Advertisement

Deze 10 artiesten speelden de langste festivalsets

Het is elk jaar weer de vraag hoelang de publiekstrekkers de tijd krijgen om hun kunsten te laten zien. De meeste headliners krijgen een tijdslot van anderhalf uur aangeboden om er een feest van te maken. In 2019 zijn er gelukkig nog voldoende acts die het voor elkaar krijgen langer dan die anderhalf uur te spelen. We zetten voor jou de tien langste festivalsets op een rij. Staat een lange set ook gelijk aan een mooie plek in de Festivalacts Top 100?

Het lukt in 2019 geen enkele band de drie uur aan te tikken, wat in het verleden wel het geval was voor acts als The Cure (Pinkpop 2012) en Pearl Jam (Rock Werchter 2014). Een ander opmerkelijk weetje, welk overigens niet de lijst heeft gehaald, is de verschijning van The National op Pukkelpop. Zij speelden niet één, maar twee keer op het Belgische vasteland. Met shows van 1 uur en 15 minuten per stuk halen ze net de top 10 niet.

10. The 1975

https://youtu.be/xzVLgsGJK4o

In de Benelux moet The 1975 het dit jaar doen met settijden van rond het uur. Dit is niet het geval op de zusterfestivals Reading en Leeds. Op deze Britse evenementen krijgt de elektronische popband maar liefst 1:40 uur en 1:35 uur de tijd. Eén van de belangrijkste toevoegingen aan de setlists, ten opzichte van de shows eerder in de zomer, is de song ‘People’. Met deze nieuwe single slaat The 1975 een nieuwe weg in, met veel hardere gitaren dan gebruikelijk voor de groep.

9. P!nk

P!nk krijgt het net niet voor elkaar de magische grens van 2 uur speeltijd te doorbreken. Maar met 1 uur en 50 minuten heeft ze meer dan voldoende tijd om het Rock Werchter-publiek van een bom energie te voorzien. Dit is ook meer dan gelukt, gezien jullie razend enthousiaste reacties over het optreden van de zangeres. De bijna twee uur durende set gebruikte P!nk niet alleen voor het zingen van liedjes. Haar acrobatische verschijning was van een minstens zo hoog niveau.

8. Die Toten Hosen

Eigenlijk een gedeelde 6e plek in de categorie ‘langste festivalsets’, maar het lot heeft bepaald dat Die Toten Hosen genoegen moet nemen met de 8e positie. In Nederland zijn de Duitse punkrockers niet zo bekend, maar in de Duitstalige landen des te meer. Ze worden in Duitsland en Oostenrijk steevast als headliner geboekt en kunnen altijd rekenen op een ongeëvenaard publiek. Zo ook dit jaar op Hurricane. Met een show van 2 uur, wat misschien nog wat aan de korte kant is, grijpen ze het publiek bij de strot en laten ze niet meer los.

7. The Killers

https://www.youtube.com/watch?v=rNHJiZzkPu8

The Killers krijgen op Glastonbury twee uur om de menigte blij te maken. Ze pakken daarom groots uit en nodigen niemand minder dan de Pet Shop Boys uit op het podium. Samen zingen ze ‘Always On My Mind’ en de grote hit van The Killers, ‘Human’. Op de setlist staan hiernaast grote hits als ‘Read My Mind’, ‘Somebody Told Me’, ‘Spaceman’ en ‘When You Were Young’. Aan het einde van de set wordt ook nog een special guest uitgenodigd. Niemand minder dan Johhny Marr verzorgt samen met The Killers de knaller ‘Mr. Brightside’.

6. Kiss

Photo: Eva Wendt / Festileaks

Kiss is dit jaar bezig aan zijn afscheidstournee. De band pakt dan ook groot uit en staat op verscheidene affiches twee uur op de bühne. Zo ook op Graspop. In Dessel krijgt de band zelfs de eer het festival af te sluiten. Als de beginklanken van ‘Detroit Rock City’ worden ingezet, weet het publiek dat ze zich klaar kunnen maken voor een twee uur durend spektakel. Voor de allerlaatste keer krijgen de liefhebbers de kans helemaal los te gaan op de fantastische show die frontman Gene Simmons en de rest van de groep weggeven. Kiss, thanks for everything!

5. Die Ärzte

We zijn aanbeland bij de top-5 van de langste festivalsets. Deze wordt ingezet door een band die, evenals Die Toten Hosen, in de Duitstalige landen heel erg groot is. Met een set van 2 uur en 15 minuten heeft Rock am Ring een ware publieksfavoriet in huis gehaald. De groep is er overigens niet vies van zo nu en dan met een cover-achtige mash-up voor hilariteit te zorgen. Zo start het optreden met een stukje ‘Country Roads’, ingezet door een paar valse gitaren, waarmee de aandacht meteen is getrokken.

4. Fleetwood Mac

We zijn weer dichter bij huis. Op de vierde plek staat Fleetwood Mac. Met een set van 2 uur en 15 minuten mochten de Pinkpoppers in hun handjes wrijven. Niet alleen van de kou en regen, maar ook van hoe goed de oude rockers nog een show weten neer te zetten. ‘Dreams’, ‘Go Your Own Way’, ‘The Chain’, geen enkele hit laat de band onberoerd. Je kunt nog veel meer lovende reacties op dit optreden vinden in ons verdict.

3. The Cure

Photo: Ben Houdijk (Rock Werchter 2019)

Dan nu eindelijk door naar het podium. Op de derde plek staat niemand minder dan The Cure. Op veruit de meeste festivals krijgt de band 2 uur en 15 minuten. Dit geldt voor onder andere Pinkpop, Rock Werchter en Mad Cool. Daarmee kunnen we spreken van een groep die geheel terecht een medaille wint voor de langste festivalset. Met de betoverende stem van Robert Smith zitten de festivalgangers meer dan 2 uur in een heerlijke roes. Aan elke hit wordt gedacht, want uit het rijtje ‘A Forest’, ‘Pictures You’, ‘Inbetween Days’, ‘Why Can’t I Be You’ ‘Just Like Heaven’, ‘Boys Don’t Cry’ en ‘Close To Me’ ontbreekt helemaal niets.

2. Muse

Muse doet dit jaar niet veel festivals aan. Toch weet Rock Werchter de band te strikken voor maar liefst tweeënhalf uur. Daarmee belandt de groep rond Matt Bellamy op de tweede plek van de langste festivalsets. In deze lange set komen eigenlijk alle hits wel aan bod, waaronder ‘Knights of Cydonia’ en ‘Psycho’. Jullie zijn trouwens niet alleen maar enthousiast over de muziek, want ook de show eromheen wordt met louter bewondering ervaren.

1. Foo Fighters

Het is niet de eerste wedstrijd die de Foo Fighters winnen en het zal ook zeker niet de laatste keer zijn dat de band rond Dave Grohl aan het langste eind trekt. Met een show van 2 uur en 50 minuten op Reading zorgen de gitaren van Foo Fighters voor het goud in de categorie ‘langste festivalsets van 2019’. Op andere festivals kregen de heren met 2:30 en 2:00 uur trouwens net iets minder speeltijd. Maar nog altijd lang genoeg om het publiek te trakteren op al het moois uit het oeuvre. ‘Best of You’, ‘The Pretender’, ‘Learn To Fly’, ‘My Hero’, ‘Everlong’. We kunnen nog wel even doorgaan. Helemaal geen enkele knaller wordt verwaarloosd. En daarmee is het dan ook geheel logisch dat de groep als langst van allemaal op het podium mag staan.

Stem nu voor de Festivalacts Top 100 van 2019

Wat waren de meest memorabele optredens die jij zag dit festivalseizoen? Jij bepaalt namelijk wie de opvolger van Arcade Fire (2014), Muse (2015), De Staat (2016), Radiohead (2017) en Pearl Jam (2018) zal zijn. Dus stem mee en deel de lijst met je vrienden!

Festivalacts Top 100

DTRH
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

Nu het festivalseizoen ten einde is, is het weer tijd voor de ultieme eindstrijd. Zoals ieder jaar sluit Festileaks af met de Festivalacts Top 100: de lijst met de beste festivalacts van afgelopen zomer. De stembussen zijn geopend van maandag 16 tot en met woensdag 25 september.

Op donderdag 26 september hoor je om 09:45 de bekendmaking van de top 3 live op KINK. Op diezelfde radiozender wordt vrijdag 27 september de hele Festival Acts Top 100 van 2019 uitgezonden.

Over de auteur ✍️

Michel Stempher

Mijn eerste festivalbezoek was in 2012 op Pinkpop, waarvoor ik op het allerlaatste moment een gratis ticket ontving. Sindsdien ben ik veel meer in het festivalleven gegroeid en bezoek ik ieder jaar wel twee grote festivals. Gedurende al deze liveshows heb ik een eigen muziekvoorkeur ontwikkeld: metal + alternatieve rock. Mijn favoriete bands zijn bijvoorbeeld System Of A Down, Tool en Within Temptation, maar ook rustigere bands zoals Radiohead en Sonata Arctica vind ik zeer goed.

Meer van Michel