax; springend, schreeuwend, surfend. Het is maar goed dat er planken bij de Hotot liggen, want het gras had deze joelende menigte nooit overleefd.

Stem nu voor de Festivalacts Top 100 van 2019

Wat waren de meest memorabele optredens die jij zag dit festivalseizoen? Jij bepaalt namelijk wie de opvolger van Arcade Fire (2014), Muse (2015), De Staat (2016), Radiohead (2017) en Pearl Jam (2018) zal zijn. Dus stem mee en deel de lijst met je vrienden!

Festivalacts Top 100

DTRH
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

Nu het festivalseizoen ten einde is, is het weer tijd voor de ultieme eindstrijd. Zoals ieder jaar sluit Festileaks af met de Festivalacts Top 100: de lijst met de beste festivalacts van afgelopen zomer. De stembussen zijn geopend van maandag 16 tot en met woensdag 25 september.

Op donderdag 26 september hoor je om 09:45 de bekendmaking van de top 3 live op KINK. Op diezelfde radiozender wordt vrijdag 27 september de hele Festival Acts Top 100 van 2019 uitgezonden.

Als Content Manager verantwoordelijk voor o.a strategie en performance. Beschouwt Paradiso als haar huiskamer en festivals als haar zomervakantie. Al vele festivals bezocht, maar Lowlands (16x) en DTRH (6x) blijven favoriet.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.